Cum să îți faci un Bullet Journal sau Planner în 5 pași

Cum să îți faci un Bullet Journal sau Planner în 5 pași

Ana M Marin planner blog bujo.jpeg

Îmi doresc să scriu mai mult pe blogul în limba engleză. Însă cumva în această viață nebună mutată în online de care mă bucur de ceva de vreme, este dificil să mai adaug ceva pe lista mea deja foarte lungă cu „lucruri de făcut”. Așa că uite-mă cum am rămas la un singur articol publicat pe lună pe site-ul celălalt. Măcar aici reușesc să public două pe săptămână atunci când nu am prea multe pe cap. Sunt mândră de asta! :)

Unul dintre motivele pentru care îmi reușește acestă performanță este punerea articolelor în agendă. Mi-am asumat - așa că s-a întâmplat. E drept că asta m-a făcut să realizez că 3 articole pe săptămână e dificil pentru mine, la acest moment. Datorită acestei descoperiri am reușit să-mi micșorez și frustrarea auto-generată pornită din promisiunea mea către mine - de care nu mă țineam. Cum însă vreau să cresc și blogul în engleză am adăugat câte un articol la fiecare două săptămâni și să ajung măcar la două pe lună. Și cum notam asta în agendă am zis că nu ar strica să vorbesc despre cum îți poți organiza un planner / bullet journal sau o agendă - mai pe românește :).

Primesc des întrebări care au ca subiect: cum reușesc să mă organizez și să fiu prezentă pe atâtea planuri. Asta pentru că jonglez între o slujbă cu program normal și o colaborate ca profesor de vorbit în public pentru copiii cu abilități înalte. Pe lângă asta investesc în visul meu - prin acumularea de ore și experiență în calitate de coach. Pentru că pe lângă certificarea pe care o primesc în urma examenului recunoscută de International Coaching Federation și European Mentoring & Coaching Council, vreau să ajung Associate Certified Coach. …Și să nu uit de implicarea mea în proiecte de voluntariat cu diverse organizații internaționale.

Bonus? călătoriile pentru evenimente și vacanțe! Pentru că sunt mereu implicată în vreun proiect - momentele de genul acesta sunt bine planificate. Zilele astea locurile în agendă au rămas goale. Agenda - fie că o numești planner, bullet journal, sau jurnal - oricum ar fi - pe mine mă ajută să îmi păstrez mintea și timpul sub control.

În articolul acesta îți voi povesti despre cum să începi viața alături de un Filofax sau cu o agendă menită pentru planificare. Cum și ce fel de agendă am ales, voi vorbi despre codurile de culoare pe care le folosesc și cum. Ceea ce am eu este o combinație între bullet journal (bujo - conține multe elemente grafice pentru organizare și identificare facilă) și un planner.

Ana M Marin blog planner bullet journal .png

Da, sunt de modă veche! Însă scrisul mă ajută să îmi aduc aminte lucruri și să le aranjez într-un mod vizual pentru că aceasta este metoda mea de învățare. Și dacă nu există în agendă, istoria arată că nu se întâmplă. Iar în acest articol te voi trece prin experiența mea de a îmi începe agenda de la zero, după ce vechea a cedat nervos după prea multă utilizare! Dacă vrei să pornești pe drumul de a îți personaliza o agendă, ai mai jos pașii pe care să îi faci pentru a te asigura că ai o experiență plăcută de folosire :).

1. Decide-te cu privire la dimensiune și utilizare.
Poți merge pe mini A6 (cea perfectă pentru buzunar), medie A5 (numai bună de pus în poșetă), sau poți să trăiești extrem și să mergi pe o agendă A4 (2xA5). Ai decis dimensiunea!
Acum alege dacă vrei să ai una la care poți adăuga pagini pagini (refiller) sau mergi pe una cu un număr fix de pagini.
Pe baza experienței din anii trecuți am ales să merg pe una pe care o pot alimenta cu foi în funcție de nevoie (trecutul mi-a arătat că sunt cele cu care mă înțeleg cel mai bine). Am umplut-o cu toate tipurile de foi: dictando, punctate, matematică și veline.
În trecut am avut un Filofax A6, dar de data asta am ales să merg pe unul A5. De ce? Din două motive. Primul vine din motive practice. A5 înseamnă jumătate de A4 - ceea ce înseamnă că oricând am nevoie îmi pot adăuga câteva foi în agendă, prin debitarea unor foi A4. Al doilea motiv: am vrut să renunț la a căra ȘI caietul de desene la mine, așa că am incorporat partea asta în agendă. Am dat comandat de pe Aliexpress un model cu multe buzunare interioare, dar și de folii pentru carduri. Asta pentru că agenda a devenit ȘI portofel.  Iar până a sosit acesta am folosit un Filofax mai vechi care răspundea nevoilor mele. Practic, acum am un 3 in 1 - agendă, portofel și caiet pentru desene.
Ai mai jos, agenda principală (cea roz), o agendă mai veche și o mini.

Planner bujo Ana M. Marin blog.jpeg

2. Hai să vorbim despre design și care sunt nevoile tale.
Cum ziceam mai sus - sunt tot felul de foi imprimate din care poți alege. La acest capitol e bine să te gândești la ce anume ai nevoie de la agenda ta. Vrei să fie una lunară, săptămânală sau zilnică, vrei să adaugi liste, „to-do”, proiecte etc. Sau poate, ca în cazul meu vrei un mix între toate pentru că vrei tu să îți faci propriul design ;). Pentru asta ai nevoie de cea care permite adăugarea de foi.

