Ana M. Marin * Jurnal de călătorie

View Original

7 tehnici de a dezvolta conținut creativ în scris

Sursă: Pixabay

Caut pe cât îmi stă în putere să merg la cursuri. Pentru că și ziua mea are tot 24 de ore, și aș vrea să merg la tot ce mișcă, pentru că vreau să mă asigur că plec cu informații utile folosesc tehnica PCR de care ți-am zis pe aici atunci când aleg unde îmi voi petrece timpul.

Pe Cătălin Ionașcu îl citesc ocazional de prin 2014, mi-a plăcut stilul aerisit în care scrie și faptul că oferă informații la liber despre ce înseamnă să fii copywriter. Acum ceva vreme am aflat că face cursuri de scriere și am zis că vreau și eu, când s-or aranja planetele. Am fost acum multă, multă vreme la un workshop pe scriere creativă cu Jo Ilie de la Decât o Revistă și mi-a plăcut enorm, am mai fost la câteva online experiență meh. S-a nimerit ca weekendul trecut să fie un workshop intensiv de copywriting și scriere de conținut (2 în 1) și cum erau primele mele zile libere după multă vreme am sărit să mă înscriu!

A fost extrem de activ și cu mult schimb de experiență, iar 90% din curs a fost practică - respectiv am lucrat pe cazurile alese de noi, și ne-am făcut strategie, am folosit formule de bază în copywriting, și ne-am făcut un plan de publicare - pe care l-am împărțit pe categorii în funcție de momentul în care ne aflăm fiecare.

Și de aici mi-a venit inspirația de a face două articole: primul este acesta și al doilea este referitor la formule de copywriting, astfel încât să nu lăsăm blocajele să ne pună piedici. Dacă ai de scris des sper să-ți prindă bine aceste metode - pe care poate le folosești deja sau poate cauți inspirație să îți schimbi stilul și vei găsi ceva care să te ajute.

  1. Storytelling
    Și în scris, ca și la vorbitul în public povestea este importantă. Cele mai de succes articole ale mele de pe blog sunt de două tipuri - cele tehnice unde vorbesc despre metode (ca cel de azi) sau cele în care spun o poveste proprie cu tâlc. Important este ca cititorul să aibă acces la o rezolvare a unei probleme, să îi fie declanșată imaginația sau să aibă o conexiune emoțională cu articolul tău.

  2. Folosește fapte și statistici
    Dacă poți adăuga niște cifre sau fapte pentru a face și mai puternică povestea ta ai dat de rețeta succesului. Acestea te vor ajuta la stabilirea credibilității, dar îl vor ajuta și pe cititor să înțeleagă mai bine nevoile lui.

  3. Organizează conținutul
    Aici sunt eu la acest moment, pentru că am decis să fac o categorie specială cu articolele în engleză. De o săptămână și ceva lucrez să mut articolele în noua secțiune, să dezvolt acolo conținut. Mai refac și articolele bilingve în două articole separate pentru a pune zona de engleză la secțiunea dedicată, în timp ce versiunea aceasta. Într-un articol acest lucru s-ar traduce: propoziții scurte, puncte sau numerotație acolo unde e nevoie, ocazional poți evidenția anumite informații pentru a fi mai ușor pentru cititor.

  4. Folosește formule de copywriting
    De la AIDA la 1-2-3-4 acestea te vor ajuta să ai o structură pe care să-ți construiești povestea. Fie că te folosești de una singură, sau apelezi la cât mai multe pentru a avea un repertoriu vast de scrieri acestea te pot ajuta să bifezi un text bun.

  5. Vinde beneficii
    Un text puternic nu este despre tine /produsul tău ci despre cititor. Așa că arată mereu ce are de câștigat cineva când vine vorba de a te citi, de a îți lua produsul sau de a colabora cu tine (aici mai am și eu de lucrat)

  6. Lasă dicționarul acasă
    În prima mea săptămână de agenție de PR scriam de parcă aș fi mâncat dicționar dimineața, la prânz și seara. Mi se părea mie că sună mai exclusivist, mai „dăștept” până când șefa mea mi-a spus să scriu la fel cum vorbesc, dacă nu folosesc uzual cuvintele alea, atunci locul lor nu e în ce îmi iese din penel.

  7. Scrierea în rafale
    Acordă-ți un timp (5, 7, 10 minute) în care fără să te oprești scrie orice îți vine în cap pe subiectul avut. Nu șterge și nu edita sau întoarce pe text până nu trec minutele pe care ți le-ai acordat. După încheierea timpului citește și păstrează doar ce e bun și pe ce poți construi.

Pozitivitatea este ceva ce mi-aș dori să văd mai des. Aici mă refer la a fi realist însă la a te concentra pe lucrurile bune și să folosești un ton inspirațional, avem nevoie mai des de astfel de texte :)