Ana M. Marin * Jurnal de călătorie

View Original

LinkedIn - schimbă-mi postul!

Sursă: Pexels

Conform celui mai recent studiu, LinkedIn este REȚEAUA pe care să fii prezent dacă vrei să îți schimbi jobul. Însă, pentru a face asta e nevoie să te asiguri că ai completat profilul profesionist și că postările pe care le faci pe această rețea nu sunt cu tine în costum de baie, la spa. Ca să nu mă repet pe parcursul articolului tot ce pui la profilul tău de LinkedIn (descriere la profil, share în rețea, urcare de poze etc) trebuie să răspundă cu „Da!” la întrebarea „Este acest lucru relevant pentru activitatea mea sau pentru un recrutator?”

Profilul de LinkedIn ar trebui în primul rând să conțină o poză, ideal ar fi una de la o sesiune foto sau ceva de la un eveniment profesional. Nu uita să schimbi și poza de la cover pentru o mai bună vizibilitate – la fel ca și poza de profil, caută ca ceea ce pui aici să se aranjeze bine în pagină și să aibă legătură cu activitatea sau o pasiune de a ta.

Informații profesionale: asigură-te că ai numărul de telefon și o adresă de mail vizibile pentru public. Știu că ne ucide GDPR-ul zilele acestea, însă vrei să te asiguri că te pot contacta posibili oameni de HR care nu sunt parte din rețeaua ta.

Sumarul: CV-ul tău pe scurt (3 – 5 paragrafe, oricum ai o limitare automată de 2000 de caractere). O descriere a ta generală, fără limbaj de lemn, nu uita de cuvintele cheie. Scrie așa cum vorbești fără a folosi cuvinte pompoase. Lasă spațiu între paragrafe – fă o descriere aerisită, folosind cuvinte și propoziții simple. Oamenii au o capacitate redusă de a acorda atenție, nu le încerca răbdarea! Sumarul este mișcarea strategică spre a fi deasupra mulțimii. Fii autentic și folosește acest spațiu ca pe unul pentru reclamă neplătită a propriei persoane. Poți opta să faci o istorie a joburilor, să spui o poveste personală despre tine sau pur și simplu să vorbești despre ce te pasionează. Indiferent de ce alegi, asigură-te că trăsături ale caracterului tău reies din această lectură.

Media: dacă ai un blog propriu, video-uri pe youtube, articole de ziare, prezentări salvate în slideshare le poți arăta lumii aici.

Zona de experiență: la fiecare job trece, la fel ca și în CV lucrurile importante, la obiect, cu cifre (acolo unde există). Adăugă (dacă ai) și media: poze, articole din ziare, prezentări dacă le poți face publice și au fost susținute de tine.

Educația: pune ultima școală absolvită (liceu, facultate, master, doctorat). Dacă însă ai mai multe calificări, trece-le pe fiecare. Spre exemplu dacă ai un master in Design de produs și un MBA, merg ambele.

Experiența de voluntariat: Pentru mine zona aceasta este importantă, aici am putut experimenta lucruri pentru a afla ce îmi place să fac. Dacă acțiunile de voluntariat ți-au dezvoltat anumite abilități trece organizațiile și fă și o scurtă descriere a lor și a lucrurilor pe care le-ai făcut, din care să reiasă abilitățile dezvoltate. Ai deținut poziții de management, atunci specifică acest lucru, pentru că asta înseamnă experiență.

Abilități și adeziuni: poți alege dintr-o listă predefinită anumite abilități pe care le ai, sau acestea pot fi menționate de rețeaua ta, este ideal să le ai validate de către terți pe acelea pe care le-ar vrea orice recrutator din industria în care îți cauți job.

Recomandări: nu te teme să ceri recomandări, ale foștilor șefi, colegi sau colaboratori. În egală măsură oferă recomandări celor care ți le cer, sau celor care te-au impresionat într-un mod plăcut în diferite colaborări.

Realizări: aici treci toate cursurile, certificările, premiile, proiectele, limbile străine pe care le vorbești, publicații în care ai scris, etc. Pui tot ce crezi că ar putea fi de interes și care este reprezentativ pentru cariera ta. Dacă ai luat premiul 1 și coroniță în clasa a IIa, FELICITĂRI, dar nu te ajută acum să îți schimbi slujba.

Interese: e un fel listă de hobby-uri sau ce faci tu când intri pe LinkedIn – aici apar persoanele, grupurile și companiile pe care le urmărești.

Nu uita să ai activitate - postează lucruri de interes pentru tine și care te reprezintă. Orice persoană care recrutează se poate uita la ce postezi și unde ai comentat - asigură-te că reprezintă cu adevărat brandul tău personal .
 
După ce ai făcut toate cele de mai sus, profilul tău este apt de a merge în lumea joburilor, caută să ai lista de contacte cât mai mare – pentru a vedea cât mai multe informații. Asigură-te că ai apăsat butonul de „Follow” la recrutatori sau firmele unde ți-ai dori să lucrezi, și rezervă zilnic câteva minute în care să fii activ pe platformă. De asemenea, activează ”Career advice” și ”Career interest” care își dau informații și le arată recrutatorilor că ești în căutare.

LE: datele pentru LinkedIn conform blogurilor oficiale, mulțumesc lui Alex Negrea de la care am luat informațiile, rapid:

  • Absolvenții care au fost angajați, majoritatea aveau în profil abilităti de Microsoft Office, Customer Service, Leadership, Public Speaking, Social Media, Teamwork, Time Management, Research

  • Profilurile de LinkedIn cu o poză au de 21 de ori mai multe vizualizări și primesc de 36 de ori mai multe mesaje decât cele fără poză

 

Exemplu din Word Microsoft 10 - creative resume