Ana M. Marin * Jurnal de călătorie

View Original

Ikea și salvarea planetei

Pe cât de căutate sunt produsele Ikea de către adulți pe atât de mult sunt plușurile de către copii. Conform  Carnegie Melon[sic], cea mai distribuită carte după Biblie este catalogul Ikea. Așa că nu e greu de imaginat de ce marketingul lor face o treabă bună, pe toate planurile, dar mai ales când vine vorba de implicarea comunității din jurul său.
În ultimii ani, compania a folosit fanii tineri atât pentru campanii cu implicare socială, cât și pentru marketing. De la concursul de desene dedicat juniorilor, când cea mai votată schiță a devenit un pluș real ce putea fi cumpărat din magazine până la testul de sarcină din catalog care îți aducea o reducere la pătuțul viitorului copil - creativitatea Ikea nu cunoaște limite decât cele impuse de manager.

Toate cele de mai sus, oferă o adevărată provocare celor din întreaga lume când vine vorba de a le propune campanii. Plasticul sumarizează peste 80% din poluarea găsită în oceanele și mările globului, având un impact negativ îngrozitor asupra vieții marine, și a noastră (dacă ne-ar duce capul să ne dăm seama de răul pe care îl facem la nivel mondial). Așa că studenții cursurilor creative de la MADS din Federația Rusă au venit cu o propunere de campanie fantastică. Dacă Ikea o va prelua sau nu - rămâne de văzut.

Practic, sub bagheta Advertising School: MADS, Moscow, Russian Federation, coordonați de Art Director: E. Trokhina, Copywriter: M.besov, A.valova, V.frolova, R.fekhredinov și tutorii cursului E.shilyaeva și A.potekhin studenții au venit cu un afiș care ar promova noile jucării de pluș care îi educă pe copii cu privire la poluarea din oceane.

Numită sugestiv: Operația plastică (care în română vine tradusă ca estetică), campania are ca elemente centrale animale marine (foci, balene și țestoase) afectate de plastic. Copii ar fi încurajați să le elibereze, iar adulții ar deveni (sper) mai conștienți cu privire la consumul de plastic.

Și tot pentru a fi atenți cu privire la consumul de plastic ce afectează planeta cei de la Barilla au renunțat la fereastra de pe pachetele de paste, făcând astfel ambalajul 100% reciclabil.

Ce părere ai despre cele două idei?