Artă prin bucăți de hârtie

Sursă foto: http://www.laweekly.com/arts/what-weve-learned-from-11-years-of-post-it-art-at-giant-robot-6360121

Sursă foto: http://www.laweekly.com/arts/what-weve-learned-from-11-years-of-post-it-art-at-giant-robot-6360121

Unul dintre lucrurile pe care cei care îmi calcă în sala de training le apreciază enorm, pe lângă energie și exerciții este desenul. Încă de acum 6 ani când am reușit să prind un loc la cursul de facilitarea grafică a lui Nick Payne, am căpătat mai multă încredere în mine pentru a experimenta în zona artistică. Așa că atunci când încep să lucrez la designul unui curs nou, sau pur și simplu trebuie să predau unul existent, în scenariul meu se introduc conceptele de desen - aici merge chestia aia, aici ar prinde foarte bine schița aia, și așa pe lângă jocuri, sesiuni de debriefing, informații și întrebări executate frumos, la fiecare secțiune pregătesc și cel puțin 3 sau 4 desene. Iar fiecare bucată de informație este scrisă pe un post-it, ca ulterior să fie organizate într-o poveste cursivă care prinde viață în sala de training sau workshop.

Pentru a fi pregătită de a desena orice, oricând, oricum exersez de fiecare dată când am ocazia și pe orice am la îndemână - dacă nu am caietul la mine. De cele mai multe ori se întâmplă să fie pe acele mici bucăți de hârtie cu adeziv, cunoscute sub denumirea de post-it-uri, pentru că așa cum spuneam mai sus, le am mereu la îndemână pentru a face design. La vechiul loc de muncă, aveam în dotare un ditamai dulapul de metal pe care obișnuiam să lipesc micile desene care rămâneau în urma unui proces până când colegii care veneau în vizită mi-au zis că vor și ei.  Și uite așa am început în fiecare dimineață la cafea să desenez mai multe hârtii de diferite culori, cu mesaje haioase, inspiraționale, animăluțe sau lucruri haioase și apoi să pornesc prin firmă să le las. Era metoda mea de a mă asigura că lumea își începea ziua de muncă cu zâmbetul pe buze. Post-it Art, a apărut la câțiva ani după ce cei de la 3M au validat invenția :))). Post-it-urile au fost inventate în 1968 de Dr. Spencer și făcute celebre de un coleg de-al său Art Fry, care le folosea pentru a își pune notițe. Culoarea galbenă a fost și ea un accident pentru că cei din laboratulul care a printat primele mostre aveau doar hârtie galbenă prin „vechituri”. În 1990 patentul deținut de cei de la 3M a expirat la nivel mondial, așa încât acum poți găsi peste tot notițe adezive, de toate culorile, mărimile și formele.

Inspirația de a face post-it art este dezvoltată în cele mai creative moduri, cum ar fi două clădiri despărțite de un canal și care o perioadă au dus un „război” al artei, poți vedea mai multe în articolul de aici.

Photo: Konstantin Sergeyev, via NYMag

Photo: Konstantin Sergeyev, via NYMag

Acum asta mai e cum mai e, însă atunci când ți se pare că pereții agenției sunt prea simpli și te apuci să decorezi cu super eroi cu ajutorul bucăților adezive de hârtie e următorul nivel de nebunie haioasă și creativă pe care o pot lăuda. 8 024 de pos-it-uri mai târziu, birourile lui Ben Bruker se transformaseră în asta:

Sursă poză: Bored Panda

Sursă poză: Bored Panda

Acum abia aștept să văd ce poți desena sau scrie tu pe un post-it, nu știu dacă în comentarii poți adăuga poze, însă sunt convinsă că poți face o descriere dacă articolul meu te-a inspirat să iei o bucată de hârtie și să mâzgălești ceva! :)

Diferit?

10 motive pentru fericire