Resurse de training online (16)
Ne-am făcut un obicei în grupul de facilitare să facem o întâlnire rapidă de 30 de minute în care să facem share de informații pe o anumită temă. Le spunem „pop-ups!”. Spre exemplu data trecută a fost pe facilitare grafică și săptămâna viitoare va fi pe tema: să ne cunoaștem mai bine.
Și uite cum am stat să mă gândesc la ce jocuri de împrietenire știu. Am unul cu metafore, am unul cu povestea vieții, mai am unul cu un autobuz. Însă căutând prin caietele și cărțile pe care le am acasă am dat peste două care vorbesc despre luarea pulsului unei echipe. Și despre comunicare și sentimente, și mi-au plăcut mai mult, mai ales că pe acesta l-am încercat la un schimb de tineri acum mai bine de 4 ani. Săptămâna viitoare este programat un altul care mi-a rămas în minte ca cel cu „smartul” deși în el nu este vorba despre mașina mea :)
Starea vremii
Când să folosești jocul acesta: așa cum ziceam mai sus, când vrei să iei pulsul echipei sau grupului. O poți face însă și ca spargere a gheții, dacă vrei să iei energia grupului la începutul sesiunii și apoi să îl refaci la final pentru a vedea care sau dacă sunt schimbări. Sau când vrei să faci o încălzire rapidă după o pauză.
Acest joc se pretează și facilitatorilor la început de drum, mai ales că nu ai nevoie de materiale suplimentare, și poți lucra cu orice mărime de grup. Dacă te simți ludic poți folosi filtrul de la zoom - cel cu televizorul. Toată activitatea durează între 10 și 25 de minute în funcție de mărimea grupului.
Cum se procedează: ca facilitator principal introduci jocul: Cu toții suntem familiarizați cu secțiunea meteo a buletinelor de știri. Scurt, la obiect și de genul: Astăzi vremea este ….la care se adaugă vreme probabilă sau locală. Acum invită-i pe participanți să reflecte timp de un minut - cum se simt. Cum s-ar prezenta? Cum stau cu sănătatea, dar energia? Fiecare va avea la dispoziție maximum 20 de secunde în care să își prezinte starea la fel ca secțiunea meteo.
Spre exemplu: Mă simt însorit, dar cu șanse de ploaie la orizont. Dă-le minutul de reflecție și apoi cere un voluntar care să înceapă. Roagă-i pe toți să închidă camera, când nu e rândul lor să împărtășească și să o aprindă doar cel care vorbește. Regula este că toată lumea va participa.
În zona de debrief poți să adresezi întrebări care iau pulsul:
Cum te-ai simțit împărtășind sentimentele sau felul în care te simți acum în această manieră?
Ce impact are prognoza ta asupra celor din jurul tău?
De ce ai nevoie pentru a schimba prognoza (intern și extern)?
Jocul e ideal în zona de coaching, mai ales dacă urmează un exercițiu care necesită deschidere, comunicare și descoperire. De asemenea, îl poți organiza după o parte mai dură sau un conflict din timpul sesiunii, pentru că este excelent pentru ventilare.
Sub tag-ul „Life of a Trainer” găsești astfel de articole dedicate resurselor de training, a exercițiilor sau pur și simplu povești din viața mea de trainer. De la începutul pandemiei am pus doar exemple de exerciții pe care le poți pune în practică în video-conferințe.