Training acronyms

Training acronyms

Sursa foto: pixabay.com

Sursa foto: pixabay.com

La începuturile mele în training, principala mea groază era pe lângă faptul că o să uit ce am de zic, la slide-ul x (mereu am un slide care mă îngrozește, indiferent de subiect sau de câte ori aș fi susținut sesiunea), al doilea lucru de care mă temeam era să nu uit ceva important pentru participanți, care să le modifice experiența de învățare. Așa încât printre primele lucruri pe care le-am învățat a fost un acronim pentru a mă asigura că primele minute din sesiune decurg cum trebuie, restul ca orice în viață poate fi plin de surprize. PEORAL este modul meu de a mă asigura că am totul în ordine. Ce înseamnă?

P - participanții (piesa cea mai importantă dintr-un training)
E - eu, ca trainer (de unde vin, ce am făcut, câteva cuvinte - scurt și la obiect)
O - obiective (care sunt obiectivele oamenilor cu care au venit la curs)
R - regulile sesiunii de training (hotelul de telefoane, respect, ascultare, etc)
A - agenda (ce se va întâmpla pe perioada de o oră, o zi, o săptămână, un an)
L - logistica (fiecare să știe unde e apa, unde e toaleta, ieșirea de urgență etc).

Având aceste lucruri în minte, în momentul în care am avut proba tehnică la o companie unde îmi doream foarte tare să lucrez am uitat fix unul dintre lucrurile cheie, să le spun la partea despre mine cum mă numesc, am vorbit despre experiență, de ce sunt acolo și altele, mai puțin despre numele pe care mi l-au dat părinții. Aveam să aflu după angajare, că ajunsesem în runda trei dintr-o listă de 200 de aplicanți pentru respectivul loc de muncă. Și că prezentarea mea tehnică pe folosirea facilitării grafice în activitatea de zi cu zi se bucurase de foarte mult succes, atât de mare încât în ultimele luni din compania respectivă, avem o listă întreagă de colegi care primeau desene și mesaje haioase pe post-it-uri, înainte de cafea. 

Scriu acest articol pentru că la unul dintre workshopurile susținute în urmă cu două weekenduri la Oratorica, cineva m-a întrebat după sesiune cum țin minte toate lucrurile pe care le am de făcut și de spus, atunci când lucrez un training sau un workshop. Și pentru că o altă întrebare a fost dacă povestesc lucrurile acestea pe blog, am zis să încep să o fac - mai ales, dacă printre cititori sunt oameni care vor să ia calea trainingului.

Nu vă supărați, mai folosiți reclama asta?

”The theory of everything”