Gândirea pozitivă vs gândirea sănătoasă

Gândirea pozitivă vs gândirea sănătoasă

În școala de coaching unul dintre subiectele care mi-au rămas aproape a fost discuția despre gândirea pozitivă și cea sănătoasă. Am dezbătut mult eu cu mine despre asta și cum anumite gânduri nu mă ajutau deloc. Și pentru că unii dintre clienții mei de coaching m-au luat alături de ei în călătoria despre credințe și gândirea ce vine din ele, am zis că este un moment prielnic de a scrie un articol pe acest subiect.

Fiecare dintre noi avem discuții interne și pe baza acestora luăm anumite decizii. Acestea se dovedesc în timp a fi bune sau rele, dar indiferent de asta - sunt ale noastre. Însă felul în care direcționezi acest dialog interior ține mult de credințele și de maturitatea ta emoțională. Acestea pot fi lucrate în terapie, sau pentru cei mai autodidacți se pot identifica anumite comportamente nesănătoase și se axează pe corectarea lor.

De ce ai face asta? E simplu: pentru calitatea vieții tale! Fericirea - dacă vrei să folosești cuvinte poetice - ține foarte mult de felul în care vorbești cu tine și ce acțiuni iei pe baza acestei discuții intime.

Hai să luăm un exemplu: o situație din viața de zi cu zi, în care într-un moment al zilei constați că îți lipsește portofelul. Unde te duce primul gând când conștientizezi?

  1. Aoleo! L-am pierdut! Ce fraier/tâmpit/varză sunt! Să vezi acum drumuri la poliție, sigur mi-au folosit cardurile, și documentele să facă lucruri necurate. Așa merit! M-au văzut când am băgat banii în portofel (la magazin, la bancomat etc). Mă urmăresc! am văzut eu la televizor că fac asta. O să mă trezesc cu poliția pe cap pentru ceva ce nu am făcut.

  2. Oare când l-am avut ultima oară? Sigur l-am lăsat în mașină sau acasă. Primul lucru pe care îl fac când ajung e să verific. Lasă că îi cer bani lui I. și se rezolvă

Dacă ai ales 1 - cel mai rău scenariu - face parte din gândirea negativă

Dacă ai ales 2 - fără nici un risc - face parte din gândirea pozitivă

Scenariul tău este un al treilea și stă între cele două, bazându-se pe fapte? Atunci înseamnă că ține de gândirea rațională - ca atare este o gândire sănătoasă. Și e recomandat să apelăm la ea cu încredere pentru a atinge nivelul acela ridicat de calitate a vieții - de care vorbeam câteva rânduri mai sus.

Acum dacă mergem mai departe și ne gândim la felul în care comunici tu cu tine.

Când iei o decizie pe care o consideri greșită - te judeci și îți adaugi „atribute” deloc măgulitoare? Sau analizezi pe bază de fapte și ce ai învățat din experiență pentru ca pe viitor să iei decizi mai bune? Sau din contră ceva este mereu / întodeauna / niciodată din vina altcuiva /lor/ lui/ei și nu poți, trebuie dar nu poți /e dificil, dar o să încerci, dar e greu tare.

Da, intru în analiza cuvintelor și dacă mereu este vina altcuiva, folosești cuvinte ca întotdeauna, totul, nimic, toată lumea, mai nimeni, e dificil, nu pot - acestea denotă o gândire mai puțin sănătoasă. De ce? Pentru că fugi de responsabilitate, și pui totul la alții, deși singura persoană cu care poți lucra să schimbi ceva ești tu. Ce poți face? Să începi să lucrezi cu tine și să îți dai seama care sunt obiceiurile și gândurile care nu te servesc. Nu spune nimeni să începi să te minți singur sau când vina este a unei persoane să iei totul asupra ta. Vorbesc despre o analiză mai atentă a lucrurilor, lucruri incontenstabile, nu părere, presințiri sau „știu eu!” Să pui stop și să te întrebi: aceste gânduri, cuvinte, acțiuni mă servesc? Fiind la tine în cap, lasă sinceritatea să iasă la suprafață. Mergi pe realitate, pe lucrurile bazate pe fapte. Pentru a avea o viață bună tu cu tine, în care nu îți consumi din energia vitală, gândirea sănătoasă (linia de mijloc) este o alegere mai echilibrată. Gândirea sănătoasă este despre asumare și identificare a lucrurilor pe care le folosești să te autosabotezi. Acum lasă-mă să elaborez un pic:

Gândirea sănătoasă înseamnă să te concentrezi pe fapte, să înlocuiești „trebuie, dar nu pot” cu „dacă nu pot, atunci nu trebuie”. Să ai în vedere gândirea care te ajută să eviți sau să rezolvi conflicte și să îți atingi obiectivele. Tot partea aceasta te va ajuta să îți păstrezi buna dispoziție, sănătatea fizică și mentală.

Gândirea toxică este aceea în care fugi de asumare, îți dai frâu liber gândurilor negative, nu ai încredere în deciziile tale (de aici mereu vina este a altcuiva, de aici vine și generalizarea: mereu, întodeauna), în care intri în conflicte pentru că ești convins că cel din fața ta îți vrea răul etc.

Acum felul în care alergi după fericire, sau deja o trăiești și felul în care alegi să îți stăpănești gândurile sau să fii stăpânit de ele este exact asta: alegerea ta! Fie că vrei să mergi pe un drum nou care să îți servească țelurilor personale sau profesionale, fie că vrei să lucrezi cu tine începe cu pași mici pentru o gândire sănătoasă alege să mergi pe Kaizen (drum în continuu către îmbunătățire).

Însă mereu păstrează cu tine întrebarea: Acest (completează acțiunea, cuvântul, gândul)….mă servește?

Ikea și salvarea planetei

Ikea și salvarea planetei

Resurse de training online (10)

Resurse de training online (10)