Întrebări-puternice
Încă de când eram mică pentru mine întrebarea „de ce?” aducea multă lumină. Asta pentru că întodeauna am fost tentată să mă las pradă auto-analizei. Și în momentul în care găseam răspunsul la de-ce-ul unei acțiuni, puteam liniștită merge mai departe.
De când am început călătoria mentoratului în diferite organizații „de ce?” a rămas cu mine. Am adăugat „cum?” și „când?”. Acestea indiferent de cultura sau de experiența oamenilor sunt în continuare întrebări puternice.
Ce înseamnă întrebări puternice?
Sunt acelea care te ajută pe tine ca mentee sau client de coaching să îți folosești cunoștințele și expertiza pentru a găsi răspunsurile în interiorul tău.
Sunt acelea care te ajută să sapi în interior și să te uiți la lucruri pe care nu le-ai accesa conștient.
Sunt acelea care stârnite de curiozitatea reală te va face pe tine ca mentor sau coach să asculți cu adevărat clientul și prin întrebările tale să îi oferi spațiul în care sapă intern după potențial.
Dacă ar fi să mă întrebi pe mine capacitatea cuiva de a fi un mentor / coach bun este fix partea aceasta: curiozitatea reală pentru client (ascultarea pe 3 niveluri) și urmărirea agendei clientului.
În experiența mea de mentorat cele 3 întrebări de mai sus: de ce, cum și când s-au dovedit puternice. Cum pot fi 3 întrebări atât de usuale, unele care schimbă perspectivele? Pentru că sunt considerate usuale și oamenii au pierdut obiceiul de a le pune.
„De-ce?”-ul îți arată motivația și de unde vine nevoia persoanei din fața ta.
„Cum?”-ul îți oferă metodele/ uneltele prin care se ajunge la satisfacția de a găsi răspunsul la „de ce”.
„Când?”-ul oferă perioada de timp pe care persoana este dispusă să o acorde pentru această călătorie.
În mentoring, ca și în coaching nu este despre călătoria ta, ci a clientului tău. Așa că fii curios - restul va veni de la sine.