Despre sănătatea din ceai
Voiam să scriu zilele acestea încă un articol despre metode ușoare și naturale de a te îngriji că văd că îți plac. Și uite că aniversarea a 15 ani de activitate a celor de la Dacia Plant (a căror produse le folosesc de multă vreme) îmi oferă ocazia să îți vorbesc despre ceaiuri.
Există un singur lucru la care poftesc pe lumea asta: apa - am moștenit dorința arzătoare de pe vremea când eram în burta mamei și când cele 3 lucruri la care ea poftea erau apa (se lăsa cu leșin dacă nu căpăta), micii și dudele. Fără de celelalte pot trăi liniștită, însă dacă doar vorbesc despre lichidul magic sau văd pe cineva în jurul meu că bea apă, automat simt nevoia de a face și eu același lucru, ajungând să am zile în care beau și câte 6 litri. La aceștia se adaugă și alte lichide cum sunt cafeaua, ceaiurile sau supele. Mie îmi vine la propriu apă în gură când vorbesc despre apă :). Înțeleg că pe cât îmi este mie de ușor să beau lichide, pe atât de complicat poate fi pentru o altă persoană să o facă, așa încât încerc să îi atrag pe cei de lângă mine să se hidrateze cât mai mult și dacă H20 nu le place, vin cu opțiuni și anume: ceaiuri, măcar câte o cană sau două pe zi.
Am 3 ceaiuri de plante care nu îmi lipsesc din casă sau din birou, și am să îți vorbesc despre beneficiile lor și de ce le pun în coșul de cumpărături mereu:
1. Ceaiul de merișor - cu un gust ușor amărui, dacă îl lași prea mult este genial de băut rece, de la frigider. Te va ajuta să eviți sau să scapi de infecțiile urinare (cele ușoare, vine în ajutor medicamentației la cele rezistente). Iar dacă ești genul care reține lichide (ca mine), te va face să mergi mai des în vizită în camera cu oglindă și bideu, mai ales dacă îl consumi cum scrie la carte 3 căni pe zi, înainte cu 30 de minute de mese.
2. Ceaiul de afin - prin compoziția lor afinele sunt ideale în curele de slăbire, sunt pline de antioxidanți și adevărate aliate în lupta cu menținerea glicemiei în norme. Așa că dacă vrei să consumi ceva bun la gust îți recomand să faci ceaiul și să îl pui la rece. După câteva ore îl poți servi cu o felie de lămâie sau cu fructe de la gheață pe post de cuburi, va arăta și sexy dacă îl pui într-un pahar în loc de cană și te va îmbina să bei mai mult. Consumul lui te va ajuta să scazi zaharul din sânge, vei căpăta o mai bună cicatrizare a rănilor și vei ajuta organismul să lupte împotriva înmulțirii microbilor din sânge.
3. Ceaiul de mentă - a fost, este și va fi favoritul meu. Iarna cald îndulcit cu un pic de miere alături de pâine prăjită cu brânză formează micul meu dejun favorit. Vara îl consum rece cu multă lămâie. Toată lumea știe că este bun pentru funcționarea sistemului digestiv, însă ceea ce poate nu știi este că ajută și la respirație și decongestionarea căilor respiratorii, mai ales dacă îl combini cu uleiul de mentă pus în cameră la lampa de aromaterapie, înainte de culcare.
Eu mai folosesc ceaiul de mentă și pentru ten. Așa cum te-am obișnuit deja dacă natura dă - eu iau! :) Spre exemplu, după ce am lăsat menta la infuzat în apă fierbinte pentru 10 minute, răcesc ceaiul și îl bag la frigider, apoi pentru două zile folosesc loțiunea pe post de tonic pentru ten, după demachiere, după ce au trecut cele 48 de ore fac alt lichid proaspăt, și scap de cel vechi. Menta este foarte bună luptătoare împotriva acneei juvenile de care sufăr de câțiva ani prin înlăturarea uleiul din exces de pe ten și decolteu.
Am în așteptare o rețetă pe care încă nu am încercat-o aceea de a aplica la rădăcină părului ceai de mentă pentru a stimula circulația și creșterea părului, însă cum încep să o pun în aplicare te țin la curent cum evoluează podoaba mea capilară :)
Dacă ai drum prin Brașov pe 2 iulie să știi că cei de la Dacia Plant organizează un concert ce va avea loc în Piața Sfatului, iar printre artiștii care urcă pe scenă se află și trupa Phoenix, iar muzica merge cel mai bine însoțită de ceai sau de cafea - deci tu ce ceai servești zilele acestea?