Ana M. Marin * Jurnal de călătorie

View Original

Resurse de training (2): Metoda Disney

Sursa: Arhiva personală

Am promis în articolul de luni (fix în urmă cu o săptămână) că voi vorbi despre un exercițiu pe care îl poți aplica în workshopurile, trainingurile sau sesiunile de creativitate de la birou. Din păcate viața mi-a dat peste cap planurile și abia azi mă întorc din nou în mediul virtual - sper eu să ajung la zi.

Exercițiu de azi este menit să exerseze gândirea laterală și felul în care analizăm probleme, generăm idei și cum construim pe ele. Pentru cei care au mai lucrat pe facilitare de workshopuri de gândire laterală – jocul acesta este similar cu cel al celor 6 pălării gânditoare inspirat de Edward de Bono. Diferența dintre cele două este că la metoda Disney este musai să avansezi cu grupul, și în ordinea pe care o să o descriu mai jos. Voi avea în curând și un articol pe tema „Pălăriile lui de Bono”, dar acum revenim la creativitatea noastră.

Disney a fost (cât era în viață) și este în continuare o inspirație, mai ales în zona creativității. Așa că în 1994 Robert Dilts s-a lăsat dus de val și a dezvoltat o strategie complexă de creativitate pentru grupuri. Este un exercițiu pe care ți-l recomand să-l faci după ce ai ceva experiență de facilitare. Ai nevoie de un ochi critic și atent pe energia grupului. Plus, să ai capacitatea să pui întrebările potrivite pentru a încuraja creativitatea.

Numărul minim pe care îl recomand este de 5 persoane.
Materiale necesare:
- 3 camere pentru procese diferite, fie să te asiguri că ai o cameră suficient de mare pentru a o putea personaliza pentru fiecare categorie în parte. Și evident este nevoie de o problemă sau o provocare pentru procesul creativ.
- 3 flipchart-uri sau măcar câte o foaie pentru fiecare spațiu în parte.
- Markere suficiente pentru a putea fi notate ideile.
Fiecare dintre cele 3 zone vor purta etichete sau călăreți care să spună ce semnifică.

Cele trei zone sunt: Visător, Realist și Critic. Le poți personaliza cum te duce creativitatea - de la desene pe flipchart la culori diferite ale scaunelor. Grupul va merge în fiecare zonă. Dacă ai aceeași cameră, ieși cu ei în afara ei între zone pentru a îi scoate din starea mentală.

Începe cu visătorul - aici cerul sau creativitatea e limita. Aici fiecare își împărtășește ideile fără restricții și critică. Spațiul e unul sigur, plin de încurajări și deschis la inovație.
Întrebările la care trebuie să se răspundă:
Ce ne dorim?
Care e soluția?
Ce soluție ne imaginăm?
Care sunt beneficiile punerii în aplicare a soluției?

Acum ieșim din papucii visătorului și intrăm în cei ai realistului. Modul de gândire al echipei devine logic și planificat. Pe baza primei faze grupul se preface că visul este posibil și încep să caute metode prin care să-l realizeze. Spațiul este constructiv și ținta este de a transforma ideea într-un plan real.
Întrebările la care trebuie să se răspundă:
Cum putem aplica ideea în realitate?
Care este planul de acțiune pentru aplicarea ideii?
Care este cronologia pentru aplicarea ideii?
Cum evaluăm ideea?

Ieșim din starea de realist și mergem în papucii criticului. Menirea acestuia este de a descoperii bariere în aplicarea ideii, dar și a modalităților de a trece peste ele. În zona aceasta te asiguri că grupul critică ideea într-un mod constructiv. Toate acestea pentru a găsi punctele slabe și a le găsi rezolvare pentru soluția finală.
Întrebările pe care le punem:
Ce ar putea să nu funcționeze la idee?
Ce îi lipsește? Ce ne-a scăpat din vedere?
De ce nu am putea să o punem în aplicare?
Care sunt slabiciunile planului?

Este o metodă extrem de haioasă de a genera idei! Riscul? Unele idei pot fi aruncate la coș, fără posibilitatea reexaminării. Asigură-te de fiecare dată că grupul este prezent, și că are starea necesară zonei în care se află. Dacă vezi că nu se pot concentra pe zona nouă și au rămas agățați la cealaltă, fă un exercițiu de energizare pentru a le muta focusul pe altceva.

Abia aștept să-mi spui cum a fost!