Cum scrii un „abstract”?

Cum scrii un „abstract”?

Zilele trecute a tot fost nevoie să fac „abstracte” mai întâi la locul de muncă, pentru niște persoane, apoi am colaborat la unul cu un coleg din Toastmasters. Și pentru că am învățat la cursul de Branding Personal că e nevoie să ai o „propoziție personală” care să te reprezinte, cumva lucrurile s-au legat că am putut să exersez din nou ceea ce am învățat (concis și la obiect), dar într-un cadru academic.

Dacă este prima oară când auzi de cuvântul „abstract”, acest lucru ridicându-ți un semn de întrebare, în rândurile următoare vei găsi cum înțeleg eu acest lucru. Ai nevoie să depui o cercetare, un proiect sau o lucrare științifică? Un fel de cuvânt înainte la aceasta este „abstractul” unde spui pe scurt ceva despre ce vor primi din partea ta, nu pune citate sau copy paste de la alții. Ia 5 minute și lasă creativitatea să lucreze. Poți vorbi despre surse și de ce oamenii ar trebuie să citească mai departe.

Sursă: Pexels

Sursă: Pexels

Și ca să îți ușurez viața dacă te vei lovi vreodată de necesitatea de a scrie așa ceva ai mai jos 5 puncte pe care să le ai în vedere în procesul creativ.

  1. Află „cerințele” ce stil se dorește (descriptiv sau informativ), câte cuvinte ai la dispoziție, ce font și spațiu se recomandă. În media numărul de cuvinte (atenție nu se semne!) este între 150 și 250.

  2. Cercetează audiența! cine va citi „abstractul” profesori sau cititori de rând, aici te decizi ce fel de limbaj folosești (mergi pe zona de lemn sau te duci într-o exprimare care să poată fi înțeleasă și de către un copil de 5 ani)

  3. Evită să dai „copy/paste” din proiectul pe care dorești să îl prezinți, scrie de la zero și frazeologie diferită și te inspira de la alte „abstracte” care să nu aibă legătură cu ceea ce vrei tu să prezinți ulterior.

  4. Atenție la firul roșu! La fel ca un eseu sau la o poveste ai nevoie de o introducere, cuprins și încheiere puternice, astfel încât să ai grijă să ai cuvinte cheie, dar în egală măsură să nu fie abrevieri - nu ai spațiu să le explici.

  5. Editează și asigură-te că e scris corect, formatarea lui la cerințe și nu strică să rogi o altă pereche de ochi să se uite peste: are sens și legătură și fir roșu ce ai scris, e corectă frazeologia și gramatica. De asemenea, este ușor de citit și de înțeles? Dacă da, baftă la depunere! :)

TEDxPiațaUniriiED

TEDxPiațaUniriiED

Social Media Summit

Social Media Summit