Despre ascultare
Una dintre vorbele după care mă ghidez în viață este ascultă ca să înțelegi, nu ca să răspunzi. Mai am amici care o folosesc în conversații pentru a mă aduce cu picioarele pe pământ, atunci când vocea din capul meu este pe volum maxim. Săptămâna trecută, la Biz în cadrul unei prezentări am mai adăugat ceva la zicala mea:
ascultă ca să înțelegi și să înveți, nu ca să răspunzi.
Asta m-a inspirat să scriu acest articol și să intru din nou într-un subiect pe care l-am tratat pe la jumătatea anului trecut: Ascultarea.
Pentru mine să ascult înseamnă că atunci când sunt în conversații folosesc mindfulness pentru a rămâne prezentă. Încerc să nu judec, mă implic activ folosind refrazarea și întrebările deschise pentru a mă asigura că ceea ce a vrut să îmi transmită persoana cealaltă a ajuns la mine. Cel mai mare cadou pe care l-am primit din cursurile la care am fost participant este această schimbare în mine de a deveni un bun ascultător, versus a fi mereu aceea care vorbește. Asta pentru că atunci când ești cel care arunci informațiile, rar înveți ceva. Și mă uit în jur și văd asta din ce în ce mai des, la birou, în Toastmasters - dorința de a vorbi, fără a asculta până la capăt. Văd „Opinia mea este mai importantă decât opinia ta, și ți-o voi spune chiar dacă nu mi-ai cerut”. Mersul pe presupuneri nevalidate și lipsa unei dorințe de a fi deschis la o conversație, nu actorul principal al unui monolog. Nu știu de unde vine la cei din jur, și cumva în dorința mea de a înțelege mi se pare că le-aș căuta o scuză. Dar faptul că o văd, mă face cu atât mai mult să fiu atentă la mine. În articolul despre ascultare activă menționat la început aveam un decalog al metodelor prin care poți practica activ această abilitate.
O să adaug la cele 10 puncte alte 4 - demne de orice conversație:
Egoismul - scapă de el! În relațiile de orice fel, nu își are locul dacă vrei să fie înfloritoare. Știm deja că ești cel (cea) mai wow și fantastic(ă), însă omul acela are nevoie de la tine de a îi auzi vorbele, nu a venit la tine ca la un înțelept pentru a-ți asculta cuvintele magice. Sau, mai rău, pentru a îți oferi o oportunitate în care să vorbești ca să demonstrezi cât știi tu. Sunteți pe picior de egalitate, așa cum el/ea te ascultă cu interes fă și tu același lucru. S-ar putea să înveți sau să afli lucruri noi.
Respectul - am crescut într-o familie în care nu vorbeam unul peste altul, așteptam ca persoana din conversație să termine, apoi ne spuneam și noi punctul de vedere. Noi am fost învățați că acest lucru este o dovadă de respectare a opiniilor celorlalți, chiar și când nu suntem de acord cu ele.
Interesul - asta vine din autenticitate. Fii acolo pentru persoana din fața ta și ascultă 100%. Dă-ți interesul și chiar dacă îți zboară mintea la ale tale, adu-o înapoi. Practică ascultarea activă oricât de des ai ocazia și vei vedea că încet-încet îți va fi la îndemână.
Tonul - încearcă să fii prietenos. Pune întrebări deschise care să-l ajute pe interlocutor să gândească răspunsurile, versus clasicul da/nu. Însă folosește-ți vocea ca pe un balsam - când vine vorba de conversație. Chiar dacă este una în contradictoriu - nu ridica tonul - ci îmbunătățește-ți argumentele.
Trăim într-o lume în care atenția medie de care suntem capabili este undeva la 8 secunde. Fă-le un cadou celor din jurul tău oferindu-le timpul și urechea ta. Mi-ar plăcea să descoperi cât de satisfăcător este! Și plus, atunci când ai nevoie să ai pe cineva ascultător lângă tine.