Social Media Summit 2019
O să încep cu o mărturisire: am o admirație fantastică față de echipa Martei care a făcut ca acest eveniment - într-un loc nou, care lăsa loc pentru multe întâmplări neprevăzute - au reușit să facă de la început până în momentul în care am plecat un eveniment fantastic. Sunt convinsă că au existat multe provocări, însă ceea ce a „respirat” la public a fost o altă conferință marca „BIZ”. Iar pentru asta merită aplauze!
Sunt mai multe motive pentru care merg la un astfel de eveniment:
învăț lucruri noi
cunosc oameni interesanți
aflu subiecte pentru blog
sunt la zi cu noutățile în materie de social media
A fost cazul și ediției din 2019 - și cu ocazia asta mi-am dat seama că au trecut mai bine de 3 ani de la ultima mea participare la un SMS și mult mai mulți de când am participat la tabăra de Social Media organizată de cei de la Biz.
Evenimentul a început cu prezentarea Ambasadorului Israelului la București - David Saranga. O prezență extrem de interesantă, cu o poveste așișderea. Acesta a folosit ca fir roșu pentru prezentarea sa cea mai recentă provocare din social media #10YearsChallenge. Datorită Domniei Sale am aflat despre social media din punctul de vedere al diplomației, dar și despre campania de țară a Israelui pe care aceștia au început-o în urmă cu mai bine de o decadă. Au început cu o cercetare de piață cu privire la felul în care este văzută țara și care ar fi piedicile pentru care turiștii ar evita-o. Din aceasta a reieșit că Israelul era privită prin două lentile - cea religioasă și aceea militară. Oamenilor le lipseau fețele israelienilor, iar acest fapt avea să devină unul dintre piesele de rezistență în campania de branding de țară. Și acum câteva dintre măsurile întreprinse:
Prima țară care a avut prezență pe Twitter a fost Israelul, în 2008, iar prima postare avea să fie despre un subiect extrem de fierbinte la acel moment: Războiul din Gaza.
A urmat o a doua premieră a unui guvern pe social media - o sesiune de Q&A
David Saranga (staționat o perioadă la New York) a abordat revista MAXIM pentru o campanie de țară pentru Israel. Propunerea a fost primită cu interes scăzut, până la mențiunea “că Israelul este singura țară care are modele care au terminat armata”. Revista care se adresează bărbaților între 20 - 35 de ani au făcut un număr special dedicat femeilor din armata israeliană, iar pe copertă aveau să o pună pe Miss Israel 2004 - Gal Gadot. Aceasta fiind prima apariție în media de peste ocean a celei care avea să devină “Femeia Fantastică”
Cu ocazia a 50 de ani de la terminarea războiului de 6 zile, Ambasada Isralelui s-a folosit din nou de Twitter prin conturi ale unor personaje din istoria Israelului, iar urmăritorii lor aflau prin tweets bucățele de povești istorice.
Ministerul afacerilor externe a Israelului este activ pe Facebook, Twitter și Instagram, având conturi în engleză, arabă și farsi.
Fiecare diplomat care se alătură Ministerului de Afaceri Externe a Israelului TREBUIE să fie pe Social Media, dacă atunci când este numit/ales nu are deja conturi active, acestea se crează pe câteva platforme iar diplomatul este învățat cum să tweet și cum să comunice pe social media.
Ambasadorul folosește des social media fiind activ pe Twitter și Facebook - unde se ocupă singur de conturi.
Ambasada Israelului la București are o echipă, din care face parte și Ambasadorul, care se ocupă pe partea aceasta.
Mesajul cu care am rămas, pe lângă o prezentare extrem de plină de informații și o prestație extrem de impresionantă a Ambasadorului este următorul: A influența înseamnă să ai un mesaj pe care să îl transmiți într-un mod interesant.
2. A urmat o prezentare colorată și plină de conținut util pentru cei aflați în momentul dezvoltării strategiei de social media. Alexandra Caciur de la Publicis a venit pe scenă pentru a ne oferi câteva dintre aflate din postura de HUB de Social Media - departament pe care îl conduce în agenție. Dând un exemplu extrem de bun de prezentare plină de conținut util, indiferent de experiența în social media pe care o aveai.
