One World Romania
Zilele trecute, am călcat pentru prima oară în interiorul Centrului Ceh București la invitația Blogal Initiative, am mers la film. O vizionare specială din cadrul festivalului de filme documentare One World România. Oamenii din spatele acestei activități, aflat la a opta ediție, sunt inimoși și am aflat că văd tone de filme pentru a le alege pe cele care vor fi prezentate, timp de o săptămână, publicului român. La întrebări ne-a răspuns directorul festivalului, care a venit și cu o mulțime de recomadări din zona aceasta pentru cei cărora li s-a deschis apetitul :)
Ți-aș recomanda să mergi la festival, nu doar pentru că vei afla povești mișcătoare, ci și pentru că așa vei descoperi o lume minunată, cu oameni care fac lucruri fantastice sau prin felul lor de a fi ne fac să ne dăm seama în ce univers frumos trăim. Iar, colac peste pupăză, toate documentarele sunt făcute de oameni dedicați acestei meserii, așa că nu te-ai fi gândit, nu? :) După marea majoritate a proiecților din cadrul One World România, organizatorii încearcă să aducă în fața spectatorilor o parte din echipa care a făcut posibilă realizarea metrajelor - așa că pe lângă cele povestite de imaginile mișcătoare, veți afla și istorioare, pe viu grai.
Filmul vizionat de noi a fost Killswitch - în regia lui Ali Akbarzadeh, din 2014, SUA, un metraj care vorbește despre libertatea internetului și despre oamenii care au schimbat istoria prin alegerile făcute în ceea ce privește ce se pune și ce nu se pune pe marele www.
Dacă vei merge să vezi filmul, vei afla pe scurt povestea lui Aaron Swartz - băiatul minune care a făcut parte din echipa care a dus la dezvoltarea RSS -ului, atât de utilizat azi. Cunoscut activist, tânărul s-a aflat în spatele campaniei împotriva proiectului SOPA (Stop Online Piracy Act), la mine numele lui a ajuns datorită eforturilor lui pentru oferirea gratuită a jurnalelor academice de cercetare tuturor cei interesați, la liber pe internet. Aaron s-a sinucis la vârsta de 26 ani, la câteva zile după ce a refuzat o înțelegere judiciară cu Statul Federal care dorea judecarea lui pentru 13 capete de acuzare pe variațiuni legate de internet. Căutând un trailer pentru Killswitch am dat și peste un documentar dedicat Băiatului Minune al Internetului. Așa că, dacă vrei să afli mai multe poți petrece o oră jumătate în care vei afla cât de complexă este lumea aceasta și ce înseamnă ca cineva să lupte pentru ceva ce tu iei ca pe ceva normal.
Dacă cele de mai sus, ți-au atras atenția, ai ocazia ca până pe 22 martie să mergi la Festival să vezi și alte documentare, din diverse colțuri ale lumii - cu povești cutrmurătoare, frumoase, inspiraționale sau pur și simplu despre oameni.