Ce este un Bullet Journal?

Ce este un Bullet Journal?

Acesta este un articol pe care l-am început pe final de an 2020 și ajung să îl public azi, în primele zile ale lui 2021. Dacă primele articole din temă nu te-au lămurit cu privire la ce este un Bullet Journal și la ce folosește sau dacă ai ajuns din întâmplare direct la acest articol și nu ai apucat să le citești pe celelalte, m-am gândit să încep cu o explicație.

Ce este un bullet journal? Este un instrument de productivitate, un loc unde reunești toate lucrurile de la task-uri, la țeluri, la obiective, la obiceiuri pe care le ai sau vrei să le implementezi, calendar, notițe, rețete, lucruri memorabile din cărțile citite. Totul într-un singur loc, pe care îl organizezi pe capitole. Îți oferă o modalitate de a scăpa de notițe lăsate pe bucăți de hârtii pe care apoi să le pierzi fără urmă. De ce ai nevoie ca să faci asta? De o agendă și de un pix! Mă rog :) asta așa minimalistic. Practic, poți folosi și o agendă clasică, la care să adaugi lucrurile pe care le simți necesare, pentru activitatea ta zilnică.

Dacă te bate gândul să încerci asta pentru a vedea cum te împaci cu acest instrument, vei avea mai multe beneficii.

1. Organizare -  scopul inițial al agendei pe care te decizi să o dedici bullet journalului sau bujo-ului este acela de a îți organiza timpul, listele, problemele…viața, în general. Cât de mult vrei să implici creativitatea în zona asta este alegerea ta, și uite așa ajung la al doilea beneficiu.

2. Creativitate - dacă alegi să o personalizezi, vei putea să te joci cu multe materiale și să îți aduci aminte de orele de practică de la școală unde făceai lucru manual sau desen. Asta pentru că în funcție de stilul tău - vei avea ce să încerci. Vei lucra mușchiul pentru că vei experimenta și vei căuta mereu alte lucruri interesante care să îți vină în ajutor. 

3. Adaptabilitate - vei avea nevoie să înveți să lucrezi cu ea, să te adaptezi la schimbări și să adaugi sau să lași în urmă lucruri care nu îți ajută activitatea. Toate astea vor fi o oportunitate de a lucra cu tine, într-un mod plăcut. 

Dinainte de a afla de existența metodei bullet journal, am folosit o agendă care avea parțial scris, parțial notițe vizuale. Era elementul meu de siguranță când venea vorba de organizarea unei minți creative și pe alocuri uitucă. Apoi a intrat partea de terapie, mă ajuta să descarc lucrurile pe care le întâlneam și să am o modalitate de a analiza situațiile la câteva zile după eveniment. Așa agenda (în clasicul termen, pe care îl știe toată lumea) s-a transformat într-un adevărat foileton. Provocarea mea pe vremea aceea era să renunț la lucruri - și mereu adăugam de la an la an file, de era și greu să o închid. Când am primit cadou cartea lui Ryder Carroll - The Bullet Journal Method lucrurile s-au organizat și mai mult, pentru că găsisem o metodă pe care să o testez peste ceea ce foloseam deja. Iar el vorbește despre caiete întregi pe care le are acasă și despre cum finalizate sau migrate taskurile, le lăsa în spate. Așa am reușit și eu să „arhivez” vreo 6 din vechiile agende, fiecare pe ani. Din cartea lui am mai luat și cheia - și am început să mă bazez mai mult pe simboluri (icoane), dar și să migrez task-uri în funcție de complexitate sau de termene limită nerealiste. Tratez subiectul în continuare, dar este o parte importantă a bujo-ului.

Practic, cartea lui Carroll îți vorbește despre o metodă simplă și vizuală de organizare a lucrurilor din viața ta pentru două motive: o minte mai clară (decluterring mental prin descărcarea pe foaie) și al doilea un sistem de organizare minimalist bazat pe elasticitate și finalizare. Dacă nu ai timp să citești cartea, și să nu te plictisesc cu tone de scris, ai mai jos un documentar de 10 minute în care ți se explică fenomenul și sistemul chiar din gura autorului. 

Bullet journal-ul poate fi de asemenea, un caiet în care îți notezi lucruri pe care vrei să le lămurești cu tine, să păstrezi amintiri sau orice alte idei mai ai. Nu există o rețetă - important este să îți servească organizării tale și nevoilor pe care viața ta le are! Orice ai alege, ține minte că prioritatea ești tu - agenda este o unealtă menită să îți ofere timp pentru lucrurile care contează cu adevărat pentru tine, și o rețetă de a identifica și scăpa de lucrurile care nu te ajută. Să te susțină în organizare, fie că vorbim despre timp, proiecte, țeluri profesionale sau personale, liste sau pur si simplu pentru că vrei să încerci un nou instrument! 

