Lumea VUCA

Lumea VUCA

În urmă cu ceva vreme am asistat la un workshop dedicat comunicării într-o lume VUCA. Prin prizma meseriei mele am auzit de ceva vreme de subiect și mi s-a părut trist, interesant și în egală măsură actuală situația.

Povestind cu niște amici ulterior am primit întrebarea ce înseamnă lume VUCA, și mi-am promis atunci că voi scrie un articol pe temă. Însă…nu s-a întâmplat, așa că azi când sunt încă sunt în recuperare după o intervenție exploratorie și mi-am promis că nu mă dau jos din pat așa că recuperez pe zona de workshopuri. Și mi-am adus aminte de promisiune, am pus pauză la cel pe care îl vizionam: „Coaching in a VUCA world” și m-am apucat să scriu articolul acesta.

Dar hai să începem cu ce înseamnă VUCA - este abrevierea de la Volatilitate, Incertitudine, Complexitate și Ambiguitate (Volatility, Uncertainty, Complexity & Ambiguity). Termenul a fost folosit pentru prima oară în 1987 și se bazează pe teoriile de leadership ale lui Warren Bennis și Burt Nanus. Utilizarea termenului a fost ca răspunsul americanilor la prăbușirea Uniunii Sovietice la începutul anilor 90, când brusc nu mai exista un inamic unic, rezultând noi modalități de a vedea și reacționa la lucrurile primite din extern. Practic vorbim despre VUCA atunci când oamenii conștientizează condițiile sub care iau decizii și analizează riscurile sau rezolvă probleme și merg mai departe. De multe ori, referirile le vei găsi în strânsă legătură cu organizațiile și echipele lor. Iar în ultimii ani în legătură cu upskilling și digitalizarea organizaților și echipelor. Asta pentru că atunci când vine vorba despre VUCA aceasta se poate descrie astfel:

Volatilitate - vorbim despre schimbări rapide și neașteptate

incertitUdine - schimbări care stau să se întâmple - cunoaște (pregătește) necunoscutul

Complexitate - multipli factori cheie de decizie - care să fie pregătiți de cele de mai sus

Ambiguitate - prea multe ”necunoscute necunoscute (neștiute)”

Dar ce înseamnă asta în 2020? Tot anul este definiția VUCA dacă mă întrebi pe mine: pandemia încă ne lovește din toate părțile, mișcările de masă violente sunt la ordinea zilei, organizarea economică abia dacă mai există și stabilitatea nu mai este de multă vreme un cuvânt ușor de utilizat în niciun context. Dacă te uiți în jur fiecare dintre noi găsim resurse pentru a trece peste obstacole, indiferent de ce ni se pune în cale. Acum extrapolează asta în coaching sau leadership și cum oamenii care au poziții de coachi intern sau manageri au nevoie să caute aceste resurse în echipe pentru a crește organizațiile și a le trece peste perioada aceasta. Conștientizarea stimulilor externi, a condițiilor, a rezilienței pot să facă un manager să ia decizii bune sau proaste pentru echipă / companie. Însă, în egală măsură ceea ce ține de noi? Să ne cunoaștem abilitățile, să investim în noi pentru a fi echilibrați, să învățăm lucruri noi și de viitor (cel puțin cel apropiat), și să ne dezvoltăm reziliența. Asta pentru că singurul lucru în puterea noastră este reacția pe care o avem asupra ceea ce se întâmplă în jur.

Te invit să urmărești filmul de scurt metraj despre ce înseamnă VUCA în zilele noastre și ce abilități de leadership ai nevoie pentru a fi un vector pozitiv în această lume:

Dacă vrei să citești mai multe pe subiect, să vezi scurte vloguri sau să participi la evenimente dedicate intră pe vuca-world.

Resurse de training online (12)

Resurse de training online (12)

Barilla, paste și spectacol de tenis

Barilla, paste și spectacol de tenis