Ana M. Marin * Jurnal de călătorie

View Original

Resurse de training (4): Am cunoscut oameni creativi

Pentru articolul de astăzi de la „Resursa de training” am ales să pun puțin creativitatea pe locul 1! Așa că poți salva articolul acesta pentru a apela la el atunci când ai o sesiune de training pe zona aceasta, inovație sau lucrezi în zona de coaching cu cineva care are un blocaj.

Cunosc oameni creativi!

Scopul exercițiului este acela de a le arăta participanților că nu există limite atunci când vine vorba de creativitate. Și că aceasta nu este exclusiv valabilă la vedete sau la persoanele cunoscute din zona artei. La final este important ca ei să realizeze că sunt înconjurați de persoane creative, originale, pline de ingeniozitate și inventivitate, și că sunt priviți ca persoane pline de creativitate.

Ai nevoie de creioane și hârtie, o experiență medie de facilitate și ca timp 10 – 15 minute.

Pasul 1: Roagă grupul să formeze echipe de câte 2 persoane, pot fi și 3 ocazional. Oferă-le hârtie și creioane pentru putea scrie.
Pasul 2: Roagă-i să noteze, cât pot ei de repede cât de multe cuvinte sau termeni pe care ei le asociază ca fiind legate de creativitate, originalitate, ingenuitate sau inventivitate. Oricâte pot ei gândi.
Pasul 3: După 3 minute, roagă echipele să-și împărtășească o parte din termenii de pe hârtie.
Pasul 4: Acum roagă-i să treacă pe hârtie numele persoanelor pe care le cunosc (familie, prieteni, colegi) și pe care îi consideră a fi creativi în viața de zi cu zi – de la birou, sau personală. Spune-le că pot renunța liniștiți la modestie și se pot nominaliza.
Pasul 5: După 2 minute - să dea câteva exemple dintre persoanele nominalizate, fără să explice (păstrează partea asta pentru debrief).

În zona de debrief caută să te asiguri că s-a sedimentat informația și realizarea că a fi creativ nu este neapărat ceva de e ursit de stele, ci fiecare dintre noi putem fi considerați originali, inventivi etc). Poți face asta prin întrebări simple:
1. Colegii de echipă au menționat caracteristici pe care nu le-ai considerat până acum creative?
2. Când ai notat persoanele creative din viața ta, de ce i-ai nominalizat? Care sunt caracteristicile pe care le arată pentru a-și exprima creativitatea?
3. Există un numitori comuni pe care le are lista de oameni creativi, precum vârstă, gen, tipul de muncă? Pot fi aceștia transferați?
4. Ce caracteristici găsești (personal) cele mai inspiraționale?
Evident, poți alege alte întrebări care să direcționeze grupul în direcția pe care o dorești tu. Însă nu uita să fii foarte atent în zona aceasta pentru a te asigura că toată lumea este prezentă.

Seria de articolele dedicată „LifeOfATrainer” este menită să te ajute dacă ești la început de drum în zona de training, sau dacă ești în căutarea unui arsenal nou de jocuri de adăugat tolbei tale.