Dă-ți voie să experimentezi și să te joci :) ca să afli ce te servește dacă nu ai deja răspunsul.

Acum revenind la oile noastre. O să îți prezint bujo-ul meu pe 2021, poate găsești lucruri care te inspiră, sau poate prin exemple vizuale, lucrurile se vor clarifica. Eu am ales să merg pe minimalism, cu desene simple și aerat. De asemenea, puteam să construiesc pe ceea ce am învățat din 2020, aducând experiența în 2021, să o iau de la zero cu o agendă gata făcută și tipărită sau să încerc ceva complet nou. Pentru că am folosit anul trecut să experimentez cât mai mult, am decis să folosesc asta ca pe o fundație și să continui să ridic anul acesta pe ceea ce știam deja despre nevoile mele.

1 Tipul de agendă, caiet, planner

Primul lucru pe care l-am făcut după ce m-am decis ce voi face pentru 2021 a fost să aleg agenda. Am continuat să merg pe una care îmi permite să mut foile, dar și să adaug dacă este nevoie - respectiv Clipbook-ul de la Filofax. Pentru că o port cu mine peste tot, mereu - am rămas la mărimea oprimă: A5 - jumătate de foaie A4. Suficient de mică pentru a fi ușor de transportat, însă suficient de mare pentru a îmi permite să scriu mult, să adaug tot felul de materiale fără ca aceste lucruri să o facă butucănoasă.

Îți recomand să începi cu ce ai la îndemână. Mai ales, dacă nu ești genul meu. Genul meu se folosește de orice motiv pentru a ajunge într-un magazin de papetărie și a cumpăra orice: caiete, pixuri, ștampile, carioci (deși am tone) sau pur și simplu să mă uit să văd dacă e ceva ce aș avea nevoie (deși știu foarte clar că am tot ce e necesar pentru orice tip de activitate). De ce să începi cu ce ai la îndemână? Pentru că experimentezi, nu știi dacă este ceva ce ți-ar plăcea - și mai bine vezi cum funcționează, înainte de a da bani pe multe rechizite. Pentru că dacă începe să îți placă, cu siguranță vei adăuga și vizite în librării și magazie de papetărie pe lista de activități.

Nu o să trec iar prin tipurile de agendă, pentru că le-am descris mai pe larg în primul articol al seriei pe care îl poți citi aici, vei vedea că deși mi-am început anul cu o agendă roz, am renununțat la ea și m-am întors la prima mea iubire - Filofax-ul vechi. Însă, dacă te decizi pe personal (jumătate din A5) - cei de la Lidl au în fiecare final de an o variantă de agendă puțin costisitoare de stil Filofax pocket numai bună. Am cumpărat-o 3 ani la rând, și mi-a fost de mare folos. Indiferent ce alegi, asigură-te că ai măcar 180 de pagini - dacă vrei să îți ajungă tot anul.

2. Cheia - vorbeam mai sus despre acest subiect și felul în care poți folosi o reprezentare grafică minimalistă pentru a te organiza. La fel ca și agenda, această cheie este creația ta. Este important să alegi ceva ce îți va fi ușor să folosești. Mai jos, îți arăt cheia mea pentru 2021 și pe post-it este cea folosită de Carroll în cartea și agendele lui. Poți vedea că el a ales ceva extrem de simplu, pe când eu am mers pe ceva mai complex. Folosesc icoana atunci când notez cu o culoare neutră - negru sau albastru, sau când dedic o pagină întregă subiectului. Culorile le folosesc atât în zona de calendar - unde pe baza acestei codări pot să văd dintr-o privire care sunt activitățile cele mai des făcute într-o lună. Le folosesc însă și la notițe. Un exemplu găsești în cel de-al doilea articol al seriei.

B55A7015-B1E8-4F4D-8A46-975521B7394D.jpeg

Un truc pe care l-am învățat de la unul dintre vlogeri este dublarea paginii pe care țin cheia. Așa va fi mereu accesibilă chiar și când am agenda deschisă - mă ajută la economisirea timpului, și din nou la privire de ansamblu. E prima oară când o încerc, așa că sunt curioasă cum și dacă va funcționa la mine. Este extrem de utilă la început până reușești să ții minte simbolurile, după al doilea sau al treilea an va deveni redundantă, cu toate astea va fi de ajutor dacă rogi pe cineva să caute ceva în agendă fără ajutorul tău.

