Ana M. Marin * Jurnal de călătorie

View Original

Teach for Romania - Atelier de Facilitare Grafică

Sursă: arhiva personală

Povestea mea cu facilitarea grafică a început înainte să știu ce înseamnă. În școala generală aveam o profesoară de limba engleză care ne desena pe tablă diferite elemente. Asta făcea ora cu atât mai interesantă și interactivă. Fiind desenatoare de mică - am devenit cu atât mai atrasă de acest mod de predare. Așa că atunci când m-am apucat de training, am introdus destul de multe elemente vizuale în sesiunile mele. Am preferat să lucrez cu flipchart-ul tocmai pentru momentele de wow pe care participanții le aveau. Acum mai bine de 8 ani am fost la un curs cu unul dintre cei care au introdus termenul în lumea corporate - Nick Payne - pentru a mă specializa în arta recoltării (harvesting - termen specific acestei specializări). Și de când am devenit fericita posesoare de ipad, și prezentările mele au primit elemente de facilitare grafică. Asta pentru că îmi place să aduc un element de originalitate, plus îi face pe oameni mai atenți versus o imagine de pe internet.

Articolul acesta vine după ce săptămâna aceasta am ținut două cursuri de introducere în facilitare grafică pentru Teach for Romania. TfR este una dintre organizațiile pentru care îmi dedic oricând din orele de voluntariat. De ce? Pentru că educația este baza unui viitor mai bun pentru țara noastră. Pentru că există copiii care merită profesori care să creadă în ei, chiar dacă societatea nu le dă nicio șansă pentru că s-au născut în zone defavorizate. Și cumva printre cele 20 ore pe care le dedic lunar voluntariatului pot să pun și eu umărul la acest viitor. Așa că atunci când am primit invitația de a fi parte din Academia de Leadership și Pedagogie a anului acesta am acceptat fără să stau prea mult pe gânduri.

Profesorii care intră în programul lor, au în luna iulie zile de pregătire intensivă. Și printre acestea s-au numărat și workshopurile mele. Dar poate ai ajuns până aici și te întrebi ce înseamnă de fapt FG? Facilitarea grafică este procesul de traducere a ideilor în cuvinte și imagini. Totul într-un mod sintetizat, folosind metafore și desene. Se dovedește și extrem de antrenantă pentru ascultarea activă și gândirea critică. Nu ai nevoie de talent la desen pentru a face acest lucru, ci este nevoie să îți dai voie să fii creativ. Acesta este motivul pentru care vei da peste desene mai reușite, sau altele nu prea. Însă, toate au un numitor comun: înțelegi despre ce a fost vorba în conversație. Și asta înseamnă că cel care a făcut recoltarea și-a atins scopul.

Sursă: Facebook Teach for Romania

Acum revenind la Teach for Romania - brieful pe care l-am primit de la organizație a fost să le pregătesc o degustare despre ce înseamnă facilitarea grafică. Cum acestea pot fi folosite într-o clasă pentru a explica elevilor concepte. Important era să le deschid apetitul! Zis și făcut, așa că două grupe de profesori au asistat la un „crash course” despre baza în Flipchart Design :)

Așa că având la dispoziție o oră și jumătate, pentru două zile am încercat să-i fac să vadă prin ochii mei magia. Pas cu pas, peste 40 de profesori au trecut de la „eu nu știu să desenez” la „mulțumesc că mi-ai arătat că știu să desenez”. Și ca la finalul fiecărei sesiuni mi-au reamintit motivul pentru care acum multă vreme m-am apucat de training:
- Sclipirea pe care o vezi în ochii participanților atunci când realizează că pot face asta.
- Zâmbetele de final, energia și nerăbdarea de a pune în practică.
- Și feedback-urile de genul celor de mai jos.

Mi-a plăcut că majoritatea au fost implicați și erau ca niște copii care acum își aflau super puterile. Am descoperit împreună magia transformării cuvintelor și frazelor în imagini desenate pe hârtie sau pe tablă. Dar mai ales am făcut înțeles faptul că nu este un proces complex. Însă este nevoie de exercițiu. Mult exercițiu! Pentru că așa cum am spus și în alte articole, nimic nu se întâmplă peste noapte. Celor care au curiozități la care este rețeta mea? Le spun că este nevoie de măcar 15 minute de exercițiu pe zi, și un vocabular vizual extins. Asta înseamnă elemente pe care știi că le folosești des. Recomandarea mea (după fiecare curs) este aceea de a îți stabili o anumită oră în care într-o agendă sau un caiet de desen să te apuci să desenezi. Nu este nevoie de artă, ci de a desena minimalist elementele.

În portofoliul de cursuri corporate pe care le fac ca parte din job-ul meu zilnic (cel care îmi asigură existența) se află și Flipchart Design. Un curs dedicat celor care doresc să afle care sunt regulile de folosire și design ale foii, cum să deseneze concepte, metafore și dicționare vizuale. Totul pentru a-ți veni la îndemână să folosești foaia albă, ecranul tabletei sau a tablei în prezentările tale viitoare. Cui se adresează un astfel de curs? Trainer-ilor, coach-ilor, facilitatorilor de grupuri, profesorilor, specialiști care țin prezentări, oricui dorește să învețe o modalitate vizuală de exprimare a ideilor. Pentru sesiunea din septembrie mai sunt 3 locuri libere, din păcate însă nu mai există Early Bird. Așa că dacă vrei să fii parte din comunitatea Flipchart Design - dă-mi un email.

Sursă: arhiva personală