Voluntariatul a fost, este și va fi o mare parte din viața mea, datorită lui am cunoscut, cunosc și sunt convinsă că voi cunoaște în continuare oameni minunați care fac lumea mai bună. Această activitate mi-a adus în cale echipa de la Centrul pentru Managementul Organizațiilor Non-Profit (CMON) - care după o cercetare a pieței ONG-urilor din România s-au decis să rezolve o problemă reală: dispariția organizațiilor de pe piața locală. Cum? Simplu, prin cursuri gratuite către ong-iști susținute de cei cu experiență, care au dovedit că se poate și care aveau exemple de bună practică, disponibile și numai bune pentru a fi folosite și de alții :). Un fel de schimb de experiență între ong-iștii din țară.
Pe lângă aceste cursuri, Centrul oferă un spațiu situat central în București (Piața Romană) oricărei ONG care dorește să țină cursuri sau activități gratuite pentru beneficiarii săi. Locul este mobilat extrem de prietenos, este versatil, are o bibliotecă (de unde poți împrumuta cărți ;)) și are super-super vedere la Bdul. Magheru.
Eu am ajuns la ei, prima oară în iunie 2015 la un training pentru Managementul Voluntarilor. Așa am indentificat greșeli pe care le făceam în colaborarea cu ceilalți membrii ai organizației, mi-am validat anumite rețete (făcute intuitiv) și am aflat lucruri noi despre managementul celor care voluntariază pentru organizația ta. Aplicând tot ce am învățat acolo de la Carmen (Federația Volum - organizația care se ocupă cu sprijinirea voluntariatului în Ro), mi-am optimizat modul de lucru, am dezvoltat strategii noi și am identificat metode inovative de motivare a voluntarilor din organizațiile unde activez.
Pe finalul anului trecut, spre norocul meu am prins un loc la un seminar despre „Comunicarea în Sectorul ONG”. Ai zice că după 1000 de ani în industria de comunicare, seminar îmi trebuia...ei bine, din schimbul de experiență între oamenii din diverse organizații cu diferite modalități de comunicare, jurnaliștii care au renunțat la presă și au luat calea ONG-ului și cei care se ocupă de zona asta de ani de zile, ca slujbă cu normă întreagă, am venit acasă cu un caiet plin cu notițe, surse de chestii interesante, idei și o grămadă de prieteni din toată țara. Așa că da, după ani buni în industrie îți prinde foarte bine un seminar...dacă știi să îl alegi ;). Iar eu nu am regretat nici o clipă alegerea de a petrece 2 zile cu cei de la CMON.
În seara asta am mers la un schimb de experiență, povești despre Norvegia, norvegieni, comunicare, ONG-uri din partea nordică și un mic workshop despre Visual Storytelling :). Când am primit invitația de a reprezenta JCI-ul la un astfel de eveniment nu puteam spune decât „Da”. Pentru că a afla despre ce înseamnă voluntariatul în alte țări este mereu de interes pentru mine, iar dacă la asta adugi Storytelling și mai pui și Visual...apăi e clar că nu scapi de mine și las orice la o parte pentru a fi prezentă în sală și la discuții.
Și m-am întors acasă, fără a fi dezamăgită de alegerea făcută, și ca de fiecare dată cu lucruri noi, pentru că cei de la CMON au împărtășit o multitudine de lucruri despre vizită de lucru în Norvegia, de la tradiții și obiceiuri locale, la resurse pe care le voi răsfoi cu nesaț în perioada următoare. Povestea experienței lor pentru mine a fost un prilej de învățare, reînprospătare și idei. Și, pentru că e frumos să împarți cu alții vă dau două adevărate mine de aur, pe care echipa CMON le oferă gratuit către cei implicați în zona voluntariatului:
- Primul este un curs online despre #eTimpulPentruSustenabilizare în Managementul ONG-ului (În seara asta m-am înscris și eu la el, am timp până la finalul lunii să îl termin :D)
- Al doilea lucru util este o cutie cu unelte :P (ToolBox) în care au adunat o grămadă de resurse pe care le puteți folosi gratuit pentru activitatea voastră zilnică, și nu doar cea legată de voluntariat ;).
Mai ai șanse să participi la ultimul training al proiectului, dacă intri la ei pe site și faci înscriere - poate prinzi unul dintre locurile oferite. Dacă nu, măcar folosește cu spor resursele de mai sus :).
Voluntariatul schimbă lumea! Așa că fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume!