Ana M. Marin * Jurnal de călătorie

View Original

Resurse de training (7): Un cuvânt

Inspirat de la Susan M. HEATHFIELD icebreaker-erul de azi este unul extrem de simplu și în egală măsură, complex. :)) Aplicabilitatea lui ține doar de imaginația ta! Îl poți susține la întâlniri pentru a înțelege cultura organizațională, la traininguri de comunicare, sesiuni despre colaborarea în echipă, performance management, soluționarea conflictelor. Sau oricând ai nevoie de un icebreaker sau o activitate cu prietenii. Pentru a fi mai clară în explicarea lui - voi folosi ca exemplu o sedință în care se discută cultura organizațioanală. Întrebările și modul în care îl conduci vor fi diferite în funcție de tema principală a evenimentului unde îl ții.

One word icebreaker step

Durata acestuia depinde de numărul de întrebări pe care le pui. În mod normal, chiar și cu vânzoleala de început a jocului durează în medie cam 10 - 15 minute. L-am încercat o singură dată, și datorită întrebărilor care funcționau pe post de adunare a nevoilor am mers pe 20 de minute.

Pasul 1
Împarte participanții întâlnirii în grupuri de către 4-5 persoane punându-i să numere.*

Pasul 2
Grupurile noi formate vor trebui să se gândească pentru un minut și să găsească un singur cuvânt care descrie X. În primă secțiune a acestui icebreaker, dacă ai o sesiune de cultură organizațională, cererea formulată către grup va fi să se gândească la cultura prezentă și să vină cu un singur cuvât care să o descrie. Activitatea ajută grupul să explore gândurile pe o problemă comună. Va fi o introducere perfectă în tematica trainingului. Grupul va fi fascinat de varietatea de cuvinte alese de către ceilalți participanți pentru a descrie cultura organizațională.
Icebreaker-ul oferă o poză realistă asupra gândirii curente a grupului cu privire la cultura lor. (Cuvintele vor fi pe o scară largă de la motivaționale și inspiraționale la detașate și fracturate).

Pasul 3
Vei vedea câte conversații spontane se vor isca în fiecare grup pe măsură ce participanții se vor întreba reciproc despre „cuvântul” ales și însemnătatea lui. Vor cere exemple și vor vedea că o combinație a cuvintelor alese de către participanți descrie cu adevărat cultura lor organizațională actuală.

Pasul 4
După finalizarea discuției inițiale spontane, întreabă participanții să împărtășească cuvântul ales și cu grupul lărgit. Fiecare pe rând. Chiar și cei mai timizi se vor simți confortabili să spună cu voce tare cuvântul care reprezintă cultura organizațională pentru ei.

Pasul 5
După ascultarea unei varietăți de cuvinte în grupul mare, roagă-i să răspundă la câteva întrebări înapoi în grupul mic inițial. Din seria de întrebări pe care le poți pune:
- este cultura organizațională prezentă în toate departamentele, sediile (dacă organizația are mai multe birouri)
- este cultura aceasta una pe care o dorești în organizația ta?
- cultura susține un mediu pe care îl dorești pentru angajați și duce la îndeplinirea scopurilor companiei?
- cultura organizațională susține meritocrația?
Zona aceasta de întrebări pentru follow-up este nemărginită. Partea de acum de debriefing este menită să susțină partea de training a sesiunii sau a ședinței. Așa că alege cu grijă întrebările pentru ca informațiile care reies de aici să îți fie de ajutor mai târziu.

Pasul 6
Debrief icebreaker-ul prin numirea unui voluntar din fiecare grup. Acesta va împărtăși o concluzie sau două din discuția avută.

Pasul 7
Participanții sunt o sursă inepuizabilă de informații, momente aha, remarci și zâmbete. Folosește fiecare dintre acestea pentru a îți face tranziția la sesiunea de training sau de ședință.

*Fiecare trebuie să spună un număr în ordine cronologică de la 1 la 5 (în cazul nostru, poate fi 10, 15 - cât de mare ai nevoie să fie fiecare grup). Apoi cei cu numărul 1 sunt un grup, numărul 2 alt grup etc. Faci asta pentru că în general oamenii au tendința să se așeze lângă persoanele pe care le cunosc sau alături de care sunt confortabili. Scopul oricărei activități este de a face grupul mare să funcționeze ca un tot - nu doar bisericuțele.