Ana M. Marin * Jurnal de călătorie

View Original

Resurse de training online (9)

Deși foloseam zoom încă dinainte de a intra în carantină, recunosc că după pornirea ei - am stat mai mult în video-conferințe decât în pat cititnd o carte. Și dacă în 2019 foloseam zoom doar pentru sesiuni de coaching sau ședințe cu diferite organizații non-guvernamentale, acum e parte din viața mea zilnică.

De la petreceri în pijamale, la sesiuni de training, interviuri, podcast-uri…și mai știu eu totul via zoom. Cu gașca din Toastmasters ne organizăm la un pahar de vin și un joc cu ajutorul telefoanelor, zoom-ului și a unui site de jocuri. Așa că inspirată de această practică m-am apucat să caut jocuri pe care le poți face fie într-o pauză a unei sesiuni de training, fie cu echipa ca parte dintr-un team-building virtual.

La marginea unei lumi mici
Jocul este proiectat de către The Fluffy Kittens și este unul menit pe colaborare procedurală în care tu, alături de prietenii tău și de străini creați o mică insulă prin desen.

Ai nevoie de 2 sau mai multe persoane, cont de zoom, un zar cu 6 fețe (poate fi și virtual) și un whiteboard virtual - ideal unul colaborativ, nu cel de la zoom.

Acum aranjamentul se face în programul ales, unde desenezi o foaie cu pătrățele (dacă nu are unul deja prestabilit programul). Ordinea de participare în joc este în funcție de intrarea în jocul zoom. Jucătorii pot pleca oricând din joc, însă de asemenea, se pot alătura oricând jocului început deja.

Cum se joacă?
Atunci când îi vine rândul, fiecare jucător va arunca zarul și va desena o parte dintr-o insulă în unul dintre pătrățelele prestabilite folosind următorul set de reguli în funcție de cifra care va fi indicată de câtre zar:


1: Desenează o plajă. Această determină granița insulei, așa că măcar unul dintre celulele adiacente trebuie să rămână goală.
2: Desenează munții. Fiecare celulă adiacentă trebuie să aibă o pădure sau un alt munte. Dacă sunt mai multe de 3 celule care conțin munți alăturate, aceștia devin un lanț muntos și se transformă în graniță.
3: Desenează o pădure. Poate fi desenată lângă orice!
4: Desenează culturi. Trebuie să fie adiacente măcar unei celule sat.
5: Desenează un râu. Trebuie să fie conectat de o altă celulă cu râu.
6: Desenează un sat. Trebuie să fie alături de un alt sat sau alături de o celulă care conține o cultură.

Reguli suplimentare:

  • Celula adiacentă este oricare dintre cele 8 celule care înconjoară prezenta celulă (adică pătrățelele adiacente pot fi și pe diagonală)

  • Prima plasare a unui râu determină calea acestuia. Odată ce ai pus prima pătrățică, nu mai poți crea o alta cu un alt râu care să nu fie conectat cu alte celule cu râu.

  • Dacă râul se închide într-o mare sau un lanț muntos poți decide dacă devine granița insulei.

  • Dacă nu poți desena o pătrățică atunci când e rândul tâu, vei alege o celulă și o vei înnegri. Acest lucru va transforma pătratul într-o zonă putredă în care nu se va putea desena nimic în zona adiacentă ei.

  • Nu ai doar o singură graniță în jurul insulei, poți să ai granițe și în interior dar acestea trebuie să fie închise.

Finalul jocului
Acesta se închide atunci toate granițele sunt finalizate sau când v-ați săturat să vă jucați sau după un termen pe care l-ați setat de comun acord.