Resurse de training (9): Stres-stres-stres
Pentru că perioada aceasta e bine să ne protejăm pe noi și pe cei dragi, am decis să anulez toate călătoriile și participările la evenimentele care încă se mai țin. Cursurile s-au suspendat până la o dată ce va fi anunțată ulterior. Așa că având mai mult timp liber după orele de program, mă țin de promisiunea de a relua scrierea articolelor care au ca subiect: resurse de training. Azi am ales un joc potrivit pentru sesiunii care au ca scop schimbarea și procesul care vine cu ea. Am deja programate 4 articole pe tema „Viață de trainer”, și altele pe zona de dezvoltare personală, marketing și 1 interviu. Așa că cel puțin în următoarele săptămâni vei avea ce citi dacă vii aici. Și vei avea și pe cel de engleză :)
Acum revenind la ale noastre! Azi am ales un joc potrivit pentru sesiuni care au ca scop schimbarea și procesul care vine cu ea. Sper să îți fie de folos și să te inspire în activitățile pe care le ai.
Stres, stres, stres
Obiectivele jocului este aprecierea impactului la nivel personal pe care schimbările din jurul nostru le pot aduce. Felul în care acestea se transformă în stres și datorită acestui exercițiu echipa poate găsi modalități de a face față mai bine provocării adusă de schimbare.
De ce ai nevoie?
Foi de flipchart, markere, creioane, hârtie, post-it-uri în 4 culori diferite și suficiente la număr încât fiecare participant să primească 10 bucăți din fiecare culoare, și stele colorate (ideal ar fi să fie tot de tipul post-it pentru că e nevoie să fie lipicioase).
Timpul necesar e de 25 - 30 de minute
Se dă situația: schimbare în board/industrie/companie/departament/familie etc. Acest lucru provoacă schimbări în situația noastră. Este o perioadă plină de tensiune și în minutele următoare vom explora 4 arii separate ale acestui stres:
Schimbări - roagă grupul să identifice și tu pune pe o foaie de flipchart toate schimbările care vor surveni în urma situației de mai sus. Pune titlul foii „Schimbări!” După ce sunt trecute ideile din sală, roagă participanții să identifice acele „schimbări” din cele de pe flipchart care vor avea impact direct asupra lor. Fiecare își va nota pe post-it-urile verzi și apoi vor „lipi” bucățile de hârtie pe ei (pe sacou, pe pantaloni - oriunde simt că vor să o facă)
Emoții - roagă grupul să identifice toate emoțiile pe care lucrurile scrise pe „Schimbări!” le provoacă (furie, frustrare, nervi etc). Notează lista care derivă din cuvintele participanților pe o altă foaie de flipchart pe care o vei numi „Emoții cauzate de Schimbări!”. După ce ai terminat de cules toate emoțiile, roagă participanții să identifice de pe planșă doar acele emoții cu care simt că relaționează personal. Roagă-i să își noteze lista pe foile de post-it albastre și să le lipească pe haine, întocmai ca la numărul 1.
Rezultate sau consecințe - identificarea tuturor rezultatelor sau consecințelor care vor proveni din impactul schimbărilor și variațiilor emoționale care se vor lega de aceste schimbări (stres mai mult, probleme de sănătate, diminuarea venitului, mai puțin timp cu oamenii) și înregistrează-le pe acestea pe foaia denumită „Consecințe”. După ce toate „consecințele” sunt enumerate, roagă participanții să le identifice doar pe acelea la care se raportează personal. Roagă-i să scrie fiecare dintre acestea pe notele de post-It galbene și apoi să aplice acele note pe hainele lor. Înainte de a trece la pasul 4, pune participanții (care probabil sunt acum încadrați în note post-it colorate asortate) să se plimbe în cameră comparând „notele personale” cu alți participanți.
Dă-le aproximativ 4 minute pentru asta (mai mult dacă ai un grup mare).Vorba cântecului: Nu-ți fă griji, fii fericit! Pune-i pe participanți să identifice toate metodele sau tehnicile pe care le-au găsit sau auzit pentru ameliorarea sau reducerea stresului (meditație, exercițiu, uitatul la comedii, plimbări cu membrii familiei, tehnici de respirație) și trece acestea idei pe foaia de flipchart care are titlul „Soluții” (sau „Nu-ți fă griji, fii fericit”) După ce sunt enumerate ideile, roagă participanții să identifice toate elementele pe care ei le folosesc personal sau au în vedere utilizarea lor în viitorul apropiat. Pasul următorul este să scrie fiecare dintre elemente pe post-it-urile roz, apoi să aplice steluțe colorate pe note (pentru că e necesar să se felicite pentru că au grijă de ei, trebuie să fie bine ei înainte de a putea avea grijă de ceilalți). Apoi, să-și aplice post-It - cu steluțe - pe haine.
Întrebări de debrief:
1. Ați fost surprinși să vă dați seama la cât faceți față?
2. Ați fost surprinși să vedeți cât de mulți sunt în aceeași situații stresante ca tine?
3. Care au fost cei mai mari „aha”-uri din urma acestei experiențe?
4. Care sunt tehnicile tale preferate / cele mai eficiente pentru a face față stresului cu care pleci de aici și pe care ai putea să le pui în aplicare imediată? (Meditația, respirația profundă, yoga și exercițiile fizice sunt doar câteva exemple.)
5. Ce altceva iei pentru tine?