Ana M. Marin * Jurnal de călătorie

View Original

Mentoratul în Toastmasters

Sursa: Pixabay

Când m-am alăturat Toastmasters, mentorarea pentru mine a fost o parte foarte importantă.

Este un proces. Și este menit să te ajute în dezvoltarea leadership-ului. Te ajută să îți îmbunătățești sau să dezvolți o mulțime de abilități. Coaching, gândire critică și analitică, asertivitate, feedback, ascultare activă și motivație sunt doar o parte dintre ele. Indiferent de experiență sau de rolul pe care îl joci în relația de mentorat, vei avea parte de cea mai rapidă cale de dezvoltare.

Dar mai întâi, ce înseamnă mentorare? La Toastmasters descrierea sună astfel: Un mentor oferă încurajare și îndrumare unui alt membru în timp ce acesta lucrează pentru a-și atinge obiectivele. Un mentor are oportunitatea de a împărtăși experiența, înțelepciunea și cunoștințele în timp ce ucenicul câștigă o bază pentru a-și construi abilitățile și a îndeplini dorințele. Mentorarea poate fi o experiență plină de satisfacții, atât pentru mentor, cât și pentru ucenic. Traducerea mentee sau protégé la mine se face cu ucenic sau învățăcel - poți pune orice substantiv vrei tu în loc ;)

Cei peste cinci ani de Toastmasters și peste 20 de ucenici m-au făcut să realizez că mentoratul este o modalitate de a te cunoaște mai bine. Pentru că totul începe cu tine! Înțelegi cum comunici. Înveți cum dorești să primești feedback și să exersezi mai multe moduri de a îl furniza, găsindu-ți stilul. Descoperi dacă coaching-ul este ceva care ar putea fi de interes pentru tine sau nu. Lucrezi în ceea ce privește gestionarea timpului și stabilirea de obiective. Exersezi obiectivele SMART și cum acestea te ajută să îți îmbunătățești abilitatea de a vorbi în public. Devii un lider mai bun, vorbitor și persoană.

Dacă ești ucenic, ai alături un partener în călătoria de descoperire, care te va ajuta să îți dezvoltați potențialul și să ajungi acolo unde dorești. Dacă ești mentor, ai un partener care te va ajuta să sedimentezi și să înțelegeți mai bine informațiile, deoarece ai nevoie să le împărtășești. Indiferent cât de multă experiență sau vechime ai, poți avea oricând un mentor. Indiferent cât de lipsit de experiență sau vechime ești, poți oricând avea un mentor. Când vrei să mergi la următorul nivel alege un mentor pentru o călătorie mai lină.

Acum despre cum să alegi un mentor? Odată ce ai decis că vrei să devii membru Toastmasters, cere Vicepreședintelui de Educației să-ți dea o listă a mentorilor. Acordă-ți o întâlnire sau două în care să te bucuri de discursuri și atmosfera ședinței. Urmărește persoanele din listă și vezi cine are abilitățile pe care vrei să ți le îmbunătățești. Sau alege-l pe cel/cea cu care simți că ai chimie!

Ca în orice relație nouă, ar trebui să începeți cu așteptările. Amândoi ar trebui să le prezentați. Acum, vezi dacă sunt posibile sau nu. Sunteți compatibili? Al doilea pas reprezintă un set de reguli pe care ambele persoane sunt de acord să le respecte: fără întârzieri, feedback direct/ doar apreciativ / doar constructiv., întâlniri online sau offline, cât de dese și cât timp. Găsiți-vă calea!

Urmează partea dificilă:

  • stabilirea de obiective (ale ucenicului și ale mentorului),

  • stabilirea unui termen realist pentru a atinge aceste obiective,

  • cantitatea de muncă pe care ești dispus să o depui,

  • timpul pe care ești dispus să îl investești.

Aceste lucruri trebuie făcute cât mai curând posibil pentru a începe relația de mentorare.

Ce aspirații poți avea ca mentor? Să îmbunătățești ascultarea activă sau poate coaching-ul.

Ce dorințe poți avea ca ucenic? De la cum să construiești un discurs de impact, la cum să cunoști audiența sau să deprinzi în ciuda emoțiilor mișcarea scenică.

Indiferent de obiectivele pe care le ai și de motivele pentru care ai venit în Toastmasters, asigură-te că le ai mereu în vedere și că faci pași spre ele.

Reține că fiecare rol al unei întâlniri este o modalitate de a lucra mușchiul vorbitului în public, dar și leadershipul, atât ca mentor, cât și ca ucenic. O listă de lucruri pe care le poți lucra asumându-ți roluri de suport, ca să vezi cum acestea te pot ajuta să îți atingi obiectivele mai rapid:

  1. Furnizarea de feedback într-un mod asertiv - care să provoace schimbări pozitive (gramatician).

  2. Organizarea rapidă, și modalități de prezentare pentru a ajunge la public (evaluator general).

  3. O mai bună gestionare, coordonare și cunoaștere a timpului efectiv (cronometror).

  4. Motivarea, organizarea și distribuirea informațiilor vitale într-un timp limitat (evaluator de discurs)

  5. Spontaneitatea (maestrul subiectelor improvizate)

  6. Și nu în ultimul rând - vorbitul în public și organizarea unui discurs, pentru că fiecare rol pe care ți-l asumi în cadrul unei întâlniri te ajută să devii un orator mai bun.

Înainte de fiecare rol pe care îl iei, întreabă-l pe mentorul tău să privească lucrurile pe care vrei să le îmbunătățești. Dacă ești unul dintre vorbitori - poți obține până la 3 evaluări. Prima - cea de la evaluatorul de discurs, în fața clubului. A doua aceea a mentorului. A treia poate fi de la Vicepreședintele de Educație. Cât de interesant sună? Un discurs - 3 opinii.

De asemenea, după fiecare rol cere feedback (cât mai curând posibil) pentru a înțelege ce poți face mai bine sau unde e nevoie să dezvolți. Și nu uita! Care sunt obiectivele tale? Te aduce felul în care ai susținut rolul sau discursul mai aproape de ele? Dacă nu, repetă până îți iese!

A trecut ceva vreme. Ai deja experiență și ți-ai atins scopurile. Perfect! Treci la nivelul următor - pune alte obiective (mai îndrăznețe) sau devino mentor și continuă dezvoltarea. E momentul să îi înveți și tu pe alții să pescuiască, în loc doar să le dai pește!

Ți-ai atins scopurile ca mentor - treci la următorul nivel și devino coach sau sponsor pentru un club care este la început de drum, sau unul la ananghie.

Mentoratul este un proces continuu în Toastmasters și poți la orice moment dat, chiar dacă ai o mulțime de experiență să îi ceri cuiva să fie mentorul tău. Poți avea un mentor care are mai puțină experiență ca tine - dar are un dar nativ în ceva ce tu vrei să dezvolți (varietate vocală, mișcare scenică, fir roșu al discursului) și care te poate ajuta să crești. Sau poți să ai multă experiență și să ai nevoie de pregătirea unui discurs de competiție sau a unui pitch - poți lucra cu cei care care au trecut prin mai multe competiții sau care au un job ce presupune susținerea repetată de propuneri.

Și în călătoria ta nu uita: obiective și fii mentorul pe care ți-ai fi dorit să îl ai.