07D8AA16-4977-42A7-BDC4-326EE73A0DE1.jpeg

3. Design și capitole - am analizat bine anul prezent pentru a mă asigura că duc în 2021 doar cele necesare, și adaug pagini (spreads) care mă vor ajuta și servi în activitatea de anul viitor. În anii trecuți am petrecut destul de mult timp pe zona de cercetare a nevoilor mele, dar și a capitolelor și materialelor pe care oamenii le aleg pentru bujo pentru inspirație. Dacă vrei să repeți procesul meu îți recomand să începi cu recapitulările (flip-through) ale vloggerilor cunoscuți din zonă ca să ai mai multe exemple și să vezi ce ți-ar folosi. Nu te lăsa însă descumpănit de creativitatea unora. Scopul nu este un concurs de frumusețe, ci o unealtă care să te susțină în activități, nu o lucrare pentru premiul mondial la concursul Miss / Mister Bujo. Plus, nu ai nevoie să știi să desenezi sau să ai talent la caligrafie - poți apela oricând la abțipilduri, șabloane și / sau ștampile pe care le găsești la Auchan la un preț minim.

În cazul meu, ochiul vede - inima cere! Am văzut și văd multe idei pe care mi le-aș dori în agenda mea. Fac o listă cu ele, cât mai multe cu atât mai bine! Urmează apoi o analiză atentă a nevoilor mele și oricât de mult mi-au plăcut unele idei, dacă nu sunt ceva ce aș folosi - atunci renunț fără regrete. Ceea ce rămâne sunt menite să îmi susțină scopurile anului. Vreau să citesc mai mult? Aleg o pagină dedicată cărților - unde să notez când termin ceva de citit. Vrei să te asiguri că îți formezi obiceiul de a îți lua vitaminele? Adaugi foi unde notezi zilnic progresul. Apoi dacă le poți grupa în capitole perfect. Dacă nu, poți face un capitol special pentru asta, mai ales dacă le-ai organizat pe întreg anul.

În poza de mai jos, așa a arătat procesul meu de planificare / organizare a agendei pentru 2021. Am avut multe idei notate (zona superioară), însă doar cele subliniate au ajuns în agendă. În partea de jos a paginii sunt tab-urile sau capitolele agendei. Am asociat lista de inspirație cu fiecare tab în parte. Se susțin reciproc? Perfect! Pentru o calibrare a anului, eu am ales să pun zona aceasta de foi în prima parte a agendei, pentru că le-am grupat anual/ săptămânal.

image.jpg

Ceea ce a rămas în picioare ca idee - s-a transformat în design de pagină pentru agendă. Mi-am luat unelte pentru a îmi crea singură pagini și rezerve pentru agendă, așa că am avut de unde să mă apuc să fac pagini extra pe lângă cele oferite de către Filofax by default. Când vine vorba de design poți alege să desenezi, să îl decorezi cu washi tape, să pui poze sau decupaje, să folosești ștampile, abțipilduri, caligrafie sau poți alege pe minimalism folosind doar anumite semne și scris pentru a te organiza.

Încearcă mai multe lucruri și vezi ce funcționează. Poți folosi pinterestul sau instagramul pentru idei, de asemenea, la mine pe instagram am o serie întreagă de tutoriale în 5 pași pentru a îți ilustra la început agenda. Vei vedea la mine un stil aerisit, mai minimalist care are doar câteva desene, predefinite.

3. Calendar - sau zona unde îmi notez întâlnirile și termenele limită. Fie că te folosești de ceea ce îți oferă agenda, fie vrei să iei totul de la zero (și le desenezi așa cum am făcut eu) sau alegi să descarci pagini gata făcute - vezi ce funcționează. 2021 înseamnă personalizarea lunară. Am spus în articolele anterioare am încercat și reprezentarea săptămânălă și zilnică în 2020. Diferite tipuri de design și așezare în pagină. Nu m-au ajutat, așa că am revenit la ceea ce alesem de la începutul anului: spread lunar. Scriu asta pentru a îmi aduce aminte pe parcursul anului când mă mai apucă dorul de creație în zona aceasta că nu este ceva ce funcționează la mine.

Al doilea motiv pentru care acestea sunt folositoare pentru mine: mă ajută să văd termenele și așa am timp să lucrez la ele fără presiune, dar și să refuz proiecte atunci când luna este prea aglomerată. Washi tape-ul reprezintă concediu sau zilele libere pe care mi le-am blocat deja în agendă ca să știu din timp cum mă organizez cu zona de călătorii.

