Netiquette în conferințele video
Netiquette este termenul folosit pentru eticheta pe care o utilizezi în online. Așa cum există reguli de bună purtare în momentul în care intri într-o cameră saluți, sau când ieși spui la revedere - știi tu: „7 ani de acasă”, așa și pe net există anumite „obiceiuri”.
Ieri am acceptat invitația de a vorbi (online) la No.Mad Talks - evenimente dedicate comunității de freelancers din România. Subiectul întâlnirii: sfaturi pentru întâlnirile online. De când am intrat în carantină particip în medie la 7 - 8 întâlniri pe zi, în medie minim 20 de oameni pe ședință. Dacă mai am și un weekend plin, atunci se mai adaugă și acolo niște ore și oameni. Săptămâna trecută au fost aproximativ 2000 de oameni cu care m-am „văzut”. Și asta într-o săptămână relaxată.
Fiind online oamenii tind să fie mai relaxați, însă așa cum spuneam și aici e important să pregătești o astfel de sesiune. Și azi voi vorbi despre 3 lucruri pe care le poți face fie înainte de întâlnire (printr-un email sau anunț pe facebook), dar și o trecere în revistă a lor la începutul sesiunii. Astfel, toată lumea pornește din același punct.
1. Regulile pe durata sesiuni:
toată lumea stă cu microfoanele închise încă din momentul în care se pregătesc să intre.
cum și când se pun întrebări;
cine facilitează, cine poate pune pe mute sau scoate oamenii din meeting pentru lipsă de respect.
2. Dedică primele minute unui mini-training de utilizare a platformei:
cum se închide sunetul, imaginea, unde este chatul către participanți sau unu-la-unu;
cum să aranjeze fereastra pentru a vedea doar prezentarea sau oamenii și prezentarea, sau doar oamenii etc.
dacă ai alte platforme pe care le vei folosi (menti, jamboard, mural) asigură-te că le spui oamenilor cum să le folosească.
3. Gesturi cu mâinile pentru a semnala vorbitorului sau gazdei:
explică semnele mimico-gestuale pentru anumite lucruri pe care le vei face mai des în sesiune. Spre exemplu, în Toastmasters aplaudăm folosind mâinile agitate în dreptul capului astfel nu se întrerupe sesiunea, dar lumea poate fi alături de vorbitor. (vezi imagina de mai jos).
dacă e un meeting mai poți folosi două degete ridicate lângă ureche atunci când vrei să iei cuvântul (similar cu gestul de la școală). Pentru toate acestea însă ai nevoie să fii confortabil cu prezența în fața camerei pornite.
Un lucru pe care cineva l-a remarcat la mine și poate îți este de folos - energia. Dacă este scăzută, în online se va simți și mai acut. Fii tu însuți și nu ai cum să ai prea multă energie pentru că aceasta oricum este filtrată de ecran!