Resurse training: Feedback într-o respirație
Dacă mă urmărești pe Facebook deja știi că pe durata vacanței în Albania am avut puțin spre deloc acces la internet. Nu mă înțelege greșit - suferința a fost minimă - fiind pe plajă, la mare și la soare. Acesta însă a fost motivul pentru care nu am reușit să public un alt articol din seria „Life of a trainer” așa cum mi-am propus. E ok, lecția învățată? Atunci când mă lovește inspirația să scriu mai multe articole, pe care să le programez spre publicare. Lucru care se întâmplă chiar acum (e marți seară, dar articolul va apărea în cursul zilei de miercuri prin programare). Așa chiar dacă ajung în situația de săptămâna trecută - tu vei avea ce citi, iar conștiința mea va lenevi liniștită.
Articolul de astăzi este potrivit pentru grupuri mari spre medii. Este unul simplu, care nu are nevoie de facilitare la nivel avansat și poate fi folosit în paralel la workshop-uri.
Feedback într-o respirație
Nivelul de experiență pentru facilitator poate fi începător, timp necesar între 5 și 10 minute, grup 10 - 30+ persoane, este indicat pentru grupurile care au participanți dornici de vorbă. Poate fi folosit la finalul unei zile de training sau a unui workshop, sau după un exercițiu de echipă (la debriefing)
Zona de „Feedback” a unei părți din training sau din workshop poate deveni destul de încinsă. După ce au lucrat în echipe o perioadă și cineva este rugat să facă un sumar al discuțiilor, dacă acesta nu se concentrează și începe să vorbească pe lângă subiect poate schimba energia grupului. Durează mult, se învârte pe lângă subiect, apar frustrări și lumea își pierde concentrarea. Este ceea ce se numește „moarte prin feedback”
Metoda aceasta îi ajută să își păstreze atenția, și îi forțează pe toți să fie conciși și la obiect în runda de încheiere cu o limitare naturală. Ai la dispoziție o singură respirație pentru a îți împărtăși opinia. În mod normal (dacă nu ești pasionat de scufundări neasistate) vei avea timp 30 de secunde pentru discurs. În cazul unui grup mare poți împărți participanții în mai multe tabere de câte 10 - 15 oameni pentru a ține runda de feedback sub 5 minute.
Notă: Poți folosi acest exercițiu și la generarea de idei așa numitele brainstormings sau în trainingurile de gândire creativă și inovație. Se va păstra o structură, și toată lumea din sală va putea să audă ce au ceilalți de zis - acest lucru generând alte idei.