Ana M. Marin * Jurnal de călătorie

View Original

Resurse de training online (15)

Pentru că îmi doream de mult să mă apuc să fac o bibliotecă de exerciții de training la care oricine să aibă acces, în urmă cu aproape un an am început seria articolelor: Resurse de training. În aceste articole împărtășesc exerciții ce pot fi introduse în designul unei sesiuni de învățare, sunt testate și știu că funcționează - dacă sunt făcute cum trebuie. Al doilea motiv pentru care am pornit acest proiect este acela că mi s-au cerut de mai multe ori exerciții sau anumite activități care să poată fi făcute fie la întâlniri, fie în grupuri de lucru și pentru că sunt foarte împrăștiată cu resursele mele, vreau să am un link sau ceva pe care să îl pot da omului, instant. Când lumea a explodat cu virusul, am trecut la lucruri pe care le poți face în online indiferent că vorbim de zoom, teams, webex, gmeets, skype sau orice altă platformă de întâlniri virtuale.

În articolul de astăzi vin cu ceva ce am pus în aplicare în designul pentru „Introducere în facilitare online”. Un workshop pe care l-am susținut alături de Bogdan Grigore în ”Facilitation Week” organizată internațional de către IAF. Conform feedback-ului primit în urma sesiunii: Este o metodă super drăguță de a face follow-up, dar și de a implica oamenii pe măsură ce intră în întâlnirea online.

Metoda se numește Playlist me your training

Nu ai nevoie de experiență în facilitare, ci doar de chat-ul platformei pentru a face exercițiul. Practic te gândești la tema trainingului și încă de la primele minute, când lumea începe să se alăture trainingului / evenimentului / workshopului îi rogi să împărtășească pe chat (musai să specifici unde vrei să trimită) o melodie (pe) care:

  • îi binedispune;

  • îi relaxează;

  • îi energizează;

  • o folosesc la învățare;

  • o folosesc fundal sonor la facilitare;

  • o ascultă dimineața, seara, la cafea, când trebuie să ia o decizie etc.


Alege doar una dintre variantele de mai sus sau vino cu ceva ce se potrivește subiectului evenimentului. Din timp în timp, roagă-i pe cei care s-au alăturat mai târziu să vină și ei cu propunerea lor. La final, ai grijă să le aduni pe toate într-un playlist pe youtube, spotify sau itunes. Trimite link-ul centralizării ca parte din mailul de follow-up și încurajează-i să asculte, poate ceva îi inspiră. Dacă nu ai mailurile, spune-le ziua în care vei publica playlist-ul la tine pe rețelele sociale sau pe evenimentul dedicat. Nu uita să adaugi și preferința ta ;) și a co-facilitatorului dacă ai unul. Muzica ne unește pe toți și e interesant să vezi cât de variate sunt gusturile! Nu judeca melodiile, ci primește deschis orice :) iar cei puși pe șotii vor da sarea și piperul listei muzicale! :)

În rest, spor! :)

Sub tag-ul „Life of a Trainer” găsești aceste mini articole cu resurse, dar și alte povești din zona aceasta. Sper să-ți fie de folos și m-aș bucura ca atunci când le pui în practică să-mi spui despre experiența ta într-un comentariu pe blog sau un mesaj privat pe facebook.

Desenele care ilustrează articolele sunt din biblioteca proprie și sunt menite să reprezinte într-un mod vizual subiectul articolului.