3. Nu îți arunca banii pe fereastră fără să știi de ce ai nevoie exact (ca să vezi la ce îmi folosește partiția de finanțe ;) să fiu mai atentă unde investesc).
Când intri pe zona asta vei fi sub tentația de a cumpăra multe chestii - etichete, abțipilde, ștampile, pixuri etc. Eu mi-am făcut un necesar, o listă cu ce vreau să conțină agenda și am decis că voi avea nevoie de partiții și etichete.
După achiziționarea agendei - mi-am făcut singură partiții în funcție de capitolele pe care le-am dorit în agendă. Pe lângă programul normal am decis că voi adăuga și informații, desene, finanțe etc.
Așa cum observi, totul este ușor de accesat datorită cartoanelor colorate confecționate de mine din foi primite cadou :) - când fac mențiunea de partiții - la asta mă refer.
Acest mod de indexare îți va fi de folos dacă ai proiecte pe termen mediu și lung la care lucrezi, pe lângă programul zilnic.
Acum vezi dacă este ceea ce îți trebuie sau nevoia ta este de o agendă săptămânală sau una lunară?
La mine pe lângă activitățile zilnice și programarea pe următoarele 6 luni, am spațiu suplimentar pentru cheltuieli, țeluri la care lucrez, teme de coaching, proiectele de voluntariat, idei de articole de blog și zona de desenat.

Ana M Marin blog planner bujo.jpeg

4. Decide sistemul de notare și codificare ;).
Primul capitol la mine este programul lunar. Aici trec evenimentele repetitive, importante, proiectele care sunt gândite pe o perioadă determinată, vacanțele sau acțiuni în care sunt implicată și necesită să călătoresc. Vacanțele sunt blocate prin adăugarea de bandă washi (denumirea oficială :)).
Sistemul meu este menit pentru nevoia mea de a răspunde rapid la cerințe - totul este gândit să îmi arate dintr-o simplă privire care sunt perioadele cele mai aglomerate. La asta am adăugat codurile de culori la superlativ, alături de pixurile aferente.

5. Capitole și „bun la toate”.
Am două pixuri care merg pentru orice și atunci când le folosesc la repezeală preiau codurile vizuale (emoticoane) pentru a face diferența și pentru a îmi da seama la ce fac referire. Am de asemenea, post-its, linie și semne de carte pe care le folosesc după cum este interesul pentru „mai târziu”.

Acum despre departajare, pentru inspirație sau pentru a avea o imagine mai clară.
Primul capitol este planificarea pe termen mediu și lung. Este un planner lunar unde trec aniversări, evenimente, călătorii, campanii online, sesiuni de training. Și aici mă uit mereu când e nevoie de o planificare lungă, pentru a vedea cum arată lunile mele viitoare.
Informațiile din primul capitol mă ajută să îl populez pe al doilea care este practic agenda (zilnică, aia clasică pe care o știe toată lumea) - cu activități care apar peste noapte, meetinguri, sesiuni de coaching, sau urgențe de pe o zi pe alta.
Poate părea complicat, însă pentru mine funcționează și de când am revenit la acest sistem dorm mai liniștită noaptea pentru că știu că nu uit nimic.
Capitolul 3 și 4 sunt referitoare la serviciu / familie și sunt pagini cu ”to do” care au legătură cu cele două subiecte. Fiecare item de pe listă este bifat la finalizarea lui. Lucru care îmi dă o mare satisfacție internă. Dar mă și ajută să fiu sigură că nu rămân cu lucruri în urmă sau nefăcute.
Capitolul 5 este cel în care am notițe referitoare la 4 proiecte principale. Aici trec idei, subiecte, persoane de contact, cărți, articole, recomandări - orice mi-ar folosi pentru a le dezvolta.
Capitolul 6 este cel despre țeluri, pe termen scurt, mediu și lung. Este o metodă de a îmi nota detalii și observa ce pași fac înspre sau dintre acestea. Timpul pe care mi-l acord să le ating, dar și un număr clar de acțiuni (minim 3) ca să ajung mai aproape de împlinirea lor.
Capitolul 7 este cel de finanțe. Asta pentru că vreau să îmi fac educație financiară și să îmi organizez bugetele pentru a maximiza banii pe care îi am. Pentru mine funcționează! De când am adăugat și acest capitol - am reușit să strâng o parte din banii meniți pentru niște certificări pe care mi le doresc de ceva vreme.
Capitolul 8 este de notițe, ultimul în cazul meu este acolo pentru a putea nota orice vine pe lângă ceea ce există deja, pentru conferințe video sau față în față, pentru a desena explicații :P înțelegi tu! :) Este capitolul cu orice! :)

O să mă opresc aici, că ți-am făcut capul calendar sau planner - de la caz la caz! :)
Încearcă diferite abordări și vezi ce merge pentru tine. Ai nevoie de extra spațiu pentru proiecte - așa ca mine - te vor ajuta repartitoarele. Ești vizual? atunci codarea după culoare îți va oferi aceea plăcere de a scrie în agendă și te va ajuta să identifici ușor informațiile.
Poți observa în poza de mai jos diferența dintre:
- vechea agendă, unde mergeam doar pe vizual și foloseam mult mai mult elementele din metoda Bullet Journal făcută celebră de cartea lui Ryder Caroll. Pe care dacă nu ai citit-o, ți-aș recomanda să o pui pe listă ;) (mai ales dacă ai o astfel de secțiune în agendă :P)
- noua agendă unde am adăugat și culori, pe lângă codificarea doar din desene :)

BUJO planner Ana M Marin blogjpeg.jpeg

Aici poți vedea diverse design-uri la lucruri pe care le-am adăugat ulterior în agendă, pentru a mă asigura că rezolv anumite lucruri mai rapid.

Tu…cum te organizezi?

Resurse de training online (7)

Resurse de training online (7)

7 lucruri pe care le-am învățat în pandemie!

7 lucruri pe care le-am învățat în pandemie!