Primii pași în Toastmasters

Primii pași în Toastmasters

processed_IMG_20190715_160657.jpg

Ai luat decizia de a te înscrie în Toastmasters! Felicitări! Și bine ai venit în cea mai mare comunitate de vorbitori în public și leadership. Ce trebuie să faci acum?

Primul pas este să iei legătura cu Vicepreședinte de Educație și să îl rogi să-ți pună la dispoziție căile de educație – numite Pathways. Sunt 11 la număr te ajută să construiești până la 300 de abilități unice. Principalele sunt: comunicarea interpersonală, leadership strategic, management și vei câștiga încredere în sine – pas cu pas la fiecare proiect. Toate însă te vor ajuta să îți dezvolți vorbitul în public – așa că nu voi mai menționa acest lucru la fiecare dintre ele. Poți face acest lucru prin două metode:

1.     Te loghezi pe site-ul Toastmasters, mergi pe Pathways și treci prin testul pus la dispoziție acolo. În urma acestuia ți se va repartiza o cale.

2.     Vrei să alegi tu cale care crezi că se potrivește cel mai mult pentru nevoia ta. În acest caz, treci în revistă cele 11 căi și o activezi pe cea potrivită ție.

Pentru a îți face alegerea mai ușoară – o să îți vorbesc un pic despre fiecare cale în parte.

Leadership Dinamic – se concentrează pe dezvoltarea de leadership strategic și a abilităților de a rezolva conflicte. Vei înțelege ce înseamnă Leadership, care sunt stilurile de comunicare, care sunt abilitățile necesare pentru a aplana și redirecționa un conflict, dar și care sunt efectele asupra unui grup. Pe parcurs vei dezvolta strategii care să faciliteze schimbarea într-un grup organizat.
Vei lucra activ la comunicarea interpersonală și la strategia de lider.  

Effective Coaching – se concentrează pe construirea abilităților de comunicare interpersonală, leadership și coaching. Aici vei învăța despre consens, și îi susține dezvoltarea celor din jurul tău prin coaching. Este o cale unde se pune foarte mare accent pe comunicarea interpersonală, și care te va ajuta să dezvolți abilități de vorbit în public foarte bune, prin natura proiectelor pe care trebuie să le prezinți.
Vei lucra așa cum am zis deja activ comunicarea interpersonală, dar și managementul. 

Innovative Planning – se concentrează pe constuirea abilităților de comunicare și management de proiect creativ. Proiectele de aici sunt gândite pentru a te ajuta să dezvolți o conexiune foarte bună cu publicul tău, prin felul în care scrii și prezinți discursurile. Vei învăța despre pașii managementului unui proiect, dar și cum să dezvolți soluții creative și inovative.
Vei lucra activ comunicarea interpersonală și managementul. 

Leadership Development – se concentrează pe comunicare și abilități de leadership, cu o mare atenție acordată managementului de timp, dar și cum să dezvolți și să implementezi un plan. Dacă alegi această cale va trebui să pui emfază pe vorbitul în public și felul în care conduci o echipă.
Vei lucra activ comunicarea interpersonală și Management. 

Motivational Strategies – vei construi abilități de leadership motivational și comunicare. Proiectele sunt gândite pentru a te ajuta să construiești conexiuni cu cei din jurul tău, prin înțelegerea motivației fiecăruia. De asemenea, te va ajuta să lucrezi coordonarea grupurilor mici în vederea îndepliniri sarcinilor. Aici vei învăța cum să organizezi un team-building în care va trebui să folosești toate abilitățile dezvoltate în această cale.
Vei lucra activ comunicarea interpersonală și leadership strategic. 

Persuasive influence – vei construi abilități de a conduce în situații complexe. Fiecare proiect te va ajuta să îți dezvolți arta negocierii și să te concentrezi pe găsirea de soluții creative la provocări ivite.
Vei lucra activ leadership strategic și comunicarea interpersonală. 

Presentation Mastery – vei lucra abilitățile oratorice, și vei învăța foarte mult despre audiență. Cum o faci să îți răspundă și să te conectezi cu ea, prin felul în care scrii și susții discursurile.
Vei dezvolta activ abilități de vorbit în public. 

Strategic Relationships – vei lucra abilități de relaționare, leadership și comunicare. Vei înțelege diversitatea, construi conexiuni personale și profesionale cu o mulțime de oameni, și vei dezvolta o strategie de relații publice.
Vei lucra activ comunicarea interpersonală și leadership strategic. 

Team Collaboration – vei construi abilități de leadership colaborativ. Ascultarea activă, motivarea celorlalți și colaborarea sunt puncte cheie într-o echipă. Proiectele acestei căi te vor ajuta să îmbunătățești și exersezi aceste deprinderi.
Vei lucra activ Management și Comunicarea interpersonală 

Visionary Communication – vei construi abilități inovative de comunicare și leadership. Proiectele se concentrează pe a îți dezvolta deprinderea de a împărtăși informația cu un grup, planificarea comunicării, dar și găsirea de soluții creative și inovative.
Vei lucra activ Leadership Strategic și Comunicare interpersonală.

Te-ai decis?

Perfect, înregistrează-te în sistem. Dacă ai nevoie de ajutor – roagă-l pe VPM (Vice president Membership) să te îndrum către persoana care este guru în Pathways din club.

Acum este momentul în care vorbești cu Vicepreședintele de Educație (VPE) și îi soliciți lista de mentori. La întrebarea „de ce e bine să ai un mentor? am răspuns în articolul acesta. Solicită de asemenea, și fișele de post pentru fiecare rol de suport din cadrul unei sesiuni Toastmasters, și roagă-l pe VPE să te ajute cu susținerea unor astfel de roluri cât mai rapid posibil.

Alege-ți mentorul și stabilește o întâlnire față în față. În paralele intră pe Toastmasters și treci cu atenție prin materialele pentru Icebreaker (numele primului proiect pregătit). Lucrează la ce ți se cere acolo și discută felul în care vei construi și prezenta discursul cu mentorul tău. Asigură-te că ai mereu descărcate formularele de feedback, și că apoi le încarci în platforma tmi. Acest lucru te va ajuta să-ți urmărești evoluția, dar și felul în care ți-ai pregătit proiectele și ce ai învățat.

Dacă calea pe care ți-ai ales-o implică să ai proiecte care necesită managementul unei echipe orientează-te către Vicepreședinți și fă parte din comitetul lor. Așa vei putea să iei parte la proiecte și chiar să le conduci. Vorbește cu VPPR (Vicepreședintele de Relații Publice) și trimite-i o descriere scurtă a ta, plus o poză care îți place pentru a te prezenta pe canalele de social media ale clubului.

Nu lăsa nici o ședință să treacă fără a îți asuma un rol. În fond ai venit să înveți și să practici vorbitul în public. Și fiecare întâlnire este o oportunitate de exersare. De asemenea, interesează-te când sunt evenimentele naționale și internaționale – la acestea îți poți asuma roluri care îți vor asigura o vizibilitate în extern, dar îți vor servi și provocări și oportunități de creștere – care te vor ajuta în a duce la bun sfârșit proiectele căii pe care ți-ai ales-o.

De aici, povestea e a ta!

Dacă ai găsit informații utile, m-ar bucura un comentariu din partea ta, și mi-ar aduce zâmbetul pe buze dacă ai apasa butonul de share către rețeaua ta. Pe subiectul Toastmasters poți găsi sub tag-ul aferent mai multe articole dedicate vorbitului în public.

DisCO2unt Billboard

DisCO2unt Billboard

Resurse de training:  Cele 4 cadrane

Resurse de training: Cele 4 cadrane