Toastmasters și subiectele improvizate

Toastmasters și subiectele improvizate

Sursă: Alexandra Matica

Sursă: Alexandra Matica

Am în jur oameni care mă inspiră și de la care învăț cu fiecare ocazie pe care o prind. Alexandra este unul dintre acești oameni. Este plină de energie și mereu dornică să descopere lucruri noi. Îmi oferă mereu feedback-uri la articolele pe care le scriu și îmi oferă mereu provocări de a fi mai bună în alegerea subiectelor, sau e felului în care vorbesc despre experiența Toastmasters. Suntem colege de organizație și ne-am cunoscut acum ceva ani la un bootcamp. Și pică la fix faptul că a acceptat să scrie un articol despre experiența de a fi „Maestru al Subiectelor Improvizate” - pentru că azi când public articolul, plec spre ediția de vară a boot-camp-ului din acest an.

Mai jos, experiența Alexandrei dintr-o întâlnire a clubului Toastmasters Arad:

În fiecare marți, la ora 19:30 am întâlnire ...da! Cu colegii din clubul Toastmasters Arad.

 La ultima întâlnire am avut rolul de Maestrul Jobenului cu subiecte improvizate sau “șefă la pălărie “ cum am botezat noi acest rol.  

Cu alte cuvinte, am moderat secțiunea din cadrul ședinței în care fiecare membru sau invitat este încurajat să își exerseze creativitatea și deprinderea de a gândi în timp ce vorbește şi de a vorbi în timp ce gândește.  

Pentru mine acest rol e destul de provocator, pentru că atunci când aleg subiectele ele trebuie să fie și creative, dar și să îi permită vorbitorului (cu sau fără experiență) să prezinte un discurs de maxim 2 minute pe baza subiectului ales. Tematica serii a fost “Ascultarea” și chiar m-am bucurat când am văzut articolul Anei pe blog, în care vorbea despre ascultarea activă, pentru că mi-a oferit o idee de prezentare pentru subiectele mele.  

ACTIVE LISTENING - fiecare literă scrisă pe un postit colorat ascundea pe verso câte un proverb referitor la ascultare.  

“Pe toti sa-i asculti, dar pe putini sa-i crezi.
Pe o ureche ii intra si pe alta ii iese.
Cine nu vrea sa asculte sfaturile nimanui, va invata pe seama lui.
Asculta si nu te mania, ca sa te poti indrepta.”

 Acestea sunt câteva dintre proverbele alese de mine. Am reușit să îi scot pe vorbitori din zona de confort și am rămas plăcut surprinsă că nu s-au blocat și au găsit amintiri despre care să vorbească.  

Atunci când aleg subiectele mă gândesc la scenariul în care eu aș fi vorbitor: cât de greu mi-ar fi să vorbesc pe tema aleasă? Și de fiecare dată când sunt în acest rol îmi place să ascult ce are fiecare de spus și să descopăr mereu cât suntem de diferiți și cum subiecte de genul acesta capătă o mulțime de sensuri.  

Ce mi-ar plăcea în schimb să mă văd făcând în acest rol e să transmit entuziasm. Să transmit acea energie care să îi facă pe toți din sală să își dorească să participe la această secțiune, oricât de mare ar fi frica a se face de râs.

Sursă: Alexandra Matica

Sursă: Alexandra Matica

Sursă: Alexandra Matica

Sursă: Alexandra Matica

Îi mulțumesc Alexandrei pentru că a acceptat invitația de a scrie despre o mică parte a ședinței Toastmasters. Dacă mergi să vizitezi orice club din lumea aceasta - vei găsi oamenii ca ea: care învață cu zâmbetul pe buze, dornici de a împărtăși din experiența lor, de a se asigura că ai un mediu plăcut și sigur în care să înveți să vorbești în public. Alexandra este unul dintre acei lideri serviabili (Servant). Acest tip de lider conform lui Ken Blanchard au 5 caracteristici și dacă o vei cunoaște pe Alexandra personal le vei regăsi în ea.
1. Ascultă mai mult decât vorbesc;
2. Spun „noi” mai des decât „eu”;
3. Își modifică stilul de leadership în funcție de membrul echipei;
4. Caută oportunități pentru a le oferi celorlalți momente de strălucire;
5. Tratează fiecare eșec ca pe un moment de învățare.

Ți-am zis că Toastmasters în sine este o școală? ei bine, ai o grămadă de profesori care mai de care mai wow, de la care înveți săptămână de săptămână! :) Iar zilele acestea pentru mine profesor a fost Alexandra! :) Mă înclin, Lady!

Ikea - marketing de calitate

Ikea - marketing de calitate

6 pași ca să te apuci de blog

6 pași ca să te apuci de blog