Fight, flight or freeze!

Am scris mult despre depresie, și pentru că în multe dintre cazurile din jurul meu această boală pare declanșată de stres m-am gândit să scriu despre unul dintre lucrurile care mie mi-au oferit un moment AHA: sindromul fugi sau luptă!

Au trecut poate mai bine de 7 ani de când în timpul unui seminar facilitatorul elabora pe creierul reptilian, cel responsabil de reacția pe care corpul nostru o are într-o situație în care supraviețuirea personală este o prioritate ;).

Moștenire primită de la bunicii noștri rezidenți ai peșterilor acum milioane de ani, creierul reptilian sau limbic este responsabil cu instinctul. Situat în spate, către baza capului – este zona unde locuiesc comportamentele animalice: foame, sete, frică, sexualitate. Aici se declanșează emoții precum teama, furia sau excitația. Poți spune că este modulul de comandă de unde se trimite semnal într-o situație de criză.

Reacția numită initial „luptă sau fugi”, a fost ulterior dezvoltată în „Luptă, fugi sau îngheață” sau cum zic oltenii cei 3F (Fight, flight or freeze).  Ce face practic acest mini creier? Sunt convinsă că ai văzut situații de criză, în care viața cuiva era amenințată și aceea persoană pur și simplu îngheța, nefiind capabilă să mai facă ceva. Sau din contra persoane care în astfel de cazuri o rup la sănătoasă, mai ceva ca Usain Bolt.

În prima situație, instinctul primar dat de creierul limbic a fost „îngheață”, iar în cel de al doilea exemplu: „fugi”. Știind felul în care reacționezi în situații de criză poți să te auto-educi prin exerciții și extinderea zonei de comfort devenind astfel mai controlat și având capacitatea de a decide când capul interpretează greșit o situație, trimițând semnale greșite.

Am găsit un filmuleț extrem de haios, care conține evident facilitare grafică și care explică cum poți face acest lucru, simplu și rapid. Identificând astfel de declanșatori, vei reuși să îți mai scazi din stresul zilnic, și cine știe să nu ajungi niciodată să poți diagnosticul de „depresie cronică”.

Ce înseamnă „Mindfulness”?

Ce faci când ești arsă de soare?

Ce faci când ești arsă de soare?