(O)mega - multe povești, un singur loc
Scriu prima parte a acestui articol cât încă sunt sub influența evenimentului „Right-Brained Thinkes Meet Up” care a avut loc la Omega House. Primul spațiu co-living and co-working din România, wow! Sunt ocupate de nomazii digitali - acei oameni care lucrează fie în sistem de freelancing în timp ce călătoresc prin lumea largă, sau care sunt într-o vacanță în care lucrează la lansarea propriului business. În general, sunt dezvoltatori de conținut digital și pot face asta de oriunde din lumea largă. Dacă nu îți este cunoscut conceptul, să știi că astfel de locuri sunt destule în lume. Se numesc hub-uri pentru că e un spațiu folosit la liber de oameni. Pe baza unei taxe poți consuma cafea, net și avea întâlniri sau chiar birouri într-o zonă ușor de ajuns. Până aici ți-am deschis orice hub din România. Partea de co-living este ceva ce Omega aduce nou. Practic, ca să nu mai plătești un hotel sau o chirie, alegi să locuiești acolo unde și lucrezi - și închiriezi o cameră pe o perioadă determinată. Condițiile de trai sunt asemănătoare unui hostel bun - cu zone comune de bucătărie, curte, zone de relaxare și de lucru. Camerele au baia proprie și arată fa-tas-ti-c! :) Cum știu asta? Simplu m-am plimbat prin casă! Am vorbit cu cei care au făcut parte din proiect încă de la început și care au fost și printre primii care s-au mutat acolo: Ciprian și Aida. El îți va spune povești fantastice despre modernizarea și designul fiecărui loc, iar ea pur și simplu te va cuceri cu energia, zâmbetul și deschiderea de care va da dovadă când îi pui întrebări. Pe fața lor vei citi împlinirea cuiva care își trăiește visul.
De cele mai multe ori vei recunoaște materialele durabile sau reciclabile - inspirația scandinavă și minimalismul orientat spre zona practică. Vei afla că fiecare obiect din casă are o poveste și este pus acolo pentru a te face să te simți „acasă”. Îți recomand dacă ai drum prin Piața Romană să treci pe listă și Omega House unde poți servi o cafea delicioasă în timp ce lucrezi sau poți căuta inspirația în unul dintre hamacele din curtea interioară sau sta la povești cu locatarii. Sau să le urmărești activitatea pe social media și să mergi la evenimentele pe care le organizează.
Cum am descoperit locul? Am acceptat invitația celor de la Act PR - cărora le mulțumesc că s-au gândit la mine. Ei au organizat un eveniment dedicat celor care doresc să își crească creativitatea și să meargă în zona de vlogging. Timp de 6 ore am primit o mulțime de informații interesante și pe care voi încerca să le împărtășesc cu tine în măsura în care mă ține memoria și reușesc să îmi deslușesc notițele.
După o sesiune de cafea și un mic dejun plin de fructe, legume și prăjituri proaspăt scoase din cuptor care au făcut ca licoarea plină de cofeină să intre și mai bine am început ziua cu primul workshop: Atelier de creativitate - inspirație pentru viață. Gazdă a acestuia ne-a fost Anca Ghinea de la kreatoria.ro. Mi-am notat câteva dintre lucrurile discutate și care mi-au plăcut:
* Necesitatea este mama și oportunitatea este tatăl - iar împreună sunt părinții creativității;
* Primele 5 idei sunt clișee - caută să generezi 10 - 15 pentru a putea avea de unde alege și pentru a nu fi aceleași pe care le pot genera și alții;
* Recalibrare - acceptă cultura greșelii - e normal să se întâmple să greșești. Un astfel de eveniment te ajută să crești și să înveți (concept chinezesc pe care eu îl apreciez enorm);
* Analiza permanentă a ceea ce a mers a ceea ce nu a mers;
* Caută mereu variante alternative pentru orice situație / provocare;
* Studiul Institute for the Future despre abilitățile necesare în 2020 includ colaborarea virtuală, inteligența socială și multe dintre componentele gândirii creative moderne;
* Din seria întrebări dificile: când îi faci loc creativității în viața ta? / Cum arată biroul perfect pentru tine? / care este mediul de lucru care te inspiră? / Cât vorbești despre tine chiar când nu vorbești /scrii? Prin ce? / Cum ar fi ziua ta creativă?
Mi-a plăcut unul dintre exercițiile Ancăi - acela de a ne descrie în cuvinte cheie, fiind cât de creativi vrem noi în cuvinte. Așa încât m-am lăsat purtată atât de metafore, cât și de desene :) Și pentru că ceea ce a ieșit a primit nenumărate laude, am ales să îl pun aici.
