Știai că folosirea optimă a unei cârje auditive este de una pe minut, dar că vorbitorul obișnuit folosește în medie cam 12? Asta conform studiului celor de la Quantified Communications. Și tot conform lor un vorbitor utilizează în medie 150 de cuvinte pe minut. Conform unui studiul al Universității din Missouri gândim însă cam 400 de cuvinte pe minute (unii chiar 1500). Având aceste cifre e destul de normal ca în timpul unui discurs public să avem niște cârje vocale, ă-uri sau ticuri (știi, cum spuneam, așa, vezi, etc). Acum dacă vrei credibilitate, dacă vrei ca ideile tale să aibă logică și linie melodioasă și vrei să ajungi la cei din fața ta într-un mod natural înseamnă că trebuie să lucrezi să atingi rezultate optime în ceea ce privește folosirea cărjelor, adică una pe minut.
Să tot fie vreo 7 ani de când am fost la un workshop de vorbit în public cu un trainer neamț. Distractiv și interactiv știu că a fost. Mare lucru din informațiile primite au rămas undeva în subconștient. Ce însă a rămas cu mine în toți acești ani sunt două lucruri:
modalitatea în care m-a scăpat de ă-uri și aceea de a mă uita mereu la public (pe finalul articolului dacă ajungi acolo - o să spun și cum am făcut asta).
Celebrele cârje verbale fac pe orice vorbitor care se dă cu experiență să arate cât de nepregătit este de fapt, indiferent de anii pe care pretinde că îi are în zona de Public Speaking.
Pentru mine număratul ă-urilor, o îndeletnicire pe care am căpătat-o la Toastmasters (TM) face ca dacă în primul minut de discurs ai mai mult de cinci ă-uri îmi scot telefonul și mă apuc să mă uit pe facebook sau să citesc o carte. Vorbesc aici de cei care spun că sunt profesioniști (tineri sau mai trecuți prin viață). De tine, cel (cea) care vii și vrei să îmi pierzi timpul ascultându-te, deși tu nu ți l-ai pierdut pregătindu-te!
Săptămâna trecută în cadrul uneia dintre ședințelor cluburile TM unde merg, am avut rolul de numărător de ă-uri. Ce înseamnă acest rol, poți afla din articolul de la paginile 10 - 11 pe care l-am scris acum ceva vreme pentru revista Toastmasters Romania. În timp ce făceam o cercetare mică pentru rol, mi-a venit ideea acestui articol. Deci cum facem să scăpăm de ă-uri?
Poate cea mai des întâlnită recomandare pe care o aud este să înlocuiești cârjele cu pauze. Sună super bine! Doar că zice în această cercetare că un discurs conversațional este compus din pauze scurte (0.20 secunde), medii (0.60 secunde) sau lungi (peste o secundă). Vorbitorii de categorie grea fac pauze de obicei de 2 sau 3 secunde, pentru un efect dramatic. Datale fonetice arată că vorbitorul normal folosește 3.5 pauze pe minut. Pare simplu, dar cum faci totuși să ajungi la această performanță, când tu nici nu conștientizezi că ai cuvinte tic sau ă-uri?
Un pas și spre conștientizare, dar și spre „vindecare” este să te înregistrezi audio (deși nici video nu strică), în fiecare seară povestind la liber ce ai făcut în ziua ce a trecut. Ideal ar fi să vorbești măcar un minim de 5 - 7 minute. Apoi privește înregistrarea și vezi care sunt zonele care îți aduc provocări, ce cuvinte te fac să le cauți și le înlocuiești cu prelungiri. Conștientizând vei reuși, treptat să te relaxezi și să capeți cursivitate.
Altul ar fi să pui pe cineva să facă sunete în timp ce tu vorbești, atunci când folosești orice formă de cârjă care nu își are locul în discurs. După o perioadă vei considera enervant, mai ales dacă ai multe astfel de cârje, însă asta îți va ajuta concentrarea pe respirație versus ăăăă-uri. Acest truc îl poți face și pentru a te ajuta să rămâi cu privirea ațintită asupra publicului. Recomandarea mea ar fi, mai ales dacă ești la început de drum, oricât de dornic ai fi de o reușită rapidă să nu lucrezi ambele provocări în același timp, ci să le iei pe rând, pentru a te asigura că ai succes.
Dacă vrei să reușești dedică-te exercițiilor zilnic, chiar dacă e doar pentru 5 minute. De asemenea, citește orice articole din cele mai variate domenii, cărți beletristică, sau alt gen care te pasionazează, fă rebus, totul pentru a avea un vocabular ținut în priză și prin acest antrenament intens al creierului în câteva luni vei reuși să reduci numărul ă-urilor și a cârjelor adiționale.