Toastmasters - valori și beneficii
Primesc măcar o dată la câteva zile rugămintea de a recomanda cursuri de vorbit în public. Și recomand Toastmasters asta pentru că aici primești un loc unde pe lângă partea de învățare, primești și scena pe care să îți antrenezi mușchiul „public speaking”.
Organizația are 4 valori fundamentare - Respect, Integritate, Serviciu, Excelență. Și atunci când te alături ei în calitate de voluntar, vei regăsi o parte din acestea valori sub diferite forme în colegii tăi. Poți vedea în documentul pe care l-am pus mai jos, multitudinea de beneficii pe care le poți câștiga atât pe plan indivitual, cât și pe plan organizațional (acolo unde ești angajat).
Partea bună la înrolarea în Toastmasters este că înveți în ritmul tău și ce vrei tu dintr-o arie largă de lucruri. Însă ca acest lucru să se întâmple e nevoie de implicare, asumare și dedicare de timp. Personal, am renunțat să mai dedic timp pe social media, ieșitului cu prietenii, și cititului pentru a îmi dedica săptămânal între 4 și 5 ore Toastmasters. Asta a însemnat că în cei aproximativ 6 ani de când sunt în organizație am primit:
abilitatea de a vorbi în public - cum să gândesc, scriu și prezint un discurs cap - coadă, ce și cum să folosesc din varietatea vocală, cuvinte cheie, ajutoare vizuale ca mă pun pe mine și mesajul discursului meu în evidență, cum să indentific audiența și că mesajul ajunge la ei, cum să știu ce înseamnă 5 minute (fără a mă uita la ceas);
leadership situațional, rezolvare de conflicte, comunicare motivațională, organizare;
învățarea mult mai bine a zonei de editare video - acum știu și am dexteritate să fac filme (intro și outro) folosind Keynote și abilități de design, apoi reorganizarea de bruturi (filmări neaoșe trimise de oameni), modificarea fundalului, adăugarea de voice-over sau pur și simplu modificarea filmărilor pe mai multe unghiuri (dacă sunt disponibile) păstrând aceeași linie vocală.
facilitarea și abilitatea de a fi MC (master of ceremony sau prezentator) pentru grupuri medii și mari (de la 20 până la 200 de persoane - numărul maxim pe care l-am facilitat până la acest moment). Fac acest lucru cu energie, atât în offline (față în față) cât și în online;
improvizația de discursuri pe temă dată (pot livra un discurs de 3 minute cu 20 de secunde pregătire pe orice subiect îmi este oferit de o terță persoană);
evaluarea, feedback și feedforward - sau cum le oferi celor din jur metode să devină mai buni pe plan personal și profesional;
mentorat - încă de la primele luni în organizație, când în paralel făceam mentorat și în JCI (Junior Chamber International) - am aflat cât de importantă este partea aceasta. Mentorii mei mi-au oferit informații, obiective la care să aspir și susținere pentru a crește. Să îți pui la dispoziție experiența pentru cei noi veniți în organizație este o modalitate de a cimenta cunoștințele prin predare. Practic ești o librărie de informații la care cei noi pot apela.
Articolele pe tema „Toastmasters” sunt scrise ca parte a căii educaționale pe care mi-am ales-o și în care unul din proiecte este despre dezvoltarea unui blog. Am ales, ca în fiecare vineri să scriu un articol bazat pe experiența mea din organizație.