Despre pozitivitate și obiceiuri
A fi pozitiv în gândire este un exercițiu de lungă durată. Nu înseamnă că ești ignorant, că alegi să vezi doar părțile bune și refuzi orice altceva, nu ești optimist rupt de realitate sau orice altă sintagmă se mai poate folosi atunci când vezi pe cineva că se concentrează doar pe plus. În urmă cu două săptămâni am susținut în cadrul ședinței Toastmasters Sirius un discurs al cărui subiect era „Gândirea pozitivă”, acolo am vorbit despre obiceiuri și ce înseamnă asta pentru o viață echilibrată :)
E suficient să te uiți în jur ca să vezi că oamenii care fericiți, nu înseamnă că au mai puține provocări - diferența o face abordarea pe care o au asupra rezolvării.
Psihologia pozitivă se concentrează pe emoții pozitive și punctele forte ale unui persoane. Pe subiectul acesta au scris Carl Rogers, Abraham Maslow (cu piramida sa) și psihiatrul George E. Vaillant. Aceasta a fost dezvoltată ca o modalitate de a trata depresia prin construcția de emoții pozitive, fără a lucra doar la reducerea sentimentelor negative, cum este tristețea. Sunt destul de multe studii pe tema aceasta și le poți descoperi simplu la o căutare pe google.
În 2002 sitagma a fost popularizată de Martin Seligman. Acesta a dezvoltat teoria neputinței învățate - care conturează răspunsul ce urmează atunci când credem că acțiunile noastre nu contează. Mai târziu cercetarea l-a dus către optimismul învățat și la definirea psihologiei pozitive. Aceasta este „știință a experienței subiective pozitive, a trăsăturilor individuale pozitive și a instituțiilor pozitive”. Și asta înseamnă că deși ne este mai ușor să ne ducem orientarea către zona negativă, pozitivitatea poate fi învățată :)
Seligman a elaborat o teorie de „a trăi bine” (well-being) care se concentrează pe propria persoană și are acronimul PERMA:
Emoția Pozitivă (incluzând aici și noțiunea generală de fericire)
ImplicarE sau Flow
Relații pozitive
Menirea și scopul
RealizareA
De să învățăm să fim mai pozitivi în gândire? Studiul condus de Barbara Friedikson vorbește despre impactul pe care gândirea pozitivă îl are asupra vieții și abilităților noastre. Emoțiile negative ne îngustează gândirea și focus-ul. Spre exemplu când ești într-un conflict cu cineva - consumul este atât de mare încât ești incapabil să te gândești la altceva. Astfel, creierul tău se închide și se concentrează doar pe emoțiile negative: frică, furie sau stres. Acest lucru te împiedică să vezi opțiunile, alegerile sau oportunitățile din jur.
Acum să vorbim despre impactul emoților pozitive asupra creierului. Prin experimentul făcut de Friedikson a fost făcut pe 4 grupuri, primele două au privit imagini cu emoții pozitive. Grupul 4 doar imagini care creau emoții negative. În timp ce grupul 3 a fost de control și a primit doar imagini neutre, care nu stârneau o emoție semnificativă.
După acest experiment, fiecare participant era rugat să scrie pe o foaie cu 20 de rânduri ce ar face dacă ar fi puși într-o situație similară cu cele văzute în imagini. Cei care au văzut imagini de frică și furie au scris cele mai puține răspunsuri. În timp ce aceia care au văzut imagini legate de bucurie și mulțumire au scris un număr semnificativ mai mare de răspunsuri. Asta înseamnă că suntem mai deschiși atunci când ne concentrăm pe emoțiile pozitive - iar acest lucru ne ajută la învățare. Aducând un plus valoare în zona de învățare și dezvoltare a abilităților.
Să sperăm că ai ajuns până în acest punct și vrei să lucrezi la abilitatea ta de a te concentra mai mult pe identificarea emoților pozitive și poți face asta în mai multe feluri.
1. Începe un jurnal al sentimentelor (fie scris, fie online)
Alege un design și desenează fiecare zi a lunii. În exemplu desenat de mine tema este univers și am planete și lucruri care sunt legate de cosmos. Alege un cod de culoare pentru fiecare stare, trece cât mai multe - de la bucurie, la fericire, furie și tristețe. Sau dacă ești la început poți alege reacțiile de la facebook :) Însă nu te rezuma la bine, ok, nasol :).
Acum, la finalul fiecărei zile, colorează figurina în culoarea emoțiilor pe care le-ai trăit. La finalul lunii vezi care sunt cele mai dese bifate și identifică-le pe cele pozitive și încercă să te pui în situații în care să crești mai mult sentimentele de genul acesta.
2. Meditația (așa cum vorbeam și la mindufulness) - acest obicei te va ajuta să îți îmbunătățești respirația, oxigenarea creierului, vei fi mai ancorat în prezent și asta te va face să analizezi mai ușor lucrurile și să te rupi de energia negativă.
3. Relații - fii prezent! capacitatea de a oferi interes real la ceea ce spun oamenii din jurul tău și de a le răspunde prin încurajări sunt două metode foarte puternice de a construi relații, de a le aduce plus valoare și de cultiva emoții pozitive.
4. Acte de bunătate. Fie că este vorba despre un compliment pentru un coleg sau o colegă, fie că alegi să faci voluntariat într-o organizație, activitățile de genul acesta îți vor aduce emoții și energie pozitivă. Așa că vor fi o modalitate continuă de a îți încărca bateriile.
5. Scrisul, joaca, exercițiile în aer liber - sunt de asemenea, modalități de activare a endorfinelor care duc la fericire și crează dependență ;) așa că folosește-le în favoarea ta.
Scopul acestor exerciții este de a te face să fii mai atent la lucrurile frumoase din viața ta. Iar asta te va ajuta să ai relații mai sănătoase și fericite, vei învăța mai rapid și din mai multe părți și de ce nu, vei zâmbi mai mult. Totul însă e la libera ta alegere! :)