Ana M. Marin * Jurnal de călătorie

View Original

Recenzie de carte: Manual de mentorat, Julie Starr

Săptămâna trecută am fost prinsă! Motiv pentru care am lipsit mai total de pe blog, asta pentru că am prins o bursă la un festival de 24 de ore de facilitare cu oameni din întreaga lume, despre care poți citi în articolul ce va apărea vineri, sub tag-ul Viața de trainer. Așa că mi-am luat o zi de concediu și mi-am condensat toate activitățile de la birou în 4 zile lucrătoare, și extra am absentat și de pe blog.

Acum încerc să recuperez dispariția și pentru că articolul acesta e deja de ceva vreme în coacere am zis să îl dau spre publicare că nu se mai poate așa. La unul dintre cursurile la care am participat în octombrie, trainerul a pomenit despre „The mentoring manual” de Julie Starr. Pentru că fac mentorat de multă vreme, în mai multe organizații, iar datorită EMCC am avut ocazia să văd ce înseamnă să pregătești o cercetare în zona aceasta - am fost surprinsă că nu știam de carte. Am intrat pe biblioteca de la serviciu și am împrumutat manualul ASAP. Ulterior aveam să îl achiziționez și PDF ca să mi-l pot mâzgăli în voie pe tabletă ;).

Cartea este lăudată de alți doi autori de succes:
Dr. Stephen R. Covey - cel care a scris cartea ”7 Habits of Highly Effective People” și,
Sir John Whitmore autorul Bibliei coaching-ului (dacă îmi permiți să folosesc acest termen): „Coaching for performance”.

Așa cum vezi, păstrez titlurile cărților în limba originală pentru că recomandarea mea e să le citești în limba scrisă original. Mi se pare că uneori riști să pierzi nuanțe în traducere, așa că acolo unde pot, citesc cartea așa cum a scos-o autorul de la editură. 

Acum un pic despre autoarea manualului înainte de a intra în recenzia cărții. Julie Starr este conform Amazon: coach, mentor, vorbitor, și scriitor care lucrează pentru a încuraja principiile de coaching în viața de zi cu zi. Prin cărțile ei caută să demistifice coachingul și mentoratul, făcând aceste abilități disponibile oricui. Țintește încurajarea comportamentelor de coaching ca parte din normal și natural, astfel încât oamenii să nu le mai perceapă ca atare. Comportamentele ca ascultarea cu atenție sporită sau oferirea de observații înainte de a oferi un sfat aduc un beneficiu fantastic relațiilor, în general. Asta pentru că acestea sugerează că apreciem, ne încredem și vedem capacitatea celui din fața noastră de a își găsi singur (ă) răspunsurile / soluțiile / calea.

Cartea este plină de exerciții, povești, liste și observații - recunosc că mi-a oferit o mai mare aranjare a cutiei de mentorat pe care o am în cap. Mi-a pus acolo și niște exerciții interesante, pe care le-am testat pe mine. Acum abia aștept momentul să le pun în practică cu ucenicii mei.

Capitolul 1 - tratează ce este și ce nu este mentoratul
Cu o scriere lejeră și ușor de parcurs, pe lungimea paginilor vei avea multe de descoperit pe zona aceasta. Dacă ești la început sau încă ai nedumeriri cu privire la rolul mentorului, de ce cineva are nevoie de așa ceva, cum măsori progresul unui astfel de proces sau dacă tu ca mentor ai nevoie de mentor - capitolul îți oferă informații suficiente pentru a îți forma propria opinie. Are și exemple din filme și televiziune pentru relația dintre mentor și ucenic.
Mi-a plăcut partea care face diferența dintre mentorat, coaching, training și consultanță - fiecare în parte are descrise atributele. Diferența pe care am găsit-o aici a fost coloana care face menționarea clară a persoanei care este responsabilă în fiecare dintre tipurile de relații de: învățare, dezvoltare și schimbare.

Capitolul 2 - vorbește despre ce este diferit la o relație de mentorat
Aici vei avea multe informații legate de tipurile de relații de mentorat, o analiză destul de intruzivă a „asistenței adecvate” - cine decide ce este, ce înseamnă și cum este eficientă.
Partea care mi-a plăcut este cea în care tratează partea de respect și comportamente care susțin câștigarea lui de la alții.

Capitolul 3 - principii de ghidaj pentru mentori
Starr ne enumeră 5 principii pe care le elaborează pe larg în capitolul acesta: relația de egalitate, responsabilitatea procesului, colaborarea, alegeri și rezultate.
De aici menționez lista pe care o poți bifa pentru a te asigura că ești un mentor eficient care merge pe 3 paliere: felul în care te descurci cu procesul, abordarea ta și abilități comportamentale.
Am luat de aici matricea principiilor pe care le îmbrățișăm care vorbește despre ce răspunsul pe care îl alegem când vine vorba de frustrare și rezistență, dar și cel care vine din acceptare și îmbrățișare. Și exercițiu despre aprobare și control.

Capitolul 4 - ce fac mentorii buni bine?
O să te las să te bucuri de carte ca să vezi ce anume fac. Acesta este capitolul în care se vorbește despre ascultare, intenție, vei găsi și o matrice a felului în care cele două se combină și ce direcții iau. Partea care mi-a plăcut au fost cele 5 abilități pe care mentorii le au și metafora referitoare la faptul că oamenii pot fi un pic asemănători copacilor.

Capitolul 5 - un proces care să îți susțină călătoria

Este plin de resurse, pașii logici ai unui proces de mentorat (dezvoltați pe larg în acest capitol), unelte, harta mentoratului, întrebări, până și agenda unei prime sesiuni. Fie că ești la început, în drumul mentoratului sau ai deja experiență - capitolul 5 îți va oferi ceva folositor și o modalitate organizată de a vedea cap-coadă procesul, dar și unelte să îl măsori.
Am luat de aici partea lingvistică, felul în care menții energia relației și evoluția „mentorului interior”

Capitolul 6 - capcane pentru un călător mai puțin experimentat
Este un capitol spinos - asta pentru că atinge subiecte tabu ca ego-ul. Și atunci când vine vorba de relații construite sănătos acesta nu ar trebui să fie parte din ecuație. Egalitatea versus superioritatea într-o relație și presiunea pe care o pui pe tine în calitate de mentor sunt de asemenea, tratate aici. Am subliniat pe carte partea în care se vorbește despre evitarea unei agende a mentorului care să devină prioritară în fața celei a ucenicului. Pentru că în mentorat, coaching și training este despre persoana cealaltă, nu despre tine - iar o agendă personală nu are ce căuta când ai unul dintre aceste roluri.

Capitolul 7 - sumarizare
Fix cum îi zice titlul capitolul 7 cuprinde ideile principale ale cărții și va face alături de tine o recapitulare a lucrurilor tratate în acest manual al mentoratului.

Îți recomand să iei cu tine un pix când citești cartea pentru că vei găsi lucruri interesante. E clar că este una dintre cărțile pe care le voi oferi cadou multă vreme de acum înainte celor pasionați de dezvoltarea celor din jur.

Dacă ți-a plăcut recenzia cărții, aruncă un ochi și pe celălalt articol care are recenzia cărții lui Marcia Reynolds și pe care îl găsești dacă dai click aici.