Ana M. Marin * Jurnal de călătorie

View Original

Poveste, povești, virale

Un clasic film românesc are una dintre cele mai geniale replici existente în cinematografie: „mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primește pomană”

Chestia asta cu povestea, recent a început să prindă contur și în România sub denumirea de storytelling (toate brandurile vor să o aplice, nu prea știu cumm dar vor) e valabilă în lume de la începutul nostru ca rasă. Doar că așa cum ne place nouă, din când în când ne reinventăm. În epoca de piatră când oamenii desenau pe pereții peșterilor folosind cărbunele din foc, apoi mult mai târziu în Evul Mediu când menestrelii cântau bătăliile și dragostea unui cavaler pentru o tânără sau în zilele noastre când social media ne dă fiecăruia șansa de a ne spune povestea fiecărei zi. Unele povești prind - și precum citatului de mai sus primesc pomană - unde pomana înseamnă celebritate sau reunoaștere sau viralitate: un produs, o vedetă, un film, o campanie. Altele, rămân aruncate undeva în vidul internetului sau pe vreun perete obscur dintr-o redacție de gazetă sau pe caietul vreunui executiv sub formă de notă de subsol.

Sursă: mothership.sg

În cazul Humans of New York - o idee simplă s-a transformat în tone de povești și a inspirat o mulțime de lume de pe tot mapamondul să fie mai atentă la cei pe lângă care trec pe stradă. Blogul început în 2010 de către Brandon Stanton prin a posta poze locuitorilor metropolei New York și poveștile lor. Cu ajutorul social media - povestea a devenit virală și la ora aceasta pagina de facebook are peste  17.700.000 de like-uri. Povestea New York-ului cu câte o poză pe rând are pe Instagram peste 5 milioane de următori. Și uite așa, zi după zi povești triste, vesele, amare sau pline de iubire lovesc ecranele dispozitivelor oferind inspirație. 

Brandon a plecat cu proiectul în Iran, Irak și Pakistan - transformându-se dintr-un blogger cu o idee, într-un adevărat foto-jurnalist care prezintă realitățile sociale ale unor țări mai puțin dezvoltate și prea puțin cunoscute pentru lumea largă, cu precădere de către americani - care au o capacitate fantastică de a ignora lucrurile care nu îi afectează personal.

În 2015 a apărut prima carte bazată pe blog, și tot în același an Brandon i-a luat interviu lui Obama în Biroul Oval. În filmul de mai jos, este o parte din interviul pe care l-a dat în fața studenților de la facultatea din Dublin. Am ales să pun doar partea în care exemplifică felul în care abordează persoanele pentru a le cere permisiunea de a îi fotografia și publica povestea.  

Ascultă, inspiră-te și fă-ți povestea publică :)