Școala și examenul de coaching

Școala și examenul de coaching

Mi-am dorit multă vreme să devin coach. Din acela cu școală, nu doar cu numele, să am resurse și întrebări d-alea care să te facă să gândești adânc în tine. Și cu diplomă - una care să îmi aducă valoare - nu doar să fie! Asta pentru că în urmă cu mulți ani un coach mi-a schimbat viața din doar câteva întrebări și asta ține de formare, de încurajarea curiozității, lucrarea ei și a abilității de a asculta pe toate nivelurile. Atunci mi-am zis: „eu când o să mă fac mare o să vreau să fiu ca tine!”.

Consider că educația durează toată viața și indiferent că vrem sau nu viața ne servește lecții. Așa că am decis să caut învățarea, oriunde, oricând, de la oricine. Și uite cum s-au legat lucrurile și în ultimii doi ani am trecut prin mai multe cursuri și o școală de coaching. Însă experiența de a mă pregăti mental, informațional și din punct de vedere a abilităților de a porni pe drumul acesta a fost una transformațională. Pe lângă tehnici, tipologii, diferite școli, curente, modele, am învățat să ascult mai bine. Îmi plăcea să cred că eram un ascultător bun și înainte de asta, însă acum exersez zilnic ascultarea pe 3 niveluri. Sunt atentă la ceea ce îmi spune intuiția și reușesc să culeg cuvintele de la cei din jurul meu pentru a face conversațiile să conteze pentru toți cei implicați. Sunt recunoscătoare pentru că șefa mea a propus și s-a asigurat că se aprobă de către companie să trec prin acest program: Business Coaching Diploma de la Academia PwC România.

Ana M. Marin PwC Academy Business Coaching Diploma.jpg

Așa arată cele 5 manuale, plus caietul de curs pe care am scris cu mult, mult, mult sârg. Ce ziceau trainerii, colegii, exemple, situații, orice găseam că m-ar putea dezvolta în viitor sau mi-ar oferi o metodă de susținere pentru clienții mei. Culorile, notițele grafice și organizarea mi-au facilitat enorm reținerea de informații și regăsirea lor ușor, oricând.

Fiecare modul mi-a adăugat ceva, prin practică. Fie că eram observator la sesiunile de coaching ale colegilor, la cele demo ale trainerilor, că îmi luam haina de coach pentru ceilalți participanți la curs sau având în fața mea clienți reali - totul mi-a adăugat experiență și oferit oportunitatea de a pune în practică lucrurile pe care le învățam în zilele de curs. Așa am descoperit ceea ce îmi este mai la îndemână să folosesc, m-am reîntors la caiete să găsesc o metodă specifică în momentul în care am simțit că îmi servește clientul, sau pur și simplu am căutat înspirație pentru conversații de coaching.

Chiar și când a lovit pandemia și ne-am mutat în online învățarea a continuat. De la felul în care trainerii au organizat informația, până la exersarea tuturor metodelor primite pe parcursul școlii. Înainte de a îmi susține examenul am învățat alături de R. una dintre colegele de grupă. Asta înseamnă că am petrecut mai bine de două săptămâni trecând în revistă totul și comparând notițe, amintiri și practică.

În ziua examenului am avut enorm de multe emoții, atât în partea teoretică unde unul dintre lucrurile care mi-au picat a fost „wounded healer” a lui Jung. Cumva undeva în adâncul meu eram convinsă că va fi parte din examenul meu. Apoi la zona practică unde am avut de susținut o ședință de 20 de minute, cu un client real pe care îl vedeam pentru prima oară - totul față de colegii mei, dar și de doi examinatori ICF. Clientul meu a ales să păstreze camera închisă, să aducă la masă schimbarea unui obicei și să se asigure că iau examenul. Asta pentru că mi-a oferit oportunitatea de a îmi demonstra abilitățile de coach dincolo de ce credeam că pot eu și pentru că a simțit că i-am oferit locul de siguranță în care el să exploreze soluții și situații.

Pentru a îți da seama de ce spun că a trece prin școala aceasta de coaching, prin examenul cu un client real, dar și prin sesiunile practice este transformațional o să îți spun ce a zis clientul: „ai identificat fix niște cuvinte cheie pe care nici măcar nu conștientizam cât de des le folosesc”.

Apoi, în weekendul ce a urmat examenului când am susținut workshopul pentru Bootcamp și unde în papucii de trainer am folosit multe dintre abilitățile crescute în școala de coaching am primit următoarele feedback-uri: „Am observat ceva ce nu mai observasem pana acum; Cred ca ultima certificare de coaching sau alte formari te-au influentat sa asculti mai profund decat ascultai deja; am observat ca auzeai cuvinte cheie, care erau cumva miezul mesajului si raspunsul venea foarte prodund, concret si “next level” fata de ceea ce ai fost intrebata.” „mi s-a parut minunat si profund noul spatiu din care ai facut sharing; asa ca acum ajunge mai rapid la sufletul meu ceea ce spui.”

Așa că a trece printr-o școală de coaching care îți oferă o dublă certificare (pentru că am diplomă atât ICF, cât și EMCC), cu coachi pregătiți pentru a împărtăși nu doar informații, ci și experiență, și o programă menită să ofere unelte, tehnici, metode, practică, și expertiză te ajută să devii mai bun pe plan personal, profesional și să dezvolți lucruri pe care nu știai că ai putea să le mai dezvolți. Vrei să mergi pe drumul acesta fie pentru vrei abilități de coaching aduse în organizația ta, în echipa ta sau în dezvoltarea ta personală - școala de la PwC este ceea ce îți oferă toate acestea.

Absolvirea a însemnat pentru mine și poza aceasta, dar și susținerea colegilor mei care s-au bucurat sincer de rezultatele mele.

Absolvenții Business Coaching Diploma powered by PwC’s Academy - seria 2

Absolvenții Business Coaching Diploma powered by PwC’s Academy - seria 2

Barilla, paste și spectacol de tenis

Barilla, paste și spectacol de tenis

Resurse de training online (11)

Resurse de training online (11)