Metode de pregătire discursuri
Am povestit mult în traininguri și în discursurile mele pregătite de la diferite evenimente cum am început eu povestea de dragoste cu vorbitul în public. Sunt doi oameni cărora trebuie să le mulțumesc, în afara celor din Toastmasters!
Andrei este unul dintre foștii mei șefi – un orator fantastic și inspirațional care m-a motivat să merg în direcția asta. Răzvan – care în momentul în care aveam nevoie de susținere m-a primit cu brațele deschise în Public Speaking Support Group.
Au trecut mai bine de 8 ani de atunci și cu fiecare pregătire, improvizație și susținere de discurs mai învăț ceva. Încerc de ceva vreme să scriu pe subiecte legate de Toastmasters, ca vinerea să am un articol nou pe blog. Vreau totuși să ofer informații utile și celor care nu sunt parte din această organizație. Așa că astăzi am ales să vorbesc despre cum:
- Pregătești un discurs;
- Pregătești o evaluare;
- Pregătești un discurs improvizat (da, da – și acestea se pregătesc ;) doar că pe repede înainte)
6 pași pentru pregătirea unui discurs
1. Primul și poate cel mai important lucru pe care îl poți face este să alegi subiectul. Este probabil și cel mai dificil. Poți vorbi despre tine, pasiunile tale, o descoperire pe care ai făcut-o, o carte, un film, un subiect tehnic, o pățanie. Sau dacă ești printre vorbitorii norocoși scapi de acest pas pentru că ți s-a transmis tema pe care vei dezvolta (de către șef, organizatori, cei de la HR etc).
2. Urmează cercetarea – aici includem căutările pe Google, verificarea datelor (dacă e cazul) din mai multe surse, conexiuni pe care le-ai putea face cu alte subiecte. De ce? E simplu, dacă uiți ceva din ce ai pregătit pe subiectul tău – poate îți aduci aminte o paralelă către ceva care are legătură cu tema ta. Ca să îți fie mai simplu, scrie pe post-it-uri sau pe bucăți de hârtie lucrurile pe care le dorești cu ardoare în discursul tău. Nu recomand să îl scrii pe tot și apoi să îl înveți pentru că imprevizibilul se poate întâmpla și să uiți ceva. Te va da peste cap și îți va fi greu să te reorganizezi. Plus, repetat de pe hârtie pierde izul de autenticitate. Însă, fă ceea ce te face să te simți mai confortabil. Acum treci la pasul 3.
3. Structura. Știi deja ce și despre ce vrei să vorbești. Acum hai să ne organizăm. Fiecare discurs bun are o introducere, un cuprins și o încheiere. Fiecare făcute bine, de sine stătătoare și cu tranziții frumoase între ele.
a. Introducerea – poate fi un citat, o întrebare care să aibă legătură cu tema discursului, o poveste personală. Spune-le ce le vei spune. Caută să ții firul roșu cum mergi către cuprins și să te asiguri că ești alături de public, nepierzând contactul vizual cu el.
b. Cuprinsul – elaborează subiectul, ca să fie mai simplu caută să pui maxim 3 povești, exemple, sinteze. Spune-le! Dacă mergi pe un singur exemplu, asigură-te că faci tranziția către concluzie. Dacă tratezi sub-teme – păstrează tranziția și firul roșu între ele îndreptându-le către concluzie.
c. Concluzia – fă o recapitulare, treci în revistă cele 3 sub-teme, le spui niște concluzii, fie că le dai un sfat sau lansezi o întrebare. Spune-le ce le-ai spus. Asigură-te că finalul este acel „je n'ais se quoi” pe care îl ia publicul acasă.
Îți aduci aminte de post-it-uri? Aranjează-le în ordinea în care dorești să le acoperi în discurs. Structura va curge ușor.
4. Ajutoarele vizuale. Știi ce vrei să spui și ordinea în care vrei să o faci. Cunoști și timpul aproximativ pe care îl ai la dispoziție. Acum este momentul să te gândești dacă vrei să ai pe scenă alături de tine aliați. Putem vorbi de o prezentare, flipchart sau recuzită menită să pună în valoare cuvintele tale.
a. Indiferent ce alegi, asigură-te că știi când să le introduci în discurs. Nu te juca permanent cu telecomanda laptopului sau cu markerele. Folosește doar când ai nevoie, apoi pune la o parte. Tu ești starul – nu recuzita.
b. Dacă ai o prezentare – nu te întoarce cu spatele la public. Învață ordinea slide-urilor de acasă. Fă un design curat și care să nu ia atenția de pe tine. Telecomanda se ține către laptop, nu către ecranul de proiecție. Nu te avantajează dacă pășești între proiector și ecran. Chiar dacă ai bluză albă – nu ești lizibil.
c. Dacă alegi să folosești flipchart-ul și ai timp limitat, lucrează planșele dinainte sau de acasă. Lasă loc sau momente în care să completezi minim – dacă e nevoie. Nu sta cu spatele la public. Lasă markerul după ce ai terminat de scris.