6% dintre utilizatorii de internet din România anului 2018 nu au auzit de VR
Ne îndreptăm către Minimalism Digital - o filozofie care te ajută să interoghezi care unelte din zona comunicării digitale (și comportamentele aferente lor) aduc mai multă valoare vieții tale. Este motivată de credința că o curățare agresivă și intenționată a zgomotului digital, dar și optimizarea folosirii a ceea ce conteză cu adevărat duce la o îmbunătățire segnificativă a vieții.
În 2019 vom înceta să mai trăim viața Instagram, pentru că este anul în care oamenii caută să simplifice rutinele și felul în care arată - pentru că oamenii sunt sătui de rolul important al social media în presiunea de a arăta într-un anumit fel, acest lucru ducând la dorința de reconectare cu sine și de a ne întoarce la lucrurile de bază.
Oamenii de comunicare trebuie să facă planificarea pentru a se asigura că userii au o experiență de folosire extrem de simplă și intuitivă.
Exercițiu de planificare în 5 pași:
Despre folosirea social-media 2019 este un an în care interectivitatea și felul în care video-urile sunt concepute va oferi sau nu vizibilitate brandurilor
Strategia și conținutul în 2019 trebui să fie făcute pentru reach (unde bătălia este foarte mare) , dacă acestea aduc măcar un pic de engagement cu atât mai bine.
Live stream-ul este cea mai bună metodă de a obține reach organic.
Generația Z coboară din nou bariera pentru cât de puțin timp acordă unui brand pentru a îi impresiona: 30 - 60 secunde pe youtube, 2 - 8 secunde pentru facebook, și 15 secunde pentru Instagram. Cele mai multe video-uri se redau fără sonor.
3. A urmat Virginia Oțel de la Garanti Bank care ne-a vorbit despre comunicarea internă și ambasadorii interni ai brandului. Despre campaniile pe care le-au desfășurat de-alungul anilor pentru ei și ne-a lăsat cu 5 sfaturi utile pentru cei care doresc să își implice colegii în campanii:
Angajații nu sunt actori. Setează-ți așteptările în concordanță. Înțelege emoțiile.
Nu te apuca niciodată de o filmare fără un script.
Cele mai bune cadre video nu vor fi incluse în script.
Nu ignora aspectele tehnice ale unei filmări.
Câștigă încrederea angajaților înainte de toate.
4. A urma Cristi Manafu care a vorbit despre TikTok - cea mai nouă rețea la nivel mondial. Alături de el pe scenă a fost una dintre influencerițele românce a rețelei, Emilia Darie ( 99.9K fans pe Tik Tok)
Ce este TikTok - o aplicație pentru crearea și împărtășirea de video-uri scurte (15 secunde). Și este de fapt fosta Musicl.ly care a fost preluată în august 2018 de către compania chineză ByteDance, iar userii au fost transferați pe Tik Tok.
În China aplicația se numește Douyin.
În octombrie 2018 era cea mai descărcată aplicație din AppStore.
500 de milioane de utilizatori activi la nivel mondial (top 5 țări după numărul de descărcări ale aplicației India, SUA, Turcia, Rusia și Mexic) conform Prioridata & Statista
În România lucrurile arată cam așa:
s-a continuat cu exemple de conținut pe care îl poți face în TikTok: Lip Sync (mima muzicală), dans, tranziții între clipuri, cover-uri după diverse piese muzicale, provocări, tutoriale de make-up. Mulțumim, Emilia Darie pentru tutorial, dar și pentru informațiile extrem de utile pe care le-ai împărtășit cu noi.
Și exemple de două campanii făcute de branduri prin Tik Tok - McDonalds (ne aducem aminte de campania lor prin Tinder) și Dior cu revista Tush (gemenele sunt din Germania și au o comunitate extrem de activă)
Aceasta a fost prima parte a evenimentului și pentru că am luat destul de multe notițe, am împărțit experiența în două articole dedicate. Al doilea articol, în continuarea acestuia îl găsești aici și are informații despre generația z, samsung, baby-sitterul ideal și un star muzical care are conținut.