Resurse de training (6): Avionul

Resurse de training (6): Avionul

Sursa:  Arhiva proprie

Sursa: Arhiva proprie

Una dintre cele mai dese întrebări pe care le-am primit de când am anunțat lansarea site-ului în engleză, a fost de unde îți vin ideile. Bună întrebare! Nu mă consider o persoană din cale afară de creativitate, însă nici nu aleg să îmi pun eticheta că nu sunt deloc. Las loc creierului să aleagă și am observat că din momentul în care am aplicat teoria cu presupunerile pe care ți-o voi expune mai jos – ideile vin ușor.

Teoria cu presupunerile vine din engleză și se referă la faptul că dacă ne apucăm să descompunem assume avem ass – u – me. When you assume you make an ass out of u and me. Și e prima oară când o povestesc în scris, de obicei o fac pe o foaie de hârtie și lumea își dă seama că nu e bine să face presupuneri.

Am participat la această activitate pentru prima oară prin 2010, apoi prin 2012 din nou la un workshop de leadership organizat în cadrul conferinței JCI. Scopul ei a fost de a ne face să conștientizăm cât de mult ținem la reguli, și că felul în care ne ținem de acestea ne restrânge creativitatea, și ne împiedică să venim cu soluții noi în afara cutiei pentru a rezolva problemele.

Avionul

Este o activitate menită să îi încurajeze pe participanți să gândească creativ și să vină cu idei în afara cutiei pentru a finaliza această sarcină simplă. Totul într-o manieră competitivă și amuzantă. Durează cu aproximație 20 de minute, ai nevoie de foi de hârtie A4 de diferite culori și bandă adezivă. Nivelul de experiență necesar este unul mediu.

Pasul 1:
Împarte participanții în grupe egale de către 4 sau 5 persoane. Fiecare grup va primi 10 foi A4 (fiecare grup va primi altă culoare de hârtie). Folosește banda adezivă pentru a stabili o linie de pornire și una de final. Distanța dintre cele două ar trebui să fie între 1.5 și 2 metri.

Reguli:

  • Echipa care trimite cât mai multe avioane din hârtie dincolo de linia de sosire este câștigătoare;

  • Fiecare echipă va avea o culoare diferită de hârtie;

  • Dă-le 3 minute pentru a își organiza strategia;

  • Dă-le 5 minute pentru a își construi avioanele și a le trimite dincolo de linia de sosire.

Discuția de după și debrief:

În faza de strategie - majoritatea grupelor nu se ocupă să stabilească o strategie. Și nici să găsească cât mai multe modalități de a face avioane cât mai aerodinamice din cele 10 foi pe care le au la dispoziție. Toate acestea asigurându-se că cele produse trec peste linia de sosire. Însă, cei mai mulți trec direct la faza de construcție și majoritatea grupurilor petrec cele 5 minute pentru a construi și dezvolta avioane care de cele mai multe ori nu trec linia de sfârșit pentru că nu sunt foarte aerodinamice.

Identifică explicațiile pe care le aplicăm pentru a nu fi creativi, întreabă grupul care sunt presupunerile pe care s-au bazat când au ales care dintre reguli să le respecte în ceea ce privește design-ul avioanelor?
Deși sunt doar câteva reguli pentru această activitate, vei observa grupurile că se vor ține cu dinții de ele. Majoritatea vor presupune că avionul trebuie să aibă coadă și aripi pentru a se cataloga ca avion - deși nici una dintre reguli nu specifică ceva cu privire la design. Nimic nu îi împiedică să facă ghemotoace de hârtie și să le arunce către linia de sosire. Pot fi atenți la inovație și design futuristic și să denumească simplu ghemotocul “avion”.

Pot de asemenea, să lege toate avioanele cu o bucată de elastic și să folosească greutatea pentru a duce construcția vis-a-vis de linia de sosire. Sau (cum am citit într-un articol) să pună avionul pe un scaun de birou și printr-un brânci sănătos să trimită construcția în siguranță dincolo de linia de sosire.

Lasă asta la final ca exemple. Nu interveni în perioada de strategie sau de construcție. Urmărește dinamica, și vezi ce exemple poți folosi în secțiunea de debrief.

Această activitate poate fi folosit în workshop-urile de lucru în echipă, de comunicare, de strategie, leadership sau în team-building-uri. În funcție de profil, acolo va merge și debrief-ul. Concentrează-te pe ceea ce îți oferă grupul - nu direcționa discuția înspre ce vrei tu să le spui.

Și bonus: în cazul în care vrei să folosești facilitarea grafică în timpul trainingului tău ai aici și cum să desenezi rapid și ușor un avion de hârtie.

Resurse de training Ana M. Marin avioane.jpg
Volvo și femei puternice

Volvo și femei puternice

Cate minute înseamnă un A4 scris

Cate minute înseamnă un A4 scris