Chiar dacă 2020 a fost un an cu provocări, eu am reușit să călătoresc în 5 țări: Ungaria, Slovacia, Cehia, Bulgaria și Germania.

2DACC4D3-28EF-4115-B255-EEA9E68475B7.jpeg

4. Proiecte - pe acestea le voi importa din agenda de anul trecut, deoarece repartitoarele făcute în 2020 își păstrează utilitatea, și nu văd nevoia de a consuma alte cartoane. Acest capitol mă ajută să stabilesc o strategie, să pun pașii și să mă asigur că le finalizez, ca apoi să fac o analiză a ceea ce am învățat. Unele dintre proiecte vor fi migrate din anul trecut, și vor dura pe toată perioada anului prezent, altele s-au încheiat și nu vor mai primi loc în 2021.

Practic, aici este secțiunea în care poți dedica o foaie de proiect, desenezi un Gantt sau un timeline al proiectului în partea superioară a paginii și notezi fiecare acțiune pe pagină. Vei reveni la ele de fiecare dată când calendarul îți arată că se apropie un termen limită.

5. Portofel - eu am două plicuri de plastic, comandate de pe Aliexpress și care m-au servit enorm anul acesta. Le voi migra în noua agendă. Primul este cu fermoar și pot ține carduri sau bani în el, al doilea este pentru RCA și alte acte de la mașină sau stickere :P.

Al treilea este producție proprie (tot văzută la un blogger -pasionat de lucru manual, mi-a plăcut și am adăugat-o la necesar :)) și unde îmi țin niște bani cash - sume infime pentru că eu rareori folosesc plata numerar.

Anumite agende au pe prima sau pe coperta finală astfel de portofele pentru foi sau orice vrei să mai ai cu tine. Însă acum știi că există o opțiune. Dacă ai alt tip de agendă și cauți soluții - dă-mi de știre și vedem dacă creativitatea noastră pusă la comun ne poate folosi la găsirea unui răspuns care să te servească.

image.jpg

6. Unelte, pixuri și alte bazaconii

Zilele trecute vorbeam cu o prietenă, care incitată fiind de postarea mea cu agenda s-a apucat să se uite la carioci, pixuri și multe rechizite, deși ea nu este foarte pasionată de partea aceasta și are deja un set măricel de culori pe care îl poate folosi.

Ca să te apuci de zona asta ai nevoie doar de agendă, pix și un creion (dacă vrei să desenezi sau să o personalizezi) - practic 2, maxim 3 elemente. Dar normal poți adăuga o multitudine de alte lucruri. Însă fă-o doar dacă știi că le vei folosi.

Mai jos, o să vezi seturile mele. În agendă am în permanență un pix de culoare albastră sau neagră.

Primul este cel de călătorie - în penarul pe care îl iau cu mine în deplasări am pixurile în culorile necesare agendei, creion, washi tape, gumă de șters și carioci iluminatoare.

A doua poză este setul minim de carioci pe care le folosesc pentru organizarea agendei - mai multe nuanțe de gri, negru, o cariocă pe alb (pentru a șterge mici greșeli sau a scrie pe negru), iluminatoare, washi, perforatorul și linia. Pixurile sunt dintre cele mai variate - avem Stabilo, Staedtler, Miniso, Signo și un pix pe care îl am din Cehia - și care scrie extraordinar de bine. La astea se adaugă peste alte 200 de carioci, pixuri cu gel și creioane colorate de diferite mărci pe care le am organizate pe firme, prin birou și pe el.

A treia poză este cu două seturi de ștampile - destul de folosite când sunt obosită și îmi tremură mână. Așa cum ziceam le-am luat de la Auchan la un preț sub 10 lei, fiecare.

Să mă uit în agendă să văd dacă mai voiam să adaug și alte elemente în articolul acesta. Aveam sistem de culori și cheia cu foaie dublă- scris, materiale necesare - scris, portofel producție proprie - scris, productivitate și minimalism - acum:

Am zis și mă repet, oricât de mare ar fi tentația, încearcă acest intrument începând cu minim - scopul este de a te ajuta să te organizezi, să ai categorii specifice vieții tale, dar și să îți ofere timp de petrecut cu cei dragi sau cu proiectele tale de suflet. Nu fii ca mine să ajungi să nu ai loc în agendă de timp cu tine. Concursul de cea mai plină agendă, nu cred că există undeva și dacă ar exista, în goana după orice ar trebui să punem pauză și să ne concentrăm ocazional pe ceea ce contează: propria persoană, familia, colegii. Dacă ai nevoie de un memento pentru asta, pune-le în agendă.

Bullet journal sau organizare cu agendă

Bullet journal sau organizare cu agendă