All in Training

Resurse de training online (4)

Miro este o unealtă digitală pe care o poți folosi la exerciții colaborative de la generare de idei, la strategie de marketing. Exercițiu de azi din seria „Life of a Trainer” adresează ascultarea activă, abilitatea de poveste și impactul emoțional.

Călătorie în jurul lumii

Despre abilitățile de facilitare și ce „tips & tricks” pentru online am mai prins, voi scrie într-un articol viitor, acum voi merge la evenimentul din Hong - Kong.

Pe Aaron Leung l-am cunoscut datorită implicării active în Toastmasters. Cu o istorie bogată în partea de cluburi online, Aaron a organizat nenumărate evenimente în perioada aceasta. Motivul? Oferirea de informații bazate pe experiența lui ca membru în multiple cluburi online Toastmasters. Atunci când a deschis invitația pentru cineva să fie vorbitor în cadrul unui eveniment despre învățare online - am sărit la oportunitate! Și uite cum am pregătit un discurs de 5 minute despre ce înseamnă viața de membru Toastmasters în pandemie. Câte lucruri am învățat și ce abilități mi-am dezvoltat sau aprofundat. Apoi am folosit cu ei jocul de aici, rugându-i să își treacă numele sau orașul de unde sunt și să așeze post-it-ul pe hartă. La final cei peste 60 de participanți mi-au lăsat acest cadou:

Resurse de training online (3)

Articolul face parte din seria dedicată exercițiilor de training sau facilitare, menite să îți ofere inspirație ca trainer. Sub tag-ul ”Life of a trainer” vei găsi resurse pentru a adăuga puțină sare și piper sesiunilor tale. Datorită sau din cauza Covid-19 am ales să discut despre „icebreakers” sau exerciții care pot fi făcute ușor într-o conferință video.

Netiquette în conferințele video

De când am intrat în carantină particip în medie la 7 - 8 întâlniri pe zi, în medie minim 20 de oameni pe ședință. Dacă mai am și un weekend plin, atunci se mai adaugă și acolo niște ore și oameni. Săptămâna trecută au fost aproximativ 2000 de oameni cu care m-am „văzut”. Și asta într-o săptămână relaxată.

Fiind online oamenii tind să fie mai relaxați, însă așa cum spuneam și aici e important să pregătești o astfel de sesiune. Și azi voi vorbi despre 3 lucruri pe care le poți face fie înainte de întâlnire (printr-un email sau anunț pe facebook), dar și o trecere în revistă a lor la începutul sesiunii. Astfel, toată lumea pornește din același punct.

Resurse de training...online (1)

Am decis având în vedere situația nemaiîntâlnită de niciunul dintre noi ca în perioada următoare pentru articolele din seria ”Resurse de training - Life of a trainer” să mă concentrez pe a îți oferi exerciții pe care le poți face foarte ușor în online.

Pentru articolul de azi am ales un exercițiu care ne va face să conștientizăm cât de apropiați suntem chiar și la distanță.

8 lucruri pe care să le faci când intri într-o video-conferință - ghid

În ultimele 5 zile am participat la multe evenimente și cursuri dedicate design-ului online - despre cum faci prezentări sau cum ții traininguri, la sesiuni internaționale de schimb de know-how și traininguri pe care alții cu mult mai multă experiență în partea aceasta le-au oferit, până la simulări de concursuri online cu participanți de pe toate continentele.
Cum să mă îmbrac, cum vorbesc, pot să aduc prezentare, cum îi aud pe ceilalți - întrebări normale pentru oricine intră pentru prima oară într-o video conferință. În articolul acesta găsești 8 lucruri pe care trebuie să le faci pentru a fi pregătit pentru o astfel de prezentare.

