Ana M. Marin * Jurnal de călătorie

View Original

4 formule de copywriting

Așa cum spuneam în articolul pe care l-am scris aseară despre tehnici de copywriting și pentru că m-am simțit inspirată am continuat cu articolul acesta în care împărtășesc niște formule pe care le-a împărtășit cu noi Cătălin în cadrul cursului. Pe altele le folosesc în training și mi s-a părut fantastic că le pot folosi și la scrierea creativă.

Pe prima se poate să o cunoști din training și se numește:

  1. AIDA
    Atenție - sau brand awareness - aici e nevoie să faci un pic de cercetare să știi ce mesaj vrei să transmiți și cui (marketing persona). Aici te ajută zona organică a Google pentru site-ul tău și social media
    I
    nteres -aici dacă i-ai atras atenția e nevoie să îi menții interesul și poți face asta prin storytelling sau prin alte metode, astfel încât să știe de că are o nevoie și să caute soluții.
    D
    orință - aici e zona unde le arăți clienților tăi cum îi poate ajuta ceea ce ai tu
    A
    cțiune - este momentul în care vii cu un îndemn la acțiune: să cumpere, să vină, să citească, să povestească.
    Folosită des în marketing, mai ales în peroioada de cunoaștere din tunelul de marketing. Poate fi utilizată în tot felul de materiale atât digitale, cât și de print cum ar fi pagini de site, emails, postări plătite, chiar și la radio și TV. Elias St. Elmo Lewis a scris despre cele 3 principii de advertising pe care le-a găsit folositoare în carieră, sub anonimat într-un articol de ziar. În 1898 conceptul AIDA a fost recunoscut când Elias a fost primit în Advertising Hall of Fame. Pentru că articolul a apărut în Inland Printer - una dintre revistele cele mai la modă în secolul 19 și acolo că toate reclamele de succes ar trebui să folosească o anumită formulă - așa a luat naștere AIDA.

  2. 1-2-3-4
    Ce am pentru tine? articol, blog, serviciu, produs
    Ce va face pentru tine? Beneficii
    Cine sunt? De ce ar trebui cititorii să aibă încredere în tine
    Ce este nevoie să faci? Un îndemn la acțiune clar și care să îi spună cititorului / clientului ce să vrei să facă.

  3. A Forest - este o formulă mnemonică de a ține minte componentele cheie ale unei povești de succes în ceea ce privește un articol care vinde. L-am păstrat în engleză pentru că va fi mai ușor de reținut așa.
    A
    literație - un joc frumos de cuvinte cu efect pozitiv. Aliterație
    Fapte - datele clare pot ajuta cititorii să raționalizeze o decizie emoțională.
    Opinii - comentarii, opiniile cititorilor sau recenzii pot convinge potențiali clienți
    Repetii - repetă beneficiile cheie pentru a definita decizia
    Exemple - spune povești și rezolvă problemele la care cititorul se poate conecta.
    Statistici - Fii specific. Spre exemplu un număr clar este mult mai bun decât o aproximare 24 versus zeci.
    Trei - repetând ceva de 3 ori face ca acesta să devină memorabil.

  4. Și ce dacă? mi-a plăcut la nebunie asta, am găsit-o într-un articol care a preluat-o dintr-o carte numită „Arta de a începe orice, oricând” scrisă de Guy Kawasaki. Acesta folosește întrebarea pentru antreprenori care își prezintă afacerea investitorilor, însă este o metodă foarte bună de a o folosi pentru a verifica eficiența unui text. Exemplu: de fiecare dată când afirmi ceva, pune-ți întrebarea, „Și ce facă?” Răspunsul este de cele mai multe ori cele mai importante beneficii pe care cititorii tăi vor să le știe.

Am pus tag-ul Toastmasters și pentru că aceste formule le poți folosi la fel de bine în a îți face articole frumoase, texte pentru reclame sau pentru a dezvolta un discurs de impact pentru cei care te ascultă. De multe ori primesc întrebarea de la mentee - de unde încep sau nu știu cum să îmi aranjez ideile - și așa acest articol răspunde la două întrebări dintr-un foc.