Ana M. Marin * Jurnal de călătorie

View Original

Despre productivitate

Așa cum probabil te gândești și ziua mea tot 24 de ore are. Fiindu-mi greu să spun „nu” sunt implicată în multe proiecte pe lângă o slujbă cu program normal într-o corporație. Așa că deși sunt cea mai mare fană când vine vorba de a pierde timpul - pentru a mă asigura că reușesc să fac cât mai multe chestii mi-am făcut obiceiul de a ține o agendă clară. Cu toate astea orele de somn sunt puține, iar timpul petrecut alături de cei dragi cu atât mai rar. Ducând o adevărată luptă internă, am decis să o aduc în față la o sesiune de peer coaching. În urma acesteia am luat decizia la ce să renunț pentru a nu îmi mai consuma din energia vitală și a mă concentra pe cea reîncărcabilă (mai multe pe subiect într-un articol viitor).

Astăzi însă vreau să vorbesc despre obiceiurile care mă fac să fiu productivă și organizată. Asta pentru că sunt mândră de faptul că având proiecte atât la birou, cât și în afara lui - mă țin de ele pentru a le duce la bun sfârșit, în timpul acordat și chiar mai repede. Nu am o baghetă magică, ci doar câteva obiceiuri pe care mi le-am cultivat în timp (cu greu - pentru că vorbim de schimbări fundamentale).

  1. Mă trezesc devreme (între 5-6) și îmi încep ziua cu o listă de lucruri pe care vreau / e nevoie să le fac, dar și cu cele pe care NU vreau să le fac. Mă asigur că am țeluri măsurabile pentru a simți satisfacția de a le duce la îndeplinire.

  2. Încep în funcție de importanță și cu lucrurile care nu îmi plac de pe această listă (pentru că acelea sunt clar cel mai greu de făcut).

  3. Am intervale de 45 de minute în care lucrez activ (evitând social-media sau alte întreruperi). Aceasta este poate măsura care funcționează cel mai bine la mine (atât mental, cât și fizic). Pentru că de când am început să lucrez de acasă, am lăsat-o la o parte mi-a afectat corpul (mi s-au agravat durerile de spate) și mintea (am momente în care mă concentrez greu, din lipsă de pauze). Așa că atunci când am conștientizat asta - am reluat obiceiul.

  4. Evit oamenii, proiectele și activitățile negative. De asemenea, folosesc metoda „no bs” - adică ies din orice grup, activitate sau proiect care nu îmi aduce satisfacție sau mă pune în fața unor situații inconfortabile care mă obligă să îmi sacrific starea de bine.

  5. Am mici momente de recunoaștere de sine - când iau o pauză și mă bucur de cafea sau de un moment de drăgălășenie cu pisicile.

  6. Îmi notez ideile - chiar și cele mai năstrușnice, de la cele pe care e nevoie să le cercetez, la cele de campanii de promovare. De la cele de articole de blog până la viitoare discursuri pentru Toastmasters.

  7. Beau apă cu regularitate și sunt atentă să mă hidratez în permanență.

Ceea ce nu am reușit să bag cu sfințenie pe listă sunt exercițiile fizice și meditația - pe acestea le fac ocazional și încă mă lupt să îmi devină un obicei.