Ana M. Marin * Jurnal de călătorie

View Original

Toastmasters Bootcamp

Am pierdut șirul bootcampurilor la care am fost de când am devenit membru Toastmasters. Ce este un Bootcamp? Un eveniment educațional de două sau trei zile în care membrii din toate cluburile din România alături de cele din alte țări care sunt parte din divizie se adună pentru a lua parte la traininguri de leadership și comunicare. Pentru mine au fost o parte importantă din motivul pentru care am ales să devin membru.

În weekend-ul 25 - 26 iulie a avut loc prima ediție online a unui astfel de eveniment. Alături de 2 colegi am făcut un eveniment pentru 120 de persoane cu agendă educațională bună (zic eu), cu o campanie bună de PR (zic alții) și cu interacțiuni limitate din cauza distanței (zicem toți).

Am avut noroc că am știut cu mult timp înainte că voi ține un training pe motivare și l-am pregătit, pentru că joia și vinerea dinaintea evenimentului am avut examenul de coaching. Și cu examenul în cap, nu m-am mai gândit la nimic altceva. Subiectul este unul aproape de mine, pentru că în mentorat folosesc mult tipologia fiecăruia și întrebările puternice pentru a îi face să caute în interior motivarea de care are nevoie. Și fix așa am abordat și acest training, vorbind despre tipul de motivare (intrisec și extrinsec), tipul de personalitate, tipologia, feedback-ul pe stil coaching, dar și teorii despre motivare - fiecare cu pași clari ce puteau fi implementați instant în orice tip de echipă.

Am vorbit ales să povestesc pe rând despre:

  • Motivația intrisecă și extrinsecă - cum poate fi aceasta observată,

  • Despre tipurile de personalități unde am alăturat testul Myer - Briggs și cum poți lucra cu diferite persoane dacă le identifici și știi compatibilitățile.

  • Am trecut prin tipologii - întrebări puternice și cum să le folosești pentru a motiva oamenii când lucrează în echipă.

  • Teoria motivației umane McClelland este construită pe baza teoriei nevoilor dezvoltată în 1940 de către Maslow. În 1961, David McClelland în cartea „The Achieving Society” a identificat 3 elemente motivaționale pe care el considera că fiecare om le are: nevoia de realizări, nevoia de apartenență, și nevoia de putere. Evident, una dintre acestea este dominantă în fiecare dintre noi;

  • Am continuat cu teoria progresului de la Amabile și Kramer. În 2011, profesorul Teresa Amabile și Steven Kramer au publicat cartea „The Progress Principle” în care vorbeau în detaliu despre cum progresul poate îmbunătăți performanța. Sunt 6 lucruri simple pe care le poți oferi oamenilor din echipa ta pentru a îi ajuta să experimenteze și să cunoască progrese majore: stabilește obiective clare și specifice (SMART), permite autonomie (evită micromanagementul), oferă resurse (training, oameni, timp), oferă timp (poate cea mai importantă resursă - asta înseamnă să le dai voie oamenilor să facă lucrurile în ritmul lor), oferă susținere și expertiză, învață din eșecuri (deși asta este poate partea pe care dorim să o uităm cel mai rapid);

  • am trecut foarte rapid prin teoria leadershipului transformațional - care vorbește despre liderul care lucrează cu echipele pentru a identifica zonele unde este necesară schimbarea obținută prin inspirație. Acesta servește la creșterea motivației, energiei grupului și a performanței.

Pentru că atunci când vine vorba despre un training online ai nevoie să ții lumea lângă tine, mai mult decât bazându-te pe carismă - în sesiunea aceasta am folosit Prezi Video ce permite să ai prezentarea cu tine pe același ecran, chat-ul, jamboard-ul și interacțiunea vocală. Din păcate, un minus al Prezi este că nu pot da link-uri active pe chat - așa că aici intră producătorul. Este important să ai pe cineva pe care te poți baza și care să știi că are experiența și prezența de spirit să fie alături de tine pas cu pas, pentru suport tehnic. În cazul meu, a fost Laviniu - coleg din clubul Sirius Toastmasters - care a făcut o treabă fantastică.

Dacă vrei să treci și tu prin prezentare, o poți face simplu, de mai jos:

See this content in the original post