(P) Ascultă-mi reclama!
Mă întreabă lumea de cât timp ai nevoie pentru a îți lucra vocea? Ei bine este o muncă zilnică, iar rezultatele se văd după o lună, două. Asta însă cu implicare, dar și dedicare spre a face exerciții chiar și când nu ai chef. Pentru mine cursurile de dicție, dar și cele de voice over au fost o alegere foarte bună acum 10 ani - fără ele nu aș fi câștigat concursuri și ar mai fi durat niște ani ca să ajung profesionistul care sunt astăzi. Experiența de acolo mă ajută ca trainer și coach de voce să lucrez mai bine și să înțeleg fiecare student. Ca trainer mă ajută să dau putere cuvintelor mele. Ca povestitor și vorbitor mă ajută să las o impresie adâncă nu doar prin vorbe ci și prin felul în care le spun auditoriului meu. Ca om de marketing și comunicare știu mai bine ce și cum să cer de la cei alături de care lucrez.
Și exercițiile, dar și cursurile m-au ajutat să înțeleg mai bine zona de spoturile radio. Știu când să cer pauză, pot să explic mai clar și articulat cum doresc să sune vocea, sau când e cazul să fac voice-over știu exact cum să lucrez/respir ca să iasă ce se cere. Am învățat să admir și să ascult cu atenție la cei din jurul meu timbrul, ritmul, momentele de respirație sau modulațiile. Când lucrezi într-o agenție te ajută mult să știi anumite lucruri din branșa asta. Fie că vorbim despre spoturi video sau dublaje animație - e important să știi cum să înțelegi ce vrea clientul - pentru că o reclamă de calitate - îți aduce și alți clienți.
Acum dacă ești de partea clientului (cum e cazul meu) - o voce aleasă prost, poate strica un video foarte bun. Un campanie de publicitate trebuie să fie completă - nimic (nici măcar fontul de la finalul clipului) nu poate fi lăsat la voia întâmplării. Aici te salvează să lucrezi cu o agenție. E dificil și scump să faci spoturi publicitare in house - costuri, recuzită, timp investit în filmare, apoi editare, muzica potrivită și tot vine cu asta. Plus că acolo unde nu există echipă dedicată, îi rupi pe oameni de la alte sarcini. Fiecare lucru pe care îl vezi într-o reclamă - de la felul în care este îmbrăcat personajul principal, la paharul de pe masă, la felul cum lumina cade pe cămașă, la vocea de pe fundal care atunci când începe să vorbească scade intensitatea liniei melodice, și chiar și cartonul de final în care ți se spune despre ce produs este vorba - toate acestea sunt gândite în profuzime de echipe întregi. Și pentru a îți ușura viața este mai simplu, mai rapid și uneori chiar mai ieftin (știu nu crezi, dar este) să apelezi la profesioniști. Dacă ai nevoie de un spot video, un voice-over peste o reclamă din altă țară sau un spot radio colaborează cu oamenii cu experiență.
Și ca să îți dai seama de ce spun că e mai simplă soluția de sus. Pentru primul meu spot radio (2007 cred că era anul) pe care l-am lucrat pentru o caravana muzicală - am stat 2 ore cu omul în studio pentru că nu reușeam (eu să explic - el să vorbească) să scoatem „acel ceva” care lipsea promovării. Două ore în care aș fi putut face un comunicat de presă, scrie un articol și răspunde la cel puțin 20 de mailuri. Când am tras voice-over pentru o reclamă (de care sunt foarte mândră de cum a ieșit), am avut nevoie de 8 duble pentru a prinde ritmul, intonația și volumul necesar emoției pe care o transmitea video-ul. A durat probabil o oră și ceva. Am băut la apă în ora aia, cât pentru o viață!
E drept că și lucrând cu o echipă care face asta zinic nu îți va ieși din prima. E absurd să crezi asta, însă îți va râmâne timp să faci altele.
Și pentru vreau să fiu scurtă și la obiect, vreau să reții din acest articol 4 lucruri:
Dacă vrei să vorbești în public ai nevoie de lecții de dicție (încălzire/răcire voce, respirație, ton, timbru, volum, intonație)
Dacă ai de filmat sau înregistrat voci - apelează la profesioniști - scutești timp și timpul de cele mai multe ori se traduce în bani.
Bea apă - fie că vorbești la radio, televiziune, ții un training sau un discurs în public - H2O. Orice alt lichid (cafea, băutură carbogazoasă, ceai) irită corzile vocale. Pe termen scurt îți poate modifica felul în care sună vocea în momente de stres. Pe termen lung - forțând riști afecțiuni mai grave ale aparatului logoreic ;)
Și când te mai apucă nervii la câte reclame sunt în jurul tău - gândește-te că cineva a investit timp și pasiune în ele - caută să vezi partea bună! Cum sună vocea, pe ce cuvinte se face pauză, câte branduri folosesc aceeași voce sau și ami distractiv - cât de mult îți poate placea sau displăcea un brand în funcție de reclamele pe care le face!
Acest articol este unul încadrat sub P (plătit). Ca parte a unei campanii de strângeri de fonduri pentru analizele necesare unei persoane care se luptă cu cancerul - un grup de bloggeri am decis să dedicăm materiale firmelor care donează pentru cauză. allmedia.ro este una dintre companiile care a decis să ni se alăture demersului nostru. Mulțumim!