Azi, pe lângă dans, Europa sărbătorește și Ziua Internațională a Solidarității între Generații. Cu această ocazie cei de la Centrul de Informare Europe Direct București (CIED) au organizat pe data de 27 aprilie un eveniment intitulat „Punte digitală între generații - Building bridges between old and new”. Știindu-mă mai cu zvâc, prietena mea Eliza pe care am cunoscut-o la CMON, m-a întrebat dacă aș vrea să particip la un schimb de experiență între tineri și vârstnici. Practic, planul era ca în câteva ore de lecții intensive 15 seniori să învețe de la 15 juniori (membrii ai asociaților de tineret sau voluntari ai centrului) tainele computerului: de la navigarea pe internet, la verificarea rețelelor sociale și a poștei electronice. Suna incitant, plus că Eliza are numai proiecte faine, așa că am acceptat invitația.
În data de 27 aprilie cu zâmbetul pe buze și pantofii colorați m-am înființat la Institutul European din România unde avea loc întâlnirea. Mi-am găsit un loc în fața unui computer și m-am pus pe așteptare. Am interacționat destul de puțin cu mașinăria de teama „ecranului albastru” pe care calculatoarele le manifestă în preajma mea, excepție făcând frumosul și deșteptul meu Măr. După ceva vreme au venit și seniorii. Solidaritatea dintre generații a fost extrem de interactivă, iar vârstnicii s-au dovedit a fi dornici de informații și de conexiuni.
Pe senioara mea o cheamă Mariana și mi-a plăcut că primele lucruri pe care le-am aflat de la ea este că folosește calculatorul pentru a se juca :), la fel ca mama. Și dacă am reușit să incit părintele din dotare în folosirea aparatului minune pentru a naviga pe internet și aș își lua informațiile de acolo pornind de la pasiunea ei pentru jocuri - era clar că eu și Mariana aveam să ne înțelegem de minune.
Zis și făcut, am început să povestim despre copii, nepoți, ce mai știe despre computer și despre cum se folosește aplicația Maps pe telefonul mobil. Mariana avea în dotare un telefon inteligent pe care nepoțica îi instalase pe lângă multe jocuri și platforme sociale (Facebook) și un client de mail (gmail). Pornind de la aceste informații, precum și de la faptul că Mariana este o persoană de acțiune - am purces la treabă. După cele câteva ore petrecute împreună aveam multe notițe, o adresă de email pe care știam să o folosim cu trimitere, reply și fwd, cont pe facebook, știam să cautăm și să cumpărăm bilete online la teatru, precum și să facem foldere în calculator pentru organizarea pozelor și a muzicii. Unde mai pui că am făcut și schimburi de emailuri, cereri de prietenie, chaturi ca să vedem că totul e funcțional :).
Cum după terminarea evenimentului am făcut schimb de numere de telefon și de promisiunea de a ne mai vedea aș zice că ne-am înțeles bine. Plus, am aflat că fiind om de acțiune Mariana este liderul unui grup de seniori care se întâlnesc duminică de duminică pentru câteva ore și iau împreună cina, dansează, socializează și se simt bine. Așa că am decis să o cuplez și pe mama cu ei - să aibă parte de un loc unde lumea o va înțelege când se va plânge de copilul care nu o ascultă, pe care nu îl înțelege și despre cât de dificile sunt generațiile de tineri :D.
Pentru mine cele câteva ore au fost foarte interesante, având în vedere că este prima oară când fac voluntariat cu seniori și eram curioasă dacă mi se potrivește - dacă am ceea ce trebuie pentru a trece puntea dintre generații și pentru a face ca informațiile pe care le transmit să ajungă la cei mai cu experiență de viață și vice-versa. Prima oportunitate mi-a plăcut și se pare că și senioarei mele așa că a rămas să ne vom mai vedea pentru a lucra pe calculator.
Acum întrebarea vine către tine, juniorul din fața calculatorului: tu ce faci pentru seniorul din viața ta? Plini de însemnătatea lucrurilor pe care le facem, câteodată uităm de ei sau îi luăm ca pe ceva garantat. Toți cei 15 vârstnici prezenți la eveniment spuneau că au calculator acasă, însă copii nu au timp și nici răbdare să îi învețe să umble cu el. Așa că, personal m-am gândit că din când în când voi mai lua o pauză de la nebunie zilnică și de la lucrurile pe care le consider importante într-un fel superficial, și o să mă bucur de senioarea mea, chiar dacă doar stăm să căutăm rețete pe calculator pentru a face prăjituri împreună. Momente care contează pentru suflet și nu pentru portofel sau societate.
Evenimentul organizat miercuri a fost parte din acțiuniile de comunicare europeană a CIED București, conform planului de lucru al centrului pentru anul 2016 și s-a desfășurat în colaborare cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) sector 6 alături de membrii centrului de zi „Clubul Seniorilor” Plevnei.
CIED București face parte din Rețeaua Europe Direct a Comisiei Europene, formată la nivel național din 31 de centre de informare finanțate și administrate de Reprezentanța Comisiei Europene în România (RCE). Cum au foarte multe activități interesante, îți recomand să accesezi linkurile pe care le-am pus pentru afla mai multe și pentru a te implica dacă găsești că ți se potrivește ceva.
Mulțumesc Eliza pentru invitație și pentru brioșă, Diana și Loredana pentru primirea deosebit de călduroasă, cât și pentru și răbdarea de a îmi trimite informațiile :). Pozele din această postare sunt făcute de către cei de la Centrul Europe București și poți vedea mai multe urmărind profilul lor de facebook.