Pathways - sau noul program educațional al Toastmasters
La începutul acestui an, a venit și în România noul program educațional Toastmasters International (TMI), numit Pathways. Dacă ai mai citit pe blogul meu articole despre subiect știi deja că vechiul program avea două căi diferite și distincte: una de Leadership și alta de Comunicare. În funcție de interesul fiecăruia puteai să avansezi mai mult cu una sau cu alta, sau cu ambele în paralel. Existau distincții după un anumit număr de proiecte atins, iar când terminai toate proiectele pe ambele căi deveneai Distinguished Toastmasters, alături de doar 5% din oamenii pasionați de TMI din lume.
Noul program care este și subiectul acestui articol îți pune la dispoziție 15 căi educative din care poate să își aleagă fiecare. Căile sunt gândite cu proiecte specific care te ajută să îți dezvolți anumite abilități considerate cheie atât de cei de la TMI, cât și de mulți dintre angajatori. Cele 5 abilități cheie sunt Oratoria, Comunicare interpersonală, Leadership strategic, Management și Încredere în sine.
Toate căile sunt gândite să îți dezvolte Oratoria și Încrederea, și secundar alte două abilități. Ca să fiu mai specifică: am ales Strategii Motivaționale ceea ce înseamnă că extra voi dezvolta Comunicarea Interpersonală și Leadershipul Strategic. Dacă vreau să lucrez în zona de Management atunci la următorul nivel va trebui să îmi aleg o cale care dezvoltă această abilitate.
Fiecare cale are o serie de proiecte, iar unul dintre cele pe care le am la Leadership Dinamic mă îndeamnă să lucrez la un blog. Având deja unul ;) am spus că este o oportunitate pentru mine să scriu mai des aici pe diferite teme legate de dezvoltarea personală.
Recunosc că pentru mine este o perspectivă nouă, pentru că fiecare articol pe care îl scriu legat de Toastmasters va avea mai mulți evaluatori - ceea ce înseamnă că pe lângă a mi se citi blogul, voi primi feedback in scris - în mare parte concentrat pe zona constructivă cu ce aș putea face mai bine. Al doilea lucru interesant pentru mine este faptul că testez un LMS (learning management system) din papucii unui utilizator și nu a celui de designer de elearnings / trainer așa cum fac la muncă.
TMI folosește CornerStone pentru ca parte a programului educațional, ajutându-se de filmulețe, documente și quizz-uri pentru a se asigura că parcurgi fiecare proiect necesar finalizării căii alese. Nu este cel mai intuitiv site de folosit, însă după ce îi acorzi un pic de timp, începi să te prinzi care sunt pârghiile pe care le poți folosi pentru a îți atinge scopul. Practic, gândirea analitică și critică dezvoltate intens în programul educațional vechi, acum se învață când navighezi și treci prin site-ul pus la dispoziție de cei de la TMI.
În urma acestui articol m-am decis să scriu despre Ascultarea Activă și despre cum scrisul și faptul că sunt blogger mă ajută în activitatea de trainer. Ai vreun subiect pe care ai vrea să îl dezvolt?