Traducerea pozei de mai jos este următoarea:
Sunt un curcubeu de vise, zâmbete și idei. Mă recunoști pentru că vei vedea un nor de energie care ține o cană de cafea în mână și care ascultă oamenii din jur. În timpul liber creierul îmi țese idei pe toate planurile și pe toate foile, apoi acestea sunt transpuse în poze, desene sau articole pe blog. Când îmi e teamă știu că am ajuns acolo unde voi crește, pentru că nimic nu se întâmplă în zona de confort.
Acum să mergem mai departe în zi! A venit rândul vloggăriței Liza Sabău - care ne-a vorbit despre locurile unde își găsește creativitatea, cum a ajuns să facă asta și ce o inspiră.
De aici am reținut alte lucruri:
inspirația vine de oriunde;
urmărește tutoriale și ia de acolo ce se potrivește cu stilul tău;
investește în programe (achiziționează), după ce le-ai testat;
fă foldere pe computer :) pentru organizare;
după ce ai terminat filmul, fă "cut"-uri pentru social media, ca să folosești algoritmul în favoarea ta.
și o recomandare de creator de conținut și tutoriale pe Youtube - Justin Odisho - unde vei găsi informații despre creativitate, educație și inspirație.
Mi-a plăcut mult deschiderea la întrebări, naturalețea și faptul că Liza a acceptat provocarea de a edita în timp real o mică parte dintr-un vlog. M-a făcut să îmi reamintesc de proiectul Erasmus+ din Polonia și faptul că am petrecut aproape două zile de selecție printre materiale brute, editare, muzică și altele pentru a face filmul proiectului Malajo. Dar atunci m-am îndrăgostit cu adevărat de editarea video!
Al treilea, dar nu cel din urmă a fost Radu Constantin. Am fost plăcut surprinsă pentru că a arătat o deschidere fantastică la tirul de întrebări. A vorbit despre audiența lui, despre structură și despre munca din spatele unui serial de youtube. Ce mi-am notat din cele spuse de Radu:
cu cât te uiți la mai multe chestii, cu atât mintea face mai multe conexiuni și îți vin idei;
când simți că îți scapă ceva ia o carte și citește - vor răsări sugestii de conținut de unde nu te aștepți. Exemplu dat este legat de unul dintre clipurile pe care le edita și la care simțea că lipsea ceva. S-a dus la bibliotecă a luat prima carte pe care i-au căzut ochii și s-a nimerit să fie „Fata din tren”. Primele cuvinte pe care le-a citit au fost: se plimba pe peron…l-au dus cu gândul unei povești despre o fugă de acasă și câteva cadre care puteau aduce acel ceva clipului;
oamenii adoră să îți ofere opinia lor - dă-le oportunitatea să facă asta prin comentarii la vlogurile tale;
ghidează oamenii pe canalul tău prin playlist-uri care să îi facă se îți înțeleagă organizarea clipurilor;
unitate de thumbnails, care să fie facil recunoscute de cei care intră la tine pe canal sau dau din întâmplare în căutări de clipurile tale automat să știe că îți aparțin (identitate vizuală :));
nu folosi titluri clickbait doar dacă faci referire în film la subiectul titlului mai mult de 20”, altfel oamenii vor fi dezamăgiți și îi vei pierde;
punctele de relevanță pe youtube: numărul de comentarii, numărul de like vs dislike-uri sau average time petrecut de un om să se uite la clipul tău;
perseverența este cheia, dacă faci în fiecare zi ceva pentru pasiunea ta nu ai cum să nu reușești;
Cu mâna pe inimă recunosc: am fost cucerită de candoarea și autenticitatea lui Radu. Însă, ce mă face să îi dau mai multe puncte albe și să povestesc și în zilele următoare de experiența de azi este: organizarea. Rar mi-a fost dat să aud pe cineva care să aibă o rutină zilnică, menită să îi facă viața mai ușoară!
Fiecare dintre cei pe care i-am cunoscut azi au vorbit despre ritualurilor lor creative, însă lucrul pe care l-au avut în comun a fost auto-disciplina de a te organiza…pe tine, timpul, materialele, locurile, gândurile, dorințele. Iar pentru mine (dacă mai era nevoie) a fost o altă confirmare că time-managementul, împreună cu o listă de priorități sunt cheia succesului. Așa încât îmi pun osul la treabă și lucrez în continuare la blog, la canalul de youtube și la ceva ce mi-a răsărit în minte la venirea în familie a celei de a treia mașini: un fiat multipla, dar și o cameră pe care cei de la F64 o au - pe care tare mi-ar plăcea să o încerc! Dar despre asta într-un alt articol în curând.