5. Repetiția. Se spune că e mama învățăturii și adaug eu: și a potrivirii în timp. Mai ales dacă ești la început de drum. Pentru că atunci când ții discursuri de ceva vreme, vei simți ce înseamnă 5 – 10 sau 15 minute. Vei reuși să ai un discurs coerent și compact în 3 minute.
a. Treci prin idei așa cum ai vrea să o faci la susținere. Îți recomand să folosești app-ul Toastmasters de cronometrare pentru că are coduri de culoare. Acestea te vor ajuta să îți dai seama dacă e nevoie să mai tai ceva sau nu din discurs.
b. Când te apuci de repetat, asigură-te că incluzi și recuzita (indiferent care ar fi ea). Cele câteva secunde pe care le petreci să iei un lucru în mână și să îl arăți publicului, atunci când le aduni se transformă într-un minut cât ai clipi. Iar la timp limitat, e bine să știi ce, cum și unde se consumă clipele.
c. Înregistează-te video. Da, e greu să ne uităm la noi înșine. Dar dacă e important, vrei să iasă bine. Anumite mișcări nu ne avantajează. E necesar să știi că arăți pe scenă ca o girafă împleticită atunci când ridici mâinile. Plus, vei realiza dacă ești o persoană statică sau din contră te miști prea mult.
6. Culege feedback de la audiență și incorporează ceea ce poți în viitorul discurs de succes!
6 pași pentru pregătirea unei evaluări
1. Mulțumește celui sau celei care îți acordă această încredere. Atât tu, cât și cealaltă persoană vă veți simți bine, intern.
2. Află care sunt lucrurile la care ar trebui să acorzi atenție, pe lângă cele clasice. Cu cel puțin două zile înainte de a evalua. Poți face asta întrebând vorbitorul! Dacă sunt subiecte pe care nu le stăpânești, cercetează-le! În evaluare, la fiecare lucru constructiv este nevoie să spui o modalitate în care vorbitorul poate îmbunătăți. Altfel, e doar critică.
3. În timpul discursului notează cuvinte cheie care ți-au plăcut. De asemenea, notează și orice are legătură cu lucrurile pe care vorbitorul te-a rugat să le urmărești. Acolo unde e ceva ce poate fi îmbunătățit - cuvât cheie pentru modalitatea de îmbunătățire.
4. În pauză discută pe scurt evaluarea cu vorbitorul și întreabă-l dacă sunt lucruri pe care ar prefera să nu le spui în fața publicului. Asigură-te că le lași la o parte. Este vorba de încredere - și dacă cineva nu se simte confortabil să audă anumite lucruri în public - îi datorăm asta.
5. Organizarea discursului de evaluare. Poți folosi una dintre metodele pe care le-am descris în câteva articole anterioare pe blog. Le găsești sub tag-ul - feedback.
Favorita mea este ce am văzut, ce am auzit, ce am simțit. La fiecare spun un lucru care mi-a plăcut, și un lucru ce poate fi îmbunățățit.
6. Scrie cât mai amănunțit în caietul sau pe foaia de evaluare care rămâne la vorbitor. Și peste 6 luni, un an dacă citește, să știe ce anume consideri că ar fi putut îmbănătăți, dar și ce ți-a plăcut. Predă-i foaia!
6 pași să pregătești un discurs improvizat
Ai crede că fiind discurs improvizat - înseamnă că nu ai timp de pregătire și torni tot ce îți vine în cap. Nu e chiar așa - ai mereu la dispoziție 10 - 15 secunde (fie că vorbim de faptul că tragi adânc aer în piept) pentru pregătire.
Trage aer adânc în piept și citește cu atenție subiectul.
Ai o amintire, o poveste, un film, o carte - orice care să aibă legătură cu subiectul - leagă-te de acel lucru. Nu ai - folosește cuvintele din enunț pentru a îți organiza un discurs.
Urmează pasul 3 de la „6 pași pentru organizarea unui discurs” - cuvintele cheie din enunț sunt schema.
Nu uita să te miști pe scenă, să privești publicul și să te asiguri că păstrezi firul roșu al discursului.
Încheie cu o recapitulare sau o întrebare - care să îți captiveze publicul.
Mulțumește exclusiv celui care ți-a oferit subiectele și oferă-i scena.
Lucrurile de mai sus, vin din cei 8 ani de experiență. Fiecare însă are rețeta proprie, nu există una universal valabilă. Fă ceea ce ți se potrivește! Importante sunt însă experiența și exercițiul. Vrei să o iei pe drumul acesta - caută oportunități sau un loc unde să exersezi în fața unei audiențe. Un curs nu este suficient. Nici practica acasă în fața oglinzii. Este o ieșire în afara zonei de confort, însă în egală măsură îți aduce nenumărate beneficii. La interviuri, pitch-uri, negocieri, întâlniri - încrederea generată de faptul că știi să vorbești în public se va simți la cei din jurul tău. Și în curând, vei deveni o inspirație! :)