Cum dezvolți soft skills în Toastmasters?

Cum dezvolți soft skills în Toastmasters?

Sursă: Pixabay

Sursă: Pixabay

Pe 1 ianuarie 2019 Linkedin lansează un top al abilităților de care au nevoie companiile la angajați. Am vrut de ceva vreme să scriu despre asta și din lipsă de timp, uneori din lipsă de inspirație am ajuns în iulie cu acest articol. Însă azi vreau să vorbesc despre asta și programul educațional pe care Toastmasters îl pune la dispoziție, având în vedere că e vineri și e ziua dedicată articolelor pe subiect.

Conform LinkedIn 57% dintre liderii seniori spun că abilitățile soft sunt mai importante decât cele considerate hard.

Ce înseamnă abilități soft (soft skills)? Sunt acele trăsături de caracter sau aptitudini interpersonale care se referă la abilitatea de a interacționa și lucra cu ceilalți. În general, ai legătură cu inteligența emoțională și sunt utile în orice aspect al vieții noastre și în orice industrie. Aici intră comunicarea interpersonală, lucru în echipă, adaptabilitatea, creativitatea, etica, managementul timpului, atenția la detalii sau leadership.

Hard skills sunt acele abilități specifice locului de muncă și care sunt învățare datorită educației și formării. De cele mai multe ori inclus expertiza necesară specifică unui loc de muncă și sunt specifice industriei, de multe ori. Aici intră programarea, vorbirea unei limbi străine, dactilografierea, contabilitatea, scrisul, finanțele sau operarea unei mașini.

Acum dacă ești manager și ai o echipă plină de personalități diferite este important să te asiguri că oamenii au inteligența emoțională necesară pentru a lucra bine împreună, în ciuda sau mulțumită diferențelor. Dacă poți să înveți pe cineva social media, este mai dificil (dar nu imposibil) să înveți aceeași persoană să comunice cu membrii echipei – dacă nu o face natural. Însă în secolul vitezei cine are timp de asta? Așa că rămâne la noi datoria de a ne asigura că lucrăm și ne dezvoltăm abilități care ne fac viața mai ușoară la muncă, la fel cum le dezvoltăm pe cele care ne asigură un loc de muncă.

Și aici intră Toastmasters. Deja am scris într-un articol anterior despre peste 80 de abilități pe care le dezvolți în TMI. Astăzi o să iau pe rând top 5 soft skills din topul LinkedIn și o să-ți spun cum le poți dezvolta datorită organizației de Leadership și Oratorie. În articolul de săptămâna viitoare voi vorbi (poate fi surprinzător, dar da) despre hard skills pe care le poți învăța datorită Toastmasters.

1.      Creativitatea

Pregătirea unui discurs poate fi extrem de facilă, însă în egală măsură dificilă. Pentru că într-o carieră medie de 2 ani în Toastmasters poți avea până la 50 de discursuri – ai nevoie de creativitate pentru a nu te repeta. Unde mai pui că oportunitățile de a o dezvolta sunt nenumărate. De la cercetarea pentru discursuri și maniera în care alegi să prezinți, la felul în care susții rolurile specifice (gramatician, numărător de ă-uri sau evaluator general). De la discursurile improvizate la bootcamp-uri unde poți fi trainer și dezvolta materiale pentru sesiuni.  

2.      Persuasiunea

Ai proiecte speciale dedicate în Toastmasters unde trebuie să lucrezi această abilitate. La asta se adaugă rolul de ofițer (de club sau de district) – unde vei avea nevoie să coordonezi echipe și să convingi oameni să treacă peste blocaje și bariere pentru a-și continua dezvoltarea pentru care au venit în Toastmasters. Atenție, ca să excludem comentariile țin să fac o clarificare. Persuasiunea înseamnă să convingi pe cineva să facă ceva care îi va aduce beneficii exclusiv lui, manipularea este abilitatea de a convinge pe cineva să facă ceva ce îți va aduce beneficii exclusiv ție – cel care conduci actul de manipulare.  

3.      Colaborarea

În Toastmasters îți alegi singur pasul și modalitatea în care îți dorești să evoluezi, de asemenea, ești propriul tău profesor. Însă asta nu înseamnă că ești sigur. Ai alături de tine membrii clubului – o echipă! Vicepreședintele de educație alături de care formezi o altă echipă. Mentorul sau coach-ul tău – o altă echipă. Dacă mergi dincolo de club și te implici la nivel de arie, divizie, district – ai alte echipe. Și în ele înveți multe despre colaborare, și fiind într-un mediu de siguranță – îți poți permite să faci greșeli. Nu vei fi judecat. Poți învăța ce înseamnă delegarea, ascultarea, cum să acorzi și să primești feedback-ul constructiv, dar și multe altele. 

4.      Adaptabilitatea

Asta este esențială în lumea noastră dacă e să mă întrebi pe mine. De ce? Pentru că soluțiile de ieri nu mai rezolvă probleme de mâine. Ce ieri era imposibil, mâine trece pe lângă tine în magazin. Iar în Toastmasters pentru că fiecare are alte priorități, vei avea mereu situații în care va fi nevoie să te adaptezi. Vei veni cu un discurs și o prezentare powerpoint sau keynote – nu va funcționa proiectorul – te vei adapta. În momentul în care acest lucru ți se va întâmpla la locul de muncă vei fi pregătit.  

5.      Managementul timpului

După o jumătate de an, dacă te vei pregăti temeinic pentru fiecare rol pe care ți-l asumi în Toastmasters (vorbitor, evaluator, echipa de suport) vei știi să apreciezi cât poți vorbi în 2, 5 sau 12 minute. Vei realiza numărul de idei pe care îl poți elabora într-un timp dat. Cum te ajută acest lucru la locul de muncă? E simplu! Atunci când șeful îți dă 5 minute într-o ședință vei știi să-ți organizezi discursul. Poți să poți trage și concluzii – și să te asiguri că ai atins toate subiectele dorite.

 În articolul de săptămâna viitoare voi vorbi despre hard-skills. Și cum te ajută Toastmasters să îmbunătățești o parte din ele.

Walkman - 40 de ani de muzică

Walkman - 40 de ani de muzică

Resurse de training: Numără până la...

Resurse de training: Numără până la...