Resurse de training (9): Stres-stres-stres

Pentru că perioada aceasta e bine să ne protejăm pe noi și pe cei dragi, am decis să anulez toate călătoriile și participările la evenimentele care încă se mai țin. Cursurile s-au suspendat până la o dată ce va fi anunțată ulterior. Așa că având mai mult timp liber după orele de program, mă țin de promisiunea de a relua scrierea articolelor care au ca subiect: resurse de training. Azi am ales un joc potrivit pentru sesiunii care au ca scop schimbarea și procesul care vine cu ea. Am deja programate 4 articole pe tema „Viață de trainer”, și altele pe zona de dezvoltare personală, marketing și 1 interviu. Așa că cel puțin în următoarele săptămâni vei avea ce citi dacă vii aici. Și vei avea articole noi și pe cel de engleză :)

6 trucuri pentru varietate vocală

ai pornit pe drumul acesta - vei vrea să te asiguri că discursul tău are varietate vocală. Asta înseamnă că nu vrei să suni ca un profesor care încearcă să își adoarmă elevii. Pentru a putea să lucrezi asta, am câteva recomandări:

  1. Înregistrează-te!

  2. Volum

3 niveluri de ascultare

Dacă în majoritatea timpului reușești să îi asculți pe ceilalți pentru a îi înțelege, deschis și dornic de a afla lucruri de la ei te poți încadra liniștit în zona 2. Dacă însă de cele mai multe ori când cineva vorbește cu tine îți lași gândurile să se împrăștie în cele 4 zări atunci cu siguranță ești în zona 1. Și poți ajunge în zona 2 cu puțin efort de conștientizare. Când îți dai seama că ești cu capul în altă parte, forțează-te să te întorci la discuție și să urmărești cu interes și curiozitate sinceră ceea ce are persoana din fața ta de împărtășit. Asta va aduce beneficii relațiilor personale și profesionale. Pentru nivelul 3 este nevoie să fii tu bine cu tine. Asta înseamnă să știi să îți asculți corpul, mintea și intuiția, bonus să fii atent 110% către cel din fața ta. Este o abilitate care se dezvoltă cu muncă și interes sincer pentru cel din fața ta.

Brand personal

Fie că vrei să îți schimbi jobul, să ai mai mulți clienți, să faci angajări sau să îți extinzi rețeaua – brandul personal ajunge la persoana cealaltă înaintea ta. Majoritatea persoanelor cu care discut îmi spun că după ce am fost recomandată (coaching, training, strategie etc), m-au căutat pe Google să afle lucruri despre mine. Și primul pas pentru a verifica această teoria brandului personal este să dai un search pe Google după numele tău. Apari în prima pagină de căutări? Dacă da – e de bine. Ceea ce apare acolo – sunt lucrurile care vrei să fie în văzul lumii? Dacă da – continuă să faci o treabă bună! Dacă nu – hai să povestim în continuarea articolului.

Resurse de training (7): Un cuvânt

Inspirat de la Susan M. HEATHFIELD icebreaker-erul de azi este unul extrem de simplu și în egală măsură, complex. :)) Aplicabilitatea lui ține doar de imaginația ta! Îl poți susține la întâlniri pentru a înțelege cultura organizațională, la traininguri de comunicare, sesiuni despre colaborarea în echipă, performance management, soluționarea conflictelor

Resurse de training (6): Avionul

Această activitate poate fi folosit în workshop-urile de lucru în echipă, de comunicare, de strategie, leadership sau în team-building-uri. În funcție de profil, acolo va merge și debrief-ul. Concentrează-te pe ceea ce îți oferă grupul - nu direcționa discuția înspre ce vrei tu să le spui.

Resurse de training (3)

Resurse de training este o serie de articole dedicate celor la început de drum în training sau celor care doresc să faciliteze grupuri medii și mari și au nevoie de activități. În egală măsură, dacă ai experiență poate articolele mele te vor inspira atunci când ai nevoie să adaugi ceva în design-ul unei sesiuni. Poți găsi și restul materialelor sub tag-ul „Life of a trainer”

Resurse de training (2): Metoda Disney

Exercițiu de azi este menit să exerseze gândirea laterală și felul în care analizăm probleme, generăm idei și cum construim pe ele. Pentru cei care au mai lucrat pe facilitare de workshopuri de gândire laterală – jocul acesta este similar cu cel al celor 6 pălării gânditoare inspirat de Edward de Bono. Diferența dintre cele două este că la metoda Disney este musai să avansezi cu grupul, și în ordinea pe care o să o descriu mai jos. Voi avea în curând și un articol pe tema „Pălăriile lui de Bono”, dar acum revenim la creativitatea noastră.