All in Training

De ce te ajută scrisul în training?

Țin de ceva vreme acest articol în drafts, și pentru subiectul acesta am zis să aștept momentul potrivit. Pentru mine scrisul a ajutat foarte mult atât în partea de design de training, cât și pe partea de livrare a lui. Acum câteva luni, în pauza de prânz una dintre amicele mele, trainer de profesie, mi-a mărturisit că nu s-a gândit niciodată să se apuce de scris și că nu știe cum ar putea să o ajute asta în carieră.

Așa cum vorbeam în articolul anterior pe care îl găsești aici, abilitatea de a transmite un feedback sau de a face o evaluare care să NU fie percepută ca rău-voitoare atunci când este constructivă este cu adevărat o artă. Când vrei să dai feeback, poți citi decalogul pe care l-am scris aici, și aș recomanda să ai în vedere aceste 4 lucruri:

- empatie (ție ți-ar plăcea să auzi cuvintele pe care le spui?),  

Cum dai feedback constructiv

Am învățat multe din Toastmasters și dacă mergi pe articolele aflate sub tag-ul acesta vei vedea diferite povești care leagă lucrurile pentru mine și face ca organizația menționată să fie una pe care o recomand oricui dorește să își dezvolte abilitățile de oratorie, dar și pe cele de leadership.

Moștenire primită de la bunicii noștri rezidenți ai peșterilor acum milioane de ani, creierul reptilian sau limbic este resposabil cu instinctul. Situat în spate, către baza capului – este zona unde locuiesc comportamentele animalice: foame, sete, frică, sexualitate. Aici se declanșează emoții precum teama, furia sau excitația. Poți spune că este modulul de comandă de unde se trimite semnal într-o situație de criză.

Pathways - sau noul program educațional al Toastmasters

Recunosc că pentru mine este o perspectivă nouă, pentru că fiecare articol pe care îl scriu legat de Toastmasters va avea mai mulți evaluatori - ceea ce înseamnă că pe lângă a mi se citi blogul, voi primi feedback in scris - în mare parte concentrat pe zona constructivă cu ce aș putea face mai bine. Al doilea lucru interesant pentru mine este faptul că testez un LMS (learning management system) din papucii unui utilizator și nu a celui de designer de elearnings / trainer așa cum fac la muncă.

Care este scopul unui feedback? De a răspunde la, a îmbunătăți, schimba un comportament sau o situație. Acest lucru se întâmplă atunci când oamenii se simt motivați și/sau găsesc un scop în a face o schimbare. Dacă luăm povestea de mai sus, ce credeți?  

Tu știi să faci cv-ul de două pagini?

Pasul al doilea, după ce am scos toate informațiile neimportante pentru un angajator (mi-a fost greu să renunț – dar în viață e bine să mai și lăsăm în spate unele lucruri), am început să lucrez la cuvintele cheie. La contabilitate ar fi analiză, atenție la detaliu, rentabilitate sau mai știu eu ce, pentru training: design, implementare, facilitare etc. Nu știu dacă mai este necesar să scriu, dar o fac: lucrurile din CV ar fi bine să fie reale. Dacă spui că ai făcut design de training, să știi măcar cu ce se mănâncă și cum se realizează unul. Sau dacă spui că știi să faci analiză de portofoliu, ai face bine să știi asta nu doar cum să deschizi un Excel.

Să știe că influențează viețile celor din jur prin felul lor de a fi și că fiecare lucru se întâmplă cu un motiv, iar o dată întâmplat nu va mai putea fi schimbat, singura cale este să mergem înainte și să ne luăm lecții din fiecare pas pe care îl facem. Trecutul este trecut și singura lui menire este aceea de a ne servi lecții, felul în care primim și acceptăm aceste lecții este responsabilitatea noastră, a fiecăruia. 

Mihaela mi-a atras atenția prin timiditatea de care a dat dovadă încă de când am intrat în sala workshopului, deși a părut la un moment dat că ar vrea să vină să prezinte însă dintr-un motiv sau altul a preferat să mențină distanța. Mă bucur enorm că a acceptat provocarea lansată de mine în urma întâlnirii de marți și a scris un articol pe care a acceptat să îl public la mine pe blog. În cuvintele ei workshopul de automotivare despre care am povestit aici:

Andreea este genul de persoană care zâmbește mereu, chiar și când se simte nelalocul ei și este plină de întrebări interioare folosește surâsul pentru a se ascunde după el. Am cunoscut-o la workshopul de automotivare și mă bucur că a răspuns la apelul lansat de mine pentru scrierea unui articol. Fiecare om de acolo are o poveste pentru ceea ce au însemnat cele câteva ore petrecute împreună într-o seară de marți seară, unii au ales să o țină pentru ei (și e în regulă să fie așa), alții mai curajoși (și așa este foarte în regulă să fie) mi-au trimis în câteva cuvinte cum s-au simțit în sala mea. 

Training acronyms

In my early days in training, my main fear was to forget what I have to say at the x slide (I always have a slide that horrifies me no matter the subject or how many times I would have had the session), the second thing I was afraid of was not to forget something important to the participants that would alter their learning experience

A generation means all people born and living at the same time, taken collectively. You may heard of the term "Baby Bloomers" are those born after the Second World War, or a home example Revolution's Generation - all born in Romania in 1989.

Micuța școală

Indiferent că ești suficient de norocos încât să ai propria progenitură care îți înveselește casa cu energia sa sau ca mine, crești alături de omuleți deosebit de inteligenți - dacă ai un junior pe lângă tine, ascultă-l, te va învăța foarte multe despre acel copil pe care unii dintre noi l-am uitat într-un colț ascuns al sufletului și nici măcar în momentele magice nu îl lăsăm să iasă la suprafață. Uităm să apreciem, să fim curioși, să iertăm, să fim fericiți și să ne bucurăm la maxim de cele mai mici lucruri frumoase care se întâmplă în jurul nostru: o privire, un leagăn, o ploaie de vară, un curcubeu sau un balon de săpun și alergăm după lucruri care nu au nici o legătură cu ce ne fac să strălucim la interior.