Ana M. Marin * Jurnal de călătorie

View Original

Resurse de training: Discursuri de 1 minut

Azi am ales să vorbesc despre un exercițiu care ajută foarte mult oamenii să pășească în afara zonei de confort într-o modalitate amuzantă și în siguranță. Plus să își îmbunătățească abilitățile de vorbit în public. Cum îl poți folosi este la latitudinea ta după ce citești ce trebuie să faci. 


Discursuri de un minut

Ai nevoie de un cronometru (sau un telefon cu funcția de cronometru). O cutie. O tablă sau un flipchart pe care să ții scorul. Bilețele pe care să scrii subiecte. Exemple (un cuvânt pe fiecare foaie de hârtie): cutie de chibrit, telefon, rețele sociale, mașini, prințese, emoție, școală, cărți, vedete, super eroi, computer, scris. Orice crezi că poate rezona cu grupul alături de care vei juca. Recomandarea ar fi să fii succint cu felul în care subiectul trebuie tratat. Lasă la libera interpretare a vorbitorului felul în care va aborda subiectul.

Ai nevoie de experiență medie de facilitare dacă ai un grup mediu spre mare și dacă alegi versiunea mai complexă. La cea simplă ai nevoie de atenție distributivă.

Sunt două modalități de a face acest exercițiu - una mai simplă și alta mai complexă - pe care o poți folosi dacă ai un grup sudat.

Versiunea simplă (poate fi facilitată de cineva aflat la început de drum).

Pasul 1 - roagă oamenii să se așeze în semicerc, vorbitorul va trebui să stea în fața lor.
Pasul 2 - Roagă pe cineva să fie responsabilul cu timpul, și cineva să fie cel care va împărți subiectele. Stabilește timpul pe care îl doresc, sau pur și simplu acordă-le 1 minut de discurs. 
Pasul 3 - Start cronometru.

Versiunea mai complexă - aici ai nevoie să ai experiență - mai ales pe zona de vorbit în public și non-verbal.

Pasul 1 - roagă oamenii să stea într-un cerc. Cu oratorul în centru acesta va trebui să se învârtă pentru a putea cuprinde pe toată lumea cu privirea.
Dacă vrei să complici lucrurile - poți face un sunet la fiecare cârjă vocală folosită de cel de pe scenă (ex: un mini pian - nota sol), și un altul atunci când începe să se uite în alte părți decât la public (ex: tavan sau podea).
Pasul 2 - Roagă pe cineva să fie responsabilul cu timpul, și cineva să fie cel care va împărți subiectele. Stabilește timpul pe care îl doresc, sau pur și simplu acordă-le 1 minut de discurs. 
Pasul 3 - Pune hârtiile în cutie. Asigură-te că nu se văd cuvintele de pe ele. Responsabilul cu timpul numește o persoană care să vorbească. Oratorul alege o hârtie din cutie și spune subiectul cu voce tare.
Pasul 4 - Start cronometru. Scopul este ca vorbitorul să acopere minutul întreg. Dacă face acest lucru capătă 10 puncte. Dacă atinge 50 de secunde acordă 8 puncte. Dacă trec de 30 de secunde primesc 5 puncte.
Pasul 5 - Repetă timp de 3 runde, iar la final câștigătorul este dat de numărul cel mai mare de puncte. O rundă de aplauze puternice pentru toată lumea. 

La debriefing întreabă-i ce li s-a părut mai complicat și de ce, ce ar schimba și cum ar aborda lucrurile într-un mod diferit dacă ar putea să o ia de la capăt. Apoi fă legătura cu viața de zi cu zi și cum acest exercițiu îi ajută să facă față unei oportunități sau unui interviu.