Te fac o Silva Dark?

A trecut multă vreme de când nu am mai pus o rețetă pe blog, însă asta nu înseamnă că am stat departe de cratiță, doar că nu am mai scris despre asta și rău îmi pare câteodată când iese din lingura mea ceva extrem de delicios ;). 
Participarea la conferința Food Bloggers - ediția de vară, organizată de cei de la Evensys mi-a oferit oportunitatea să vorbesc pe blog despre găteală din nou. Și am ales una dintre cele mai ușor de pregătit și extrem de gustoase feluri de mâncare.
Dar să o luăm treptat: cum?
În una dintre pauzele evenimentului de care îți spuneam mai sus, la încurajarea echipei Silva am scris (în stilul meu ;)) o rețetă pe un carton și l-am predat organizatorilor. Dacă avea să fie extras eu găteam cele scrise și făceam public acest lucru pe blogu-mi din dotare. Hmm, din mulțimea de cartoane care erau șansele să fie al meu cel ales? Ei bine, a fost ziua mea norocoasă și pam-pam! 

Mulțumesc Dicționar Culinar pentru că ai prins în poză rețeta că altfel eram fără dovadă! :)

Mulțumesc Dicționar Culinar pentru că ai prins în poză rețeta că altfel eram fără dovadă! :)

Acum: ce? 
Una dintre cele mai bune rețete pe care le-am încercat în plimbările mele din lume a fost porc în bere neagră. Mereu mi-am dorit să fac magia la tavă, însă de fiecare dată altceva îi lua locul. Ei bine, de data asta dacă am dat în scris, era musai să ajungă și realitate.
Unde?
La mama în bucătărie, având în vedere că în ultima perioadă este mare carnivoră. Ea a fost și este fanul meu numărul 1 când vine vorba de găteală, încă de acum 100 de ani când s-a crucit văzând că pun gem de gutui peste legumele la tigaie...deși sceptică și convențională în bucătărie, odată gustat preparatul progeniturii, mama a decretat că am ajuns să gătesc mai bine ca ea!
Acum să știi, mi-am pus toată gașca în cap că nu am gătit pentru ei și va trebui să repet experiența în weekend pentru că ai mei fiind mari fani de bere, încă de când au văzut poza rețetei m-au asaltat cu întrebarea: „Când-lacine-cum?”.
Acum că te-am plimbat cu vorba zic să te lovesc și cu rețeta - ca dificultate îi dau un 0.5, e nevoie să tai carnea și legumele, deci există riscuri pentru începători :P Notă explicativă: eu nu gătesc niciodată cântărind sau măsurând, însă de fiecare dată când dau o rețetă explic care sunt secretele pentru a te asigura că iese cum trebuie. Așa că nici aici nu vei găsi cantități, ci mai degrabă indicii despre cum să o modifici după necesitatea ta.
De ce ai nevoie? 

- carne de porc tăiată felii: mușchi, pulpă, cotlet...alegerea e a ta (o bucată medie pentru două persoane); 
- mirodenii: sare, usturoi granulat, piper (mix-ul dintre alb, verde, negru și roșu e ideal, dacă nu ai, mergi pe negru). Secretul aici este să pui mirodeniile pe carnea unsă cu o peliculă extrem de subțire cu ulei, să pui folie de plastic peste și să le ții la frigider câteva ore;
- o linguriță de ulei, extra de cel folosit la uns carnea;
- ceapă și usturoi - din belșug, de preferat verzi, că ai de unde în perioada asta, dar nici celelalte nu cad greu la stomac. Poți adăuga morcovi și/sau ardei grași dacă vrei. Pune legume muuulte că vor fi geniale după ce s-au gătit;
- pergament (hârtie de copt);
- bere neagră Silva cât să acopere carnea.
Se ia o tavă sau o cratiță care să aibă margini mai înalte pentru a împiedica sosul să părăsească incinta. Se tapetează ustensila aleasă cu ulei, se așează carnea trasă prin mirodenii bucată cu bucată fără să se suprapună, se pun peste legumele tăiate rondele, apoi se toarnă bere neagră, cât să acopere cu brio combinația - nu exagera pentru că riști să devină mâncarea amară dacă nu ai suficiente ingrediente care să tragă sucul și să echilibreze aroma. 

Peste cratiță pune foaia de pergament, pe care ai udat-o bine, bine, bine cu apă și stors-o - așa carnea va fi extrem de fragedă și suculentă și va păstra toate aromele ridicate de mirodenii și bere. (Jamie, baby, u rock ;), că tu m-ai învățat trucul).
Pune cuptorul la preîncălzire (treapta 2 sau 150 de grade) pentru vreo 10 minute. Dă produsul la interior, redu temperatura (treapta 1 sau 100 de grade) și lasă-l timp de 20 de minute să transpire, apoi dă la o parte pergamentul și mai lasă-l să asude alte 20 de minute pentru a da la scăzut sosul, ocazional întorcând carnea cu o spatulă. Nu folosi o furculiță că strici aroma și echilibru fripturii, prin străpungerea materiei prime.

La final vei avea în farfurie o mâncare cu o tentă de caramel, deloc alcoolizată și perfect de servit cu orez, cartofi copți sau prăjiți. Ca să ajuți combinația recomand să  îți torni un pahar din berea super rece și neagră pe care ai luat-o în lista de ingrediente! ;) 

Acum, ia zi tu...ce mai faci prin bucătărie?

Cronica unui concert de grădină

Conferința